Pohjois- ja Luoteis-Espanjan lintukierroksella ja meriretkellä

Keskiviikkona 30.8.2023 oli edessä lähtö lintureissulle luoteis-Espanjaan, Galiciaan. Uusinta viime vuoden hienosta reissusta (http://www.jtenovuo.com/blogi/?p=10489) ja toivottavasti nytkin joitakin uusiakin lajeja. Ajelin illaksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle, jossa yövyin tutussa Glo-hotellissa. Ennen yöpymistä kävin syömässä perinteisen pasta carbonaran ja juomassa kuohuviinin.

 matkareitti_09_2023

Torstaina 31.8.2023 retkiporukkamme kokoontui klo 07 lentoaseman lähtöaulaan, paikalla retken vetäjät ja samalla kuljettajat Korhosen Kari ja Pajusen Matti. Muut matkallelähtijät olivat Kari Aromäki, Juha Lehtinen, Annika Vaaranto, Hannele Heino, Pirjo Lyytikäinen, Jouko Olkio, Jarmo Lehtonen, Martti Partanen, Jyrki Erikäinen ja Seppo Virtanen. Monta tuttua. Matkamme alkoi vähän vaivalloisesti, sillä Hesan lentoasemalla oli aikamoinen kaaos: jono turvatarkastukseen kesti peräti tunnin ja kuulemma matkalaukkuja jäi aamun aikana kymmeniä pois koneista! Meidän lentomme Air Balticilla lähti onneksi aikataulun mukaan klo 09 ja Riikassa oli tunnin pysähdys, kunnes sama kone jatkoi Bilbaoon. Espanjan puolelle saavuttiin klo 13.25 paikallista aikaa, mutta saapuneista matkatavaroista jäi Jyrkin laukku uupumaan. Haettiin pari varattua vuokrapakua, pakattiin itsemme niihin ja lähdettiin ajamaan kohti länttä 26 asteen lämmössä. Viime vuotiseen tapaan tehtiin pidempi pysähdys La Arena de Santonian lintutornilla, jossa nähtiin mm. koiras haahka (ehkä sama kuin viime vuonnakin), nuori pikkutiira, kuningaskalastaja sekä kahlaajia mm. 3 suosirriä, 2 karikukkoa, n. 100 pikkukuovia, 25 isokuovia, 20 tylliä ja valkoviklo. Matkalla näimme myös 8 hanhikorppikotkaa, 3 pikkukotkaa, 3 hiirihaukkaa, n. 50 silkkihaikaraa, ruostepääskyn ja 5 kalliopääskyä. Yöksi jäätiin Ojedon kylään Hotelli Infantadoon, jossa syötiin illalla hyvä päivällinen maittavine viineineen. Uni maistui.

NUORI PIKKUTIIRA EKA PYSÄHDYSPAIKALLA

NUORI PIKKUTIIRA EKA PYSÄHDYSPAIKALLA

Perjantaina 1.9.2023 lähdettiin mainion aamiaisen jälkeen ajamaan kohti Fuente de Picos Europaa eli erästä Pyrennien korkeimmista vuoristoalueista. Sää oli suosiollinen, pääosin aurinkoa, lämpöä 24-25 astetta, mutta kohtalaista tuulta, joka sopivasti viilensi ylhäällä yli 1800 metrissä. Kabiiniin ei ollut aamulla jonoa ja olimme ylhäällä n. klo 10 ja staijattiin yläaseman lähikukkulalla klo 14.40 saakka (välillä toki käytiin kahvilla).

KABIINILLA YLÖS PICOSIN VUORILLE

KABIINILLA YLÖS PICOSIN VUORILLE

Picosilla näimme mm. n. 250 hanhikorppikotkaa, 2 partakorppikotkaa (molemmat ad), 4 pikkukorppikotkaa, nuoren vuorikotkan, 2 maakotkaa, pikkukotkan, käärmekotkan, 2 muuttohaukkaa ja 5 tuulihaukkaa. Lisäksi nähtiin kalliokiipijä, n. 140 alppinaakkaa, n. 200 alppivarista, 4 alppirautiaista, 3 kivikkorastasta, 2 vuorikirvistä ja n. 25 mustaleppälintua. Hieno paikka, jossa kävin nyt toista kertaa. Nytkään ei kuitenkaan löytynyt lumivarpusia, varmaan huono vuodenaika niille.

