Hipö ja ino

Maanantaina 19.9.2022 oli puolipilvistä ja reipasta pohjoisvirtausta – aamulla 7 ja illansuussa 10 m/s, puuskat jo 14. Vettä saatiin vain muutama pisara, lämpöä oli enimmillään 14 astetta. Staijia aamulla vajaa 3 tuntia luotsiaseman suojassa ja taas kompattiin koko saari. Merimuutto oli pitkästä aikaa vähän vilkkaampaa, nähtiin muutolla mm. 16 kuikkaa, 6 Gaviaa, 18 pilkkasiipeä, 1045 mustalintua, syksyn ekat 7 allia, 5 metsähanhea, 14 jouhisorsaa, 12 haapanaa, 3 merikihua (2 vaaleaa, 1 tumma) ja merellä uiskenteli vielä n. 1300 haahkaa, valtaosa koiraita. Lisäksi nähtiin mm. harmaahaikara, 7 kapustarintaa, 19 suokukkoa, 5 tylliä, taivaanvuohi ja petolintuja 13 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa ja 6 sinisuohaukkaa.

NUORIA TYLLEJÄ NÄKEE VIELÄ PÄIVITTÄIN

NUORIA TYLLEJÄ NÄKEE VIELÄ PÄIVITTÄIN

Saaressa oli myös pikkusieppo, 9 peukaloista, 10 keltavästäräkkiä, pensaskerttu, 2 leppälintua, isokäpylintu ja iltapäivällä löytynyt hiiripöllö – jo toinen tänä syksynä. Hipö oleskeli aluksi melko pitkään itäniityn luoteiskulmassa, mutta lensi myöhemmin meidän pihan vierestä koulun suuntaan ja varmaankin jäi saareen. Mantereelle lähtivät iltapäivällä Koskisen Pirkko ja Timo sekä Järvisen Mikko ja Anu, saareen saapui uutta lintuväkeä lähes 10 henkeä – tuttuja Saarnion Japi sekä Hilkka Lampen ja Kim Söderling.

HIIRIPÖLLÖ KATTRUMPANIN PORTIN LÄHELLÄ, SAALINA ILMEISESTI NIITTYKIRVINEN

HIIRIPÖLLÖ KATTRUMPANIN PORTIN LÄHELLÄ, SAALINA ILMEISESTI NIITTYKIRVINEN

Tiistaina 20.9.2022 jatkui pohjoisvirtaus – puuskainen tuuli puhkui 8-11 m/s koko päivän, pääosin oli pilvistä ja lämpöä oli enää runsas 12 astetta. Staijia aamulla 2 tuntia luotsiasemalla ja myöhemmin ajoittain kappelin kalliolla, lisäksi koko saaren kierros. Muutolla nähtiin mm. 4 kuikkaa, 2 kaakkuria, 16 pilkkasiipeä, vain 2 mustalintua (vrt eilinen!), 8+4 Anseria (ilm metsähanhia) ja petolintuja 32 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 2 hiirihaukkaa, 6 sinisuohaukkaa, nuolihaukka ja ampuhaukka.

SINISUOHAUKOILLA TAITAA OLLA JUURI NYT PÄÄMUUTTOAIKA

SINISUOHAUKOILLA TAITAA OLLA JUURI NYT PÄÄMUUTTOAIKA

Kahlaajia havaittiin tänään mukavasti – lehtokurppa, taivaanvuohi, 24 suokukkoa, 5 tylliä, 4 valkovikloa, 2 tundrakurmitsaa, 4 kapustarintaa, 4 suosirriä, pikkusirri ja 3 pulmussirriä, kaikki sirrit eteläkärjen luodoilla. Saaressa havaittiin mm. 2 laulujoutsenta, 2 harmaahaikaraa, 60 jouhisorsaa, käpytikka, hiiripöllö edelleen liikkuen laajasti, sekä pikkulintuja mm. isokäpylintu, harmaasieppo, pikkusieppo ja sinirinta.

JOKUNEN LUOTOKIRVINEN OLESKELEE EDELLEEN SAAREN RANNOILLA

JOKUNEN LUOTOKIRVINEN OLESKELEE EDELLEEN SAAREN RANNOILLA

Keskiviikkona 21.9.2022 jatkui edelleen pohjoisvirtaus, mutta selvästi heikentyneenä. Tuuli oli enää vain 1-4 m/s, taivas oli pilvessä ja lämpöä oli enimmillään vain 9 astetta. Staijia taas 2 tuntia aamulla plus iltapäivällä kappelin kalliolla, koko saarikin kompattiin. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 2 kuikkaa, 4 Gaviaa, 2 valkoposkihanhea, 3 metsähanhea, 10 allia, 6 kurkea, 960 sepelkyyhkyä, 4 uuttukyyhkyä ja petolintuja merikotkien lisäksi 34 varpushaukkaa, 7 sinisuohaukkaa, 6 hiirihaukkaa, 5 tuulihaukkaa, nuori muuttohaukka, nuolihaukka ja 3 ampuhaukkaa. Kahlaajia nähtiin meriharakka, 2 tundrakurmitsaa, 3 kapustarintaa, 5 taivaanvuohta, jänkäkurppa, 4 tylliä, 20 suokukkoa, 2 suosirriä ja pikkusirri. Muita olivat mm. 3 harmaahaikaraa, isolepinkäinen, isokäpylintu ja 7 käpytikkaa.

LEHTOKERTTUJEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

LEHTOKERTTUJEN MUUTTO JATKUU VIELÄ

Yöllä oli tullut kohtalaisen iso annos pikkulintuja, erityisesti laulurastaita (n. 800), mutta lisäksi punarintoja, fyllareita (kymmeniä) ja hippiäisiä. Muutamia mainittavia: 2 lapinkirvistä, 4 pikkusieppoa, puukiipijä, 2 lehtokerttua, 5 mustapääkerttua, 4 hernekerttua, 3 kivitaskua, 13 leppälintua, 2 harmaasieppoa ja kappelin läheltä löytämäni taigauunilintu, syksyn toinen. Japi ehti myös hyvin nähdä linnun ennen hysyparven katoamista. Söderlingit lähtivät iltapäivällä mantereelle ja samalla saareen saapui melko paljon lintuväkeä – Tringan retkikunta n. 15 henkeä (oppaina Salmela ja Sarvala), Timo Lintula, Jouni Rautanen, Kari Norha, Varesvuon Markus ja Minna sekä Dick ja Inki Forsman.

SAARESSA PESINEET KIURUT OVAT EDELLEEN PAIKALLA

SAARESSA PESINEET KIURUT OVAT EDELLEEN PAIKALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävänä täällä (klikkaa kuvat auki):
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.