Lintukevät vauhdittuu

Torstaina 8.3.2012 olin taas matkalla Utöseen, kauniin mutta kylmän alkuviikon jälkeen. Nyt oli puolipilvistä-pilvistä, etelätuulta 9 m/s ja pakkasta pari astetta. Laivan kannella oli aika vilpoisaa mennä vastatuuleen. Nauvossa kävin kaupassa ja kahvilla, m/s Eivorille tulivat mm. Helstolan Jari ja Kylänpään Juha matkalla Jurmoon, Utöseen ei nyt matkannut lisäkseni muita lintuharrastajia. Matkalla nähtiin mm. n. 15 merikotkaa, 6 pilkkasiipeä ja piekana. Taas kierrettiin Berghamnin kautta jäätä rikkomaan, avovesi alkoi Aspön kohdalta. Utöseen saavuttiin vasta klo 17 – tein pikaisen kierroksen itäosassa ja näkyi mm. 11 kiurua, 7 räkättiä, 2 mustalintua, 2 allia ja yhteensä 14 haahkaa, joista vain yksi jp-koiras.

TÄNÄKIN TALVENA ON JOITAKIN KYHMYJOUTSENIA KUOLLUT JÄILLE

Perjantaina 9.3.2012 roikkuivat paksut pilvet saaren päällä koko päivän ja näkyvyys merelle oli huonohko. Etelätuuli voimistui pitkin päivää, aluksi 10 m/s ja illemmalla 16 m/s. Lämpötila +2 astetta mutta pilvisyys ja tuuli tekivät ilmasta kolean kalsean. Saaressa kiertelyä ja vähän staijaustakin talomme seinustalla. Merellä nähtiin mm. 18 merimetsoa, 10 tukkasotkaa, 80 telkkää, n. 650 allia (isona parvena Pattskärin takana), 15 tukkakoskeloa ja 3 naurulokkia. Satamalahdella sukelteli koko päivän nuori kuikka, josta sain muutaman kuvankin. Muuttolintujakin näkyi jokunen: 9 kiurua, 6 kottaraista ja 3 uuttukyyhkyä, lisäksi havaittiin mm. 5 räkättiä, mustarastas, urpiainen ja 3 merikotkaa.

NUORI KUIKKA UTÖN SATAMALAHDELLA

Lauantai 10.3.2012 oli ”vaihteeksi” taas sumupäivä. Heti kun lounaasta tulee lämmintä ilmaa näin alkukeväällä lyö paksu sumu saariston ylle. Sumu hälveni vasta iltapäivällä mutta utuinen ja paksupilvinen ilma, heikko vesisadekin, pitivät näkyvyyden heikkona. Lämpöä oli tänään 2 astetta ja länsituuli alle 6 m/s. Muuttolintuja oli kuitenkin tullut taas pieni annos lisää – kiuruja oli itäniityllä nyt 13, mustavariksia 3, kottaraisia 4, uuttukyyhkyjä 2, peippoja 5 (koiraita) hotellin hiekkakentällä, mustarastaita 5 ja räkättejä 16. Koulun lähellä oli 2 punarintaa, ilmeisesti molemmat muuttavia ja lehtokurppiakin löytyi jo kaksi: toinen lähti lentoon itärannan katajista ja toinen Gamla Postenilta. Talvipukuisia naurulokkeja näkyi 2, jp-koirashaahka, 2 merikotkaa, 8 pikkuvarpusta ja saaren yli muutti yhteensä 32 naakkaa ja 26 varista mantereen suuntaan. Illansuussa Jurmossa muutti jo reilusti haahkoja, itse en nyt ollut staijaamassa. Outoa muuten, että lehtokurpat menevät vielä nytkin Tiirassa salaisiksi – nämä Utönkin linnut olivat taatusti viime yönä kevätmuutolta tippuneita eikä mitään talvikurppia… Päivän yksi kohokohta oli kun näin merilokin hyökkäävän isokoskelon kimppuun ja havittelevan koskelon pyydystämää ahventa – harmi kun tosi heikon valon ja tiheän sumun takia kuvat eivät ole dokumenttitasoa kummempia.

MERILOKKI JAHTAA ISOKOSKELON AHVENTA

Sunnuntaina 11.3.2012 alkoi taas työmatka Turkuun. Yöllä oli noussut reipas pohjoistuuli, 14-15 m/s, ja yöllä vihmoi myös vesisadetta. Aamu oli kuitenkin jo aurinkoinen, lämpöä pari astetta. Ennen laivan lähtöä staijasin pari tuntia luotsiasemalla ja kiersin itäniityn. Aamun mainittavimmat havainnot olivat  5 ruokkia, 28 riskilää, 121 haahkaa, 240 allia, 4 mustalintua, tp-kaakkuri muuttavana, laulujoutsen, 2 merikotkaa, uuttukyyhky, 5 kottaraista ja 14 kiurua. Lisäksi alueella talvehtinut ad-muuttohaukka lenteli ja istuskeli lähes kaksi tuntia Hamnskärin korkeassa linjataulussa, hienossa aamuvalossa. Laivamatkalla mainittavimmat olivat 7 merikotkaa, Buteo sp ja pari riskilää. Jurmon Huvudskärissä näkyi huuhkaja mutta olin itse silloin sisällä (näkivät Ali-Eskola, Hellsten, Tervaportti eli Jurmosta kyytiin tulleet)… Turkuun saavuin klo 17.30 maissa.

SUMUA RIITTI TÄNÄKIN VIIKONLOPPUNA

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.