PARTAKORPPIKOTKAT OLIVAT AIKA KAUKANA KUVAAMISTA AJATELLEN, DOKUMENTTIKUVA SENTÄÄN..

PARTAKORPPIKOTKAT OLIVAT AIKA KAUKANA KUVAAMISTA AJATELLEN, DOKUMENTTIKUVA SENTÄÄN..

NUORI VUORIKOTKA PICOSILLA

NUORI VUORIKOTKA PICOSILLA

Iltapäivällä jatkettiin matkaa Ojedon kylälle, jossa staijattiin jonkin aikaa petomuuttoa kunnes siirryttiin Pumarenan kylälle ja sitä ympäröivälle metsäalueelle ennen paluuta hotellille (n. klo 19.15). Nähtiin mm. 4 mehiläishaukkaa, pikkukorppikotka, 5 käärmekotkaa, 15 hiirihaukkaa, 2 pikkukotkaa, 2 tuulihaukkaa, 2 muuttohaukkaa ja muista mm. 2 iberianvihertikkaa, närhi, 4 tulipäähippiäistä, iberiantiltaltti, 3 pähkinänakkelia, peukaloinen, 2 virtavästäräkkiä, punatulkku ja pensassirkku. Hyvä lintupäivä kaikkineen ja huipentui taas yhteiseen illalliseen hotellilla.

JOTKUT KÄÄRMEKOTKAT OVAT HUOMATTAVAN VAALEITA, MYÖS PÄÄN ALUE

JOTKUT KÄÄRMEKOTKAT OVAT HUOMATTAVAN VAALEITA, MYÖS PÄÄN ALUE

Lauantaina 2.9.2023 jatkettiin aamiaisen jälkeen matkaa kohti länttä, mutta rannikon sadealueen takia koukattiin vuoriston kautta, erityisesti Montana de Rianan luonnonpuiston alueen läpi. Iltapäivällä ja illansuussa ajettiin ajoittain kevyessä sateessa illaksi Lagoon, jossa majoituttiin Hotel O Castelloon. Matkalla nähtiin mm. n. 200 hanhikorppikotkaa, 4 käärmekotkaa, 2 varpushaukkaa, 15 hiirihaukkaa, 2 maakotkaa, 5 tuulihaukkaa, lehtopöllö, kuningaskalastaja, 3 iberianvihertikkaa, 4 närheä, 120 alppivarista ja pikkulintuja mm. pikkulepinkäinen, pyrstötiainen, etelänpuukiipijä, 3 peukaloista, 30 kulorastasta, mustapäätasku, 10 rautiaista, 8 virtavästäräkkiä, 50 keltahemppoa, 4 keltasirkkua, 2 pensassirkkua ja vuorisirkku. Illallinen oli taas mainio, kuten seurakin. Huomenna sitten taas uudelleen merenrantaan.

PICOS ON VARSIN VARMA KIVIKKORASTASPAIKKA

PICOS ON VARSIN VARMA KIVIKKORASTASPAIKKA

Sunnuntaina 3.9.2023 lähdettiin aamiaisen jälkeen kohti legendaarista meristaijipaikkaa, Estaca de Baresia. Ajo kesti runsaat puoli tuntia ja paikalla oli jo n.20 staijaria, joista seitsemän Suomesta – Petro Pynnösen vetämän Tringan retken väkeä. Muutama tuttukin oli joukossa. Aamupäivä oli melko hiljainen merellä, toki jotain liikkui, mutta espanjalaiset staijarit eivät olleet saapuneet paikalle ehkä tietäen tilanteen. Tuuli oli itäkoillisesta 5-8 m/s, lämpöä 26 astetta ja pääosin aurinkoista. Olimme paikalla vajaa 4 tuntia ja näimme mm. 13 mustalintua, 2 karimetsoa, 350 pikkuliitäjää, 2 nokiliitäjää, 15 baleaarienliitäjää, 25 makaronesianliitäjää, 80 suulaa, 2 merikihua, 20 riuttatiiraa, 2 mustatiiraa, 28 pikkutiiraa ja muuttohaukka. Aiemmin aamulla oli nähty mm. kääpiöliitäjä.

