Uusia kevätlajeja lisää

Torstaina 22.3.2012 lähdin aamulla ajelemaan kohti Pärnäisiä, matkalla Utöhön. Nauvossa kauppa ja kahvikuvio kunnes tavarat m/s Eivoriin. Jurmoon oli matkalla joukko tuttuja luontokuvaajia sekä lintuharrastajapariskunta, Utöseen ei lisäkseni muita kiikari-ihmisiä mutta luontoa kuvaamaan saapuivat mm. Antti Kuusisto vaimonsa Jaanan kanssa. Matkalla näkyi mm. 13 laulujoutsenta (1a), 9 merikotkaa, 2 ruokkia ja n. 160 haahkaa. Sää oli puolipilvinen ja lämmin (+7 astetta), länsituulta 7 m/s. Utöseen saavuttiin klo 16 ja saaressa oli lintuja katselemassa jo Markku Harju vaimonsa Helyn kanssa. Pieni illansuukierros ei tuottanut ihmeitä – mainittavaa rautiainen (omalla pihalla), punarinta, uuttukyyhky, 2 sepelkyyhkyä ja n. 400 haahkaa. Willströmin Ismo kertoi aamulla nähneensä saunalahden tuntumassa mustaleppälinnun sekä suopöllön, nyt illalla mulelia ei enää löytynyt.

RAUTIAISIA ON SAAPUNUT JO MUUTAMA

Perjantaina 23.3.2012 vallitsi reipas pohjoisvirtaus (10-11 m/s) joka tietysti hiljensi muuttoa. Taivas oli puolipilvinen, lämpöä 4 astetta. Aamulla staijausta vajaa 4 tuntia luotsiasemalla, muuten koko saaren kierros. Lajeja kertyi tänään 46. Merellä/muuttavana nähtiin mm. n. 950 haahkaa, 125 allia, 4 mustalintua, 13 tukkakoskeloa, hiirihaukka, kevään ensimmäinen kurki saaren yli itään, 3 jp-naurulokkia, kevään eka tylli saunalahden yllä, 4 riskilää, 2 uuttukyyhkyä, 41 sepelkyyhkyä ja 9 naakkaa. Pattskärissä oleskeli 2 ristisorsaa ja luotsiaseman lounaispuolen luodoilla hyöri koko päivän edelleen 6 allihaahkan parvi. Nyt kun stellereitä pääsi vähän paremmin katsomaan ja kuvaamaankin niin näyttää kuin 4 olisi ad-naaraita, yksi 2kv koiras ja yksi ilmeisesti 2kv naaras. Hankalia pukuja tosin kun eipä noita niin paljon ole tullut katsottua… Kevään ensimmäiset 2 tavia oleskelivat myös luotsiaseman edustalla. Saaressa nähtiin mm. 4 merikotkaa, varpushaukka, 3 kangaskiurua, 2 rautiaista (molemmat meidän ruokinnalla), 8 punarintaa, 20 mustarastasta, kulorastas, hippiäinen, 8 pikkuvarpusta, ainakin 40 peippoa, 13 hemppoa ja 2 punatulkkua. Museon luona ruokaili kevään ensimmäinen nokkavarpunen, kävi myöhemmin meidänkin pihalla. Iltapäivän väreilyssä kuvasin (liian) kaukaa merikotkan yritystä saada isokoskelokoiras kiinni Ormskärin rannassa – vartin yritys ei tuottanut tulosta mutta jonkinmoisia dokumenttikuvia tapahtumasta kuitenkin sain. Iltalaivalla saareen saapui Kuusiston Kimmo.

ALLIHAAHKAT OLESKELIVAT PIIRUN VERRAN LÄHEMPÄNÄ KUIN VIIKKO SITTEN

KEVÄÄN EKA NOKKAVARPUNEN VIIHTYI TIELLÄ MUSEON LUONA PEIPPOJEN JA HEMPPOJEN KANSSA

Lauantai 24.3.2012 oli hieno muutto- ja lintupäivä. Sää oli leppoisan puolipilvinen, länsituuli heikko 5 m/s ja lämpöä oli 4 astetta, iltapäivällä väreily alkoi haitata merinäkyvyyttä. Staijattiin n. 6 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari. Merellä/muuttavana nähtiin mm. harmaahaikara, 10 laulujoutsenta, 11 metsähanhea, 11 merihanhea, 8 kanadanhanhea (+2 paikallista), n. 100 allia, n. 1150 haahkaa, 61 mustalintua, 26 tukkakoskeloa, 3 kurkea, 36 ruokkia, 35 riskilää, uuttukyyhky, 31 sepelkyyhkyä, 2 töyhtöhyyppää, 50 naakkaa, mustavaris, 2 pajusirkkua ja 76 peippoa (+ n. 50 paikallista). Luotsiaseman edustalla oleskeli edelleen koko päivän 6 allihaahkaa ja Kimmo näki klo 13.30 yksinäisen koiras-allihaahkan muuttavan itään eteläniemen ohi. Lisäksi klo 7.55 löysimme jp-etelänkiislan muuttavana itään kahden ruokin kanssa eteläniemen edestä. Taveja oleskeli saarella 6 ja ristisorsia 5, lisäksi havaittiin mm. varpushaukka, 8 merikotkaa, suopöllö (laskeutui Pattskäriin), tylli, lehtokurppa, taivaanvuohi ja Pattskärin eteläkärjessä hetken pyörähtäneet 2 merisirriä. Pikkulintupuolesta mainittakoon tilhi, peukaloinen, 3 rautiaista, 12 punarintaa, 70 mustarastasta, punakylkirastas, 6 hippiäistä, 8 pikkuvarpusta, tikli, 10 hemppoa ja 2 punatulkkua. Lajeja kertyi tänään jo 59 – aika hieno keväinen muuttopäivä. Illansuussa saareen saapuivat mm. Meri Öhman ja Heikki Ropponen lintureissulle.

HEMPPOJA ON NÄKYNYT YLLÄTTÄVÄN MONTA

Sunnuntaina 25.3.2012 piti taas lähteä mantereelle. Yöllä satoi ja nousi kova pohjoistuuli, joka aamulla puhkui puuskissa 23 m/s. Taivas oli pilvessä ja lämpöä pari astetta. Tuuli heikkeni aamupäivällä jo 11-12 m/s, muutama vesikuurokin saatiin. Ennen laivan lähtöä näkyi mm. edelleen 6 allihaahkaa, 2 ristisorsaa, lapasotka, 4 ruokkia, 6 merikotkaa, kurki, taivaanvuohi, rautiainen ja kevään eka järripeippo omalla ruokinnalla. Laivamatkalla tutusti useita (ainakin 10) merikotkia ja Berghamnissa n. 20 uiveloa telkkien ja tukkasotkien seurassa. Turussa olin jo klo 17.40.

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.