Ensiaalto hysyjä ja sumujen torni

Torstaina 3.5.2012 saareen oli yöllä saapunut reipas annos lisää pikkulintuja. Taivas oli aluksi pilvessä, myöhemmin selkeni, ja tuuli oli tänään luoteesta 3-7 m/s. Merellä/muuttavana oli taas hiljaista: kaakkuri, 3 Gaviaa, 10 valkoposkihanhea, 9 ruokkia, 6 merikihua, 2 valkovikloa, metsäviklo, 9 liroa, 6 pikkukuovia, nuolihaukka, 2 tuulihaukkaa ja 3 haarapääskyä. Saaressa havaittiin mm. 2 harmaasorsaa, koiras-heinätavi, 3 jouhisorsaa, lehtokurppa, 2 taivaanvuohta, teeri ja 6 tilheä. Pikkulintuja oli saaressa mukavasti: 30 mustapääkerttua, 2 keltavästäräkkiä, luotokirvinen, 40 pensastaskua, 3 harmaasieppoa, 160 leppälintua (Ormskär mukaan lukien), n. 100 laulurastasta, 4 käenpiikaa, 15 kirjosieppoa, 10 urpiaista, 20 pajulintua ja kevään eka peltosirkku. Sepelrastas, ad-koiras, näyttäytyi tänään muutaman kerran, ja Ormskäriltä sekä kompostorilta löytyi kummastakin himmeämmän väriset yksilöt. Mustaleppälintuja nähtiin ad-koiras ja itärannalla havaittiin sinirinta.

SINIRINNAT OVAT SAAPUNEET

Päivän yllätys oli nuori koiras kirjosiipikäpylintu, joka löytyi päivällä telttapaikan männyistä ja hävisi myöhemmin kyläalueelle. Pari kohtuullista kuvaakin ehdin saada. Iltapäivällä saareen saapui joitakin orneja, mm. Petri Vainio kavereineen, Osmo Lamminen vaimonsa kanssa sekä n. 20 JAS-tekniikan kutsumaa kuvaajaa. Kävin heille hotellilla pitämässä illalla esitelmänkin Utöstä.

KIRJOSIIPIKÄPYLINTU KEVÄISESSÄ PIHLAJASSA

Perjantai 4.5.2012 oli puolipilvinen ja viileä. Tuuli oli idästä, aamulla 6 m/s ja illalla jo 11 m/s kun etelästä saapui saderintama. Merellä oli edelleen kovin hiljaista ja saaressakin oli lintuja paljon eilistä vähemmän. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 2 kuikkaa, 1 Gavia, 10 valkoposkihanhea, 1750 allia, 31 jouhisorsaa, 6 lapasotkaa, harmaahaikara, 16 ruokkia, 9 valkovikloa, mustaviklo, 10 pikkukuovia (+2 paikallista), suokukko, 95 meriharakkaa (1a), 9 merikihua, 2 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, Circus sp ja ad-muuttohaukka, joka pyörähti päivällä Ormskärin yllä. Saaressa havaittiin mm. 2 harmaasorsaa, 2 punakuiria, karikukko, huuhkaja, teerikoiras ja pikkulinnuista mainittakoon ad-koiras mustaleppälintu, 2 harmaasieppoa, 5 pensaskerttua, 9 hernekerttua, sirittäjä, 4 sinirintaa, 4 tilheä ja 2 sepelrastasta. Tänään tuli taas kuvattua vähän enemmän kun muutto oli niukkaa. Saareen saapuivat iltalaivalla mm. Jouni Tittonen, Marita Kari, Rauno Laine, Jouni Nummenpää, Juha Vuorinen ja Timo Parkkonen.

MUSTAPÄÄKERTTUJA ON NYT RUNSAASTI

Lauantaina 5.5.2012 oli Tornien Taiston päivä, joka meillä täällä Utössä sujui kokonaisuudessaan paksussa sumussa. Näkyvyys oli koko kisan ajan vain vaivaiset 200 metriä lukuun ottamatta n. 20 minuuttia, jolloin hiukan nähtiin merelle. Lajeja saatiin kasaan vain 51 ja sillä ei tietenkään korkealle sijoituttu. Viimevuotiseen tapaan kisailimme Kattrumpanin tornissa, johon olimme saaneet puolustusvoimien erikoisluvan tälle yhdelle päivälle. Kiitos Tittosen Jounille ja Holvitien Mikolle järjestelyistä! Iltapäivällä selkeni ja etelätuuli voimistui 10 m/s. Päivän havaintoja olivat mm. sinisuohaukka, varpushaukka, 3 karikukkoa, 11 valkovikloa, luotokirvinen, 15 pensastaskua, keltavästäräkki sekä keväät ekat satakieli ja pikkulepinkäinen. Kylällä pyöri ad-koiras mustaleppälintu ja hautausmaan pihlajassa käväisi hetken tööttäilemässä toissapäiväinen koiras-kirjosiipikäpylintu. Jossain se piileskelee väliajat… Illalla olin hotellilla katsomassa Varesvuon Markuksen hienoa lintukuvaesitystä ja sen jälkeen tuli ihasteltua superisoa kuuta itäisellä taivaalla. Outi lähti aamulla mantereelle muutamaksi päiväksi.

KEVÄÄN ENSIMMÄINEN PELTOSIRKKU VIIHTYI PIHAMME REUNALLA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.