STAIJIA ESTACA DE BARESILLA, MELKEIN KAIKKI SUOMALAISIA!

STAIJIA ESTACA DE BARESILLA, MELKEIN KAIKKI SUOMALAISIA!

Jatkoimme matkaa rannikkoa länsilounaaseen, ensin tosin kahviteltiin läheisessä kahvilassa. Matkalla pysähdyttiin runsaaksi tunniksi Ortigueirassa, jossa nähtiin mm. 10 kapustahaikaraa, 30 silkkihaikaraa, 2 jalohaikaraa, ruskosuohaukka, 85 meriharakkaa, 380 pikkukuovia, 40 kuovia, 2 mustapyrstökuiria, 8 punakuiria, 17 isosirriä ja 60 valkovikloa. Aamulla ja matkalla havaittiin myös mm. kehrääjä, pensastasku, 6 mustapäätaskua, 2 kivitaskua, heinäkerttu ja 7 peukaloista. Illaksi ajoimme O Groveen, jossa majoituimme Hotel La Noyesaan. Illallinen maistui taas hyvältä, viineineen.

KAPUSTAHAIKAROITA NÄHTIIN PARISSA PAIKASSA

KAPUSTAHAIKAROITA NÄHTIIN PARISSA PAIKASSA

Maanantaina 4.9.2023 oli meriretkipäivä Atlantille. Syötiin hotellilla varhainen aamiainen ja lähdettiin ajamaan kohti Campadosta, josta veneemme m/s Chasula lähti klo 07.30. Tuttu vene ja kippari viime vuodesta. Atlantilla oli heikkoa lounaistuulta, merenkäynti maltillista ja taivas puolipilvinen. Ajettiin simpukkaviljelmien ohi kauas avomerelle, jossa kahdessa paikassa kipattiin chumia mereen. Takaisin Campadoksessa oltiin klo 16 aikoihin, merellä nautittiin mm. simpukoita ja valkoviiniä. Havaintoja kertyi mm: 3 mustalintua, 300 karimetsoa, 2 pikkuliitäjää, 20 baleaarienliitäjää, 350 makaronesianliitäjää, 1 välimerenliitäjä (määritys valokuvasta), 2 isoliitäjää, 50 merikeijua, 2 etelänkeijua, 20 suulaa, 12 pulmussirriä, 2 merikihua, leveäpyrstökihu, 4 riuttatiiraa, 11 tiiralokkia ja 5 mustanmerenlokkia. Rantautumisen jälkeen alkoi reipas vesisade ja loppupäivä kuluikin hotellin suojissa, iltahuutoa ja illallista.

YKSI TIIRALOKKI OLI JO TALVIPUVUSSA

YKSI TIIRALOKKI OLI JO TALVIPUVUSSA

Tiistaina 5.9.2023 lähdimme aamiaisen jälkeen eteenpäin, nyt kohteena oli Villafafilan aroalue. Ensin kuitenkin kevyttä retkeilyä O Groven ympäristössä ja iltapäivällä pitkä ajo Benaventeen, Hotel Santiagoon. Tuttu paikka viime vuodelta. Päivä oli puolipilvinen, aamulla jokunen sadetippakin ja lämpöä oli 25 astetta. Päivän havaintoja olivat mm. 2 punapyytä, 18 kapustahaikaraa, 35 silkkihaikaraa, 2 mehiläishaukkaa, 2 liitohaukkaa, 2 isohaarahaukkaa, käärmekotka, ruskosuohaukka, varpushaukka, 15 hiirihaukkaa, 3 pikkukotkaa, 10 tuulihaukkaa, 16 tundrakurmitsaa, mustajalkatylli, 50 pikkukuovia, punakuiri, 8 pulmussirriä, 40 riuttatiiraa, 5 lapintiiraa, 10 pikkutiiraa, 5 turturikyyhkyä ja kuningaskalastaja. Pikkulinnuista mainittakoon 3 töyhtökiurua, 3 iberiantiltalttia, 4 heinäkerttua, 2 etelänsatakieltä, 6 mustapäätaskua, 3 vahanokkaa, pensassirkku ja 50 harmaasirkkua. Illallinen syötiin viereisessä ravintolassa melkeinpä liiankin runsaiden annosten kera.

PIKKUKOTKIA NÄHTIIN PÄIVITTÄIN

PIKKUKOTKIA NÄHTIIN PÄIVITTÄIN

Keskiviikkona 6.9.2023 retkeiltiin koko päivä Villafafilan alueella. Sää oli mainio, pääosin aurinkoista, lämpöä 28-31 astetta (toki aika kuumaa..) ja heikkoa tuulta. Viime viikon sateiden takia alueella oli jonkin verran vettä, joka vaikutti positiivisesti ainakin kahlaajien määrään. Nähtiin mm. 30 merihanhea, 8 punapyytä, 6 pikku-uikkua, 3 liejukanaa, 2 luhtakanaa, 25 isotrappia, 7 mustatiiraa, 2 minervanpöllöä, harjalintu, 46 mehiläissyöjää, 5 punapäälepinkäistä, 2 iberiantiltalttia, 3 rytikerttusta, 5 heinäkerttua, 150 kirjosieppoa, etelänsatakieli, 10 mustapäätaskua, 2 pikkuvarpusta ja 60 kalliovarpusta. Petolintuja nähtiin mm. 15 isohaarahaukkaa, 5 käärmekotkaa, 12 ruskosuohaukkaa, niittysuohaukka, 30 hiirihaukkaa, 8 pikkukotkaa, 2 iberiankeisarikotkaa, 20 pikkutuulihaukkaa ja likimain sama määrä tuulihaukkoja.

ISOTRAPPEJA NÄHTIIN PALJON VIIME VUOTTA VÄHEMMÄN

ISOTRAPPEJA NÄHTIIN PALJON VIIME VUOTTA VÄHEMMÄN

Kahlaajia löytyi mm. 4 avosettiä, 400 töyhtöhyyppää, mustajalkatylli, 60 suokukkoa, 7 kuovisirriä, 23 suosirriä, 14 pikkusirriä, 2 metsävikloa, 5 valkovikloa ja sokerina pohjalla spondesti löytynyt palsasirri. Lintu nähtiin hyvin, mutta etäisyyden takia kuvadokumentit jäivät ehkä vähän vaatimattomiksi. Karin ottamalla skouppivideolla lintu näkyy ainakin erinomaisen hienosti. Mukava yllätys! Vähemmän mukava yllätys sen sijaan oli toisen automme juuttuminen pehmeään savivelliin pikkutiellä – läheisestä kylästä saatiin onneksi melko pian apua ja traktori veti automme kuiville. Ilta kului taas yhteisessä illallispöydässä päivän tapahtumia puiden.

SPONDE PALSASIRRI OLI MAINIO YLLÄTYS

PALSASIRRI OLI MAINIO YLLÄTYS

AUTON IRROITUSTA SAVIKUOPASTA

AUTON IRROITUSTA SAVIKUOPASTA

Torstaina 7.9.2023 oli edessä pitkä n. 450 km ajo Navarraan. Ennen sitä retkeiltiin pääosa aamupäivästä edelleen Villafafilassa, kaunis puolipilvinen ja heikkotuulinen sää helli, mutta lämpö nousi taas 30 asteeseen. Käytiin eilisellä palsasirripaikalla, mutta lintua ei enää löytynyt. Nähtiin ennen pidempää ajoa kuitenkin vielä mm. 30 isohaarahaukkaa, 250 hanhikorppikotkaa, 3 käärmekotkaa, 15 ruskosuohaukkaa, 2 niittysuohaukkaa, 40 hiirihaukkaa, 9 pikkukotkaa, 10 pikkutuulihaukkaa ja 2 muuttohaukkