Kevät tulee kohisten!

Torstaina 15.3.2012 lähdimme Outin kanssa kohti Utötä, ehkäpä kevät on taas harpannut vähän eteenpäin. Nauvossa pysähdyimme kauppaan ja kahville, m/s Eivorille kertyi vielä aika maltillisesti väkeä. Lintuporukkaa tuli Utöseen lisäksemme Markku Salo sekä raumalaiset Helanderin Esa ja Mauno Mäntylä. Utössä oli paikalla jo Ismo Hyvärinen. Jurmoon meni iso metsästäjäporukka jahtaamaan (=lahtaamaan) saaren kettuja. Sää oli puolipilvinen, etelätuulta 7 m/s ja lämpöä 2 astetta. Merimatkalla nähtiin mm. 7 merikotkaa,  9+6+2 muuttavaa laulujoutsenta, 2 kanadanhanhea, 3 merihanhea, 8 uuttukyyhkyä, 4 töyhtöhyyppää, 15 kiurua ja Nötössä 2 (k+n) isokäpylintua.  Utöseen saavuttiin klo 16 aikoihin ja illansuun havainnoista mainittavin oli talomme yli kohti hotellia muuttanut kangaskiuru.

LAPASOTKA VIIHTYI SATAMALAHDELLA

Perjantai 16.3.2012 oli keväinen päivä: taivas selkeä joskin utuinen, lounaistuuli 6-8 m/s ja lämpöä enimmillään lähes 5 astetta. Staijattiin ja kompattiin ja nähtiin tänään jo 46 lajia. Mereltä ja muuttavana mainittakoon mm. silkkiuikku, 50 merimetsoa, 17 laulujoutsenta (3a), metsähanhi, 2 haapanaa, lapasotka, n. 400 haahkaa, 16 allia, 4 pilkkasiipeä, 21 tukkakoskeloa, ruokki ja 4 riskilää. Päivän laji oli allihaahka – 5 naaraslinnun parvi ilmestyi itärannalle klo 10.50, laskeutuivat Pattskärin pohjoiskärkeen ruokailemaan tiiviinä parvena ja lähtivät satamalahden poikki avomerelle klo 12.40. Lentotilanteeseen en ehtinyt kameralla mukaan ja Pattskärin kärjessä stellerit olivat kameralle vähän liian kaukana, toki joku dokumentti tuli napattua. Päivän muista linnuista mainittakoon mm. 5 merikotkaa, hiirihaukka, tuulihaukka, teerikoiras, 2 töyhtöhyyppää, 3 lehtokurppaa, 2 naakkaa, 8 uuttukyyhkyä ja 11 sepelkyyhkyä. Pikkulintupuolta edustivat mm. 38 kiurua, 2 kangaskiurua, punarinta, 35 mustarastasta, 12 räkättiä, 3 kottaraista, 5 pikkuvarpusta, 2 peippoa, pulmunen ja kevään eka pajusirkku itärannan ruovikossa. Ihan monipuolinen keväinen lintupäivä! Iltalaivalla saareen saapuivat linturetkelle Laihon Ilkka ja Marita.

STAIJAUSTA TEERIKALLIOLLA KAUNIISSA KEVÄTKELISSÄ

Lauantai 17.3.2012 oli sumuinen päivä, näkyvyyttä vain 1-2 km. Tuuli oli länsilounaasta 10-11 m/s ja lämpöä 3 astetta. Staijaus jäi olemattomaksi mutta saarta kierrettiin ahkerasti. Hyvän muuttoyön jälkeen saaressa olikin jo aikamoinen kuhina kevätmuuttajia, joista mainittakoon n. 250 (!) mustarastasta, 3 kulorastasta, 3 punakylkirastasta, 18 räkättiä, 4 kangaskiurua, 40 kiurua, ainakin 9 lehtokurppaa, 19 sepelkyyhkyä, 2 uuttukyyhkyä, 3 punarintaa, 20 peippoa, 25 kottaraista, n 20 hippiäistä (kevään ekat), 2 puukiipijää, 5 pajusirkkua, 25 vihervarpusta, punatulkku, hemppo ja 11 pikkuvarpusta. Muista lajeista mainittakoon mm. 20 töyhtöhyyppää, 2 naurulokkia (joista toinen jp), 19 naakkaa, 150 haahkaa, 8 tukkakoskeloa ja merikotka. Lisäksi kompostorin tien varrelta löytyi sarvipöllö. Kevät on selvästi aikaisessa tällä hetkellä, vuoden alusta laskien Utön lajimäärä on jo 86.

SAARI ON TÄYNNÄ MUSTARASTAITA!

Sunnuntaiaamu 18.3.2012 oli hieno: aurinkoista, lähes tyventä ja lämpöä 4 astetta. Ennen laivan lähtöä staijattiin luotsiasemalla, lisäksi pieni kierros saarella. Merellä/muuttavana nähtiin mm. kaakkuri, silkkiuikku, merihanhi, 17 laulujoutsenta (yhdellä sininen kaularengas), 111 merimetsoa, 700 haahkaa, 2 ruokkia,  14 riskilää, 230 allia, 30 tukkakoskeloa, lapasotka, 5 pilkkasiipeä, 2 mustalintua, 5 merikotkaa, 2 sepelkyyhkyä, 2 uuttukyyhkyä, pulmunen, 6 naakkaa ja 2 mustavarista. Aamulla Patteriniemen rannasta löytyi taas allihaahkoja, nyt 6 naaraslinnun parvi. Lienevät kuitenkin samoja kuin toissapäivänä? Saaressa oli nyt mm. kevään eka rautiainen meidän pihanurmikolla, jo 8 punarintaa, pajusirkku, 2 kangaskiurua, 12 peippoa, kulorastas ja itärannalla kevään ensimmäiset 2 ristisorsaa. Kevät etenee kohisten! Mainittakoon vielä, että Utössä on näkynyt jo 2 kohmeista kyytä, ensimmäinen jo viime maanantaina.

ALLIHAAHKAPARVI NOUSI RANTAKALLIOLLE LEVÄHTÄMÄÄN, KUVAUSETÄISYYTTÄ VAAN TURHANKIN PALJON LUOTSIASEMALTA PATTERINIEMEN LOUNAISKÄRKEEN

Laivamatkalla mantereelle nähtiin mm. 8 merikotkaa, 2+2 merihanhea, 7 pilkkasiipeä, n.20 riskilää ja 6 ruokkia. Päivitän taas jo täältä Nötön pohjoispuolelta….

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.