Helmikuista Utötä

Keskiviikkona 8.2.2023 oli aika palata takaisin Utöhön. Ajeltiin Outin kanssa aamulla Nauvoon, käytiin tuttuun tapaan kaffella, ja siirryttiin m/s Balduriin. Sää oli pilvinen, lounaistuulta 7 m/s ja lämpöä 3 astetta. Laivalle kertyi lintuväkeä, Utöhön tulivat Järvisen Mikko ja Anu ja Jurmoon meni ainakin 7 lintumiestä. Matkalla näkyi mm. yli 20 merikotkaa, muutama riskilä ja Jurmon yllä lentävä sepelkyyhky, Paraisilla ennen lauttarantaa oli langalla hiiripöllö. Utöhön saavuttiin klo 15.40 ja ennen pimeän tuloa ehdittiin vielä havaita mm. 2 laulujoutsenta, lapasotka, koiras uivelo, varpushaukka, peukaloinen, 3 punakylkirastasta ja Fladanilla laiturien ja venevajojen tuntumassa kähmyilevä tp pikku-uikku. ”Puikun” oli löytänyt Hyvärisen Ismo jo 4.2., jolloin me olimme vielä Espanjassa. Utön kautta aikain 9. pikku-uikku.

UTÖN YHDEKSÄS PIKKU-UIKKU

UTÖN YHDEKSÄS PIKKU-UIKKU

UTÖN VESILLÄ OLI PARI LAULUJOUTSENTA

UTÖN VESILLÄ OLI PARI LAULUJOUTSENTA

Torstaina 9.2.2023 oli pilvistä ja lähes myrskyisää lounaistuulta, koko päivän 15-18 m/s (puuskat ad 23) ja lämpöä 3 astetta. Staijia majakan suojassa lähes 3 tuntia ja kierrettiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 28 allia, 2 tukkakoskeloa ja peräti 37 muuttavaa ruokkia – kaikki samaa tuttua reittiä Pattskärin vierestä eteläkärjen ohi. Yhtä lukuun ottamatta ruokit olivat vielä talvipukuisia, yksi kuitenkin jo jp. Mistähän tulevat ja minne menevät tällaiseen vuodenaikaan? Fladanilla oli lisäksi mm. 2 lapasotkaa, koiras uivelo ja edelleen tp pikku-uikku. Saaressa nähtiin mm. 15 merisirriä itärannalla, varpushaukka, vuoden eka sepelkyyhky, 2 käpytikkaa (molemmat koiraita), 6 räkättirastasta, 2 punakylkirastasta, punarinta, peukaloinen, 2 pikkuvarpusta ja itärannalla saaressa talvehtiva luotokirvinen.

SAAREN RANNOILLA ON  EDELLEEN MERISIRREJÄ

SAAREN RANNOILLA ON EDELLEEN MERISIRREJÄ

Perjantaina 10.2.2023 vuorokausi alkoi länsilounaisella myrskyllä, aamuyöllä sadetta ja tuuli oli kovimmillaan 23 m/s ja puuskat 31 m/s. Sähköt olivat poissa pari tuntia. Päivällä oli aurinkoista, lämpöä 2 astetta ja kova (n. 15 m/s) länsiluoteinen tuuli jatkui iltaan saakka.

MYRSKY OLI KOMEAA KATSOTTAVAA (Kuva: Outi Sarjakoski)

MYRSKY OLI KOMEAA KATSOTTAVAA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Staijia luotsiasemalla pari tuntia ja kierrettiin koko saari. Havaintoja mm. 64 kyhmyjoutsenta, 2 lapasotkaa, alli, uivelo ja pikku-uikku edelleen, 2 riskilää, 2 ruokkia, varpushaukka, sepelkyyhky ja tp naurulokki. Pikkulintuja nähtiin mm. peukaloinen, punarinta, 2 pikkuvarpusta ja edelleen luotokirvinen. Illalla meillä kyläilivät Heikki Hämäläinen työkaverinsa kanssa Luonnonvirta Oy:stä. Aurinkopaneelimme ovat keskitalven jälkeen alkaneet taas tuottaa sähköä, jopa jo nyt helmikuun alussa pieniä määriä yli oman tarpeen.

LAPASOTKA FLADANIN AALLOISSA

LAPASOTKA FLADANIN AALLOISSA

Lauantaina 11.2.2023 oli yöllä satanut heikosti lunta, tuuli oli nyt pohjoisesta 10-12 m/s ja lämpö vaihteli -1 ja +1 välillä. Staijattiin taas pari tuntia sekä koko saari kierrettiin, mutta pohjoistuuli vähän hiljensi lintumaailmaa. Nähtiin mm. uivelo, tukkakoskelo, 2 riskilää, pikku-uikku edelleen, varpushaukka, sepelkyyhky edelleen ja 55 merisirriä Pattskärin luodoilla (itäranta oli nyt tyhjä). Muita olivat mm. 37 räkättirastasta, 2 punakylkirastasta, 2 pikkuvarpusta, punarinta ja luotokirvinen edelleen. Anu ja Mikko kävivät meillä iltapäiväkaffella.

PARI PIKKUVARPUSTA TALVEHTII SAARESSA

PARI PIKKUVARPUSTA TALVEHTII SAARESSA

Sunnuntaina 12.2.2023 oli puolipilvistä, reipasta länsilounaista tuulta (11-13 m/s) ja lämpöä 3 astetta. Staijia aamulla pari tuntia majakan suojassa, lisäksi kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 10 allia, 2 riskilää (toinen jp), 10 ruokkia (1 jp) ja yhteensä 33 merisirriä, joista 25 Gropskärillä. Fladanilla uiskenteli mm. koiras uivelo, 2 lapasotkaa, 10 tukkasotkaa ja pikku-uikku edelleen. Muita havaintoja olivat varpushaukka, sepelkyyhky, käpytikka, punarinta, 2 punakylkirastasta, 2 peukaloista ja kylän rannassa luotokirvinen. Mikko lähti tänään muutaman päivän lintukeikalle Jurmoon, Anu puolestaan Raumalle.

UTÖSSÄ TALVEHTIVA LUOTOKIRVINEN

UTÖSSÄ TALVEHTIVA LUOTOKIRVINEN

... TAUSTANAAN LUOTSIVENE (Kuva: Outi Sarjakoski)

… TAUSTANAAN LUOTSIVENE (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki!) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.