Juhannusviikon tapahtumia

Maanantaina 20.6.2022 tuuli kääntyi pohjoiseen (3-6 m/s), taivas oli aluksi pilvessä ja iltapäivällä pelkkää aurinkoa. Lämpöä oli 17 astetta. Staijia tunti aamulla luotsiasemalla ja kierrettiin Kesnäs sekä saaren itäosat. Nähtiin mm. kuikka, 17 mustalintua, 4 ruokkia, harmaahaikara ja muuttokahlaajia 2 töyhtöhyyppää, 4 suokukkoa ja valkoviklo. Meidän saunalla hyöri 2 luhtakerttusta ja valkoselkätikka löytyi taas rummuttamasta ja ääntelemästä lammashaasta muutaman päivän kateissa olon jälkeen.

VÄSTÄRÄKKI RUUANHAUSSA

VÄSTÄRÄKKI RUUANHAUSSA

Tiistaina 21.6.2022 oli vuoden pisin päivä, nyt alkavat yöt hiljalleen pidentyä. Tänään oli aurinkoista, lämpöä jo lähes 19 astetta ja heikkoa länsiluoteista tuulta, 4-5 m/s. Staijia aamulla tunti ja kierrettiin koko saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Lintumaailmassa oli rauhallista, mainittavia 8 ruokkia, noin 210 koirashaahkaa lounaaseen, 5 merikihua (1 vaalea), 2 töyhtöhyyppää ja 7 suokukkoa. Saaressa näkyi vielä 3 luhtakerttusta ja kultarinta, taitavat kaikki olla jo pesiviä.

LUHTAKERTTUNEN LAULAA VIELÄ

LUHTAKERTTUNEN LAULAA VIELÄ

Keskiviikkona 22.6.2022 oli pitkästä aikaa pääosin pilvinen päivä, lämpöä 18 astetta ja etelätuulta 4-7 m/s. Staijia aamulla vajaa tunti ja kierrettiin saaren itäosat. Enemmän taas kesäistä kotonaoloa ja pihahommia. Nähtiin mm. 14 ruokkia, 34 mustalintua, 6 haapanaa, 10 tavia, harmaahaikara, 2 valkovikloa, syksyn eka liro, 4 suokukkoa ja pikkulintuja rytikerttunen, 2 luhtakerttusta ja pikkukäpylintu. Varesvuon Markus ja Minna saapuivat saareen, samoin jo aika paljon juhannuksenviettäjiä. M/s Utö Express ajoi tänään ensimmäisen vuoronsa tänä kesänä, Utö-Pärnäinen väli 1,5 tuntia, hinta 35e.

SUOKUKKOJEN MUUTTO JATKUU

SUOKUKKOJEN MUUTTO JATKUU

Torstaina 23.6.2022 etelästä virtasi Suomeen lämmintä ilmaa, Utössäkin oli 20 astetta, ja etelälounaista tuulta 6-9 m/s. Taivas oli lähes pilvetön. Aamun huonon näkyvyyden takia staiji jäi väliin ja kierrettiin vain saaren itäosat. Nähtiin mm. harmaahaikara, 6 haapanaa, 4 suokukkoa, valkoviklo, rytikerttunen, luhtakerttunen ja meidän pihan reunalla jälleen pistäytynyt naaras valkoselkätikka. Rummutti myös hetken lyhtypylväässä. Iltaa istuttiin Varesvuon Markuksen ja Minnan luona hyvän ruuan ja juoman kera.

PUNAVARPUNEN PESINEE TÄNÄKIN VUONNA SAARESSA

PUNAVARPUNEN PESINEE TÄNÄKIN VUONNA SAARESSA

Juhannusaattona 24.6.2022 otettiin rennosti. Aurinkoa, tosin päivällä vähän sumupilveäkin, lämpöä oli liki 20 astetta. Tuuli oli edelleen etelästä 5-7 m/s. Staijia aamulla tunti luotsiasemalla ja kierrettiin itäosat. Nähtiin mm. 2 kaakkuria, 7 ruokkia, 2 harmaahaikaraa, 5 suokukkoa ja luhtakerttunen. Iltapäivällä Aaltosen Minna ja Henri kyläilivät meillä ja illalla oltiin todistamassa juhannussalon nostoa. Hembygdsgårdenin juhannustanssit jätettiin kuitenkin tällä kertaa väliin…

PIHAMME ON KUKKAMERTA NÄIN JUHANNUKSENA (Kuva: Outi Sarjakoski)

PIHAMME ON KUKKAMERTA NÄIN JUHANNUKSENA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Juhannuspäivänä 25.6.2022 lämpö jatkui, nyt jo 22 astetta. Taivas oli pilvetön ja etelätuuli heikkoa, 4-5 m/s. Staijia aamulla tunti luotsiasemalla, päivällä käytiin veneellä pari tuntia Atlaslaskennassa Ormskärillä ja iltapäivällä vielä kierros saaren itäosassa. Nähtiin mm. 12 mustalintua, 29 ruokkia, 210 lounaaseen muuttanut koirashaahkaa, 2 valkovikloa, 3 suokukkoa, luhtakerttunen, rytikerttunen ja kultarinta. Ormskärissä oli mm. ristisorsa, 2 valkovikloa ja laiha kettu.

RÄHJÄISEN NÄKÖINEN KETTU JUOKSENTELI ORMSKÄRILLÄ

RÄHJÄISEN NÄKÖINEN KETTU JUOKSENTELI ORMSKÄRILLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 26.6.2022 lämpöä oli jo 23 astetta, pilvetöntä ja heikkoa (3-4 m/s) itäkaakkoista tuulta. Aamulla vajaan tunnin staiji luotsiasemalla ja aamukahvin jälkeen lähdettiin tekemään ulkomeren kierrosta ja Atlaslaskentaa reitillä Utö – Gropskär – Alunskär – Hamnskär – Utö. Pääsaarella nähtiin mm. 21 ruokkia, 17 sepelkyyhkyn parvi, 3 suokukkoa ja 2 valkovikloa, ulkomerellä mm. n. 50 ruokkia, 2 valkovikloa ja 4 suokukkoa, muuten normi pesimälajistoa ulkoluodoilla. Mainittavaa oli n. 15 selkälokkiparin pesintä Alunskärillä, jossa muutenkin nyt oli eniten pesimälajistoa. Ville Wallinmaa tuli illansuussa käymään Utössä.

SELKÄLOKKEJA PESII ILAHDUTTAVASTI ALUNSKÄRILLÄ

SELKÄLOKKEJA PESII ILAHDUTTAVASTI ALUNSKÄRILLÄ

MONET RUOKIT OVAT VARSIN RUSKEITA TÄHÄN AIKAAN

MONET RUOKIT OVAT VARSIN RUSKEITA TÄHÄN AIKAAN

Uusimmat kuvat ovat isompina tiedostoina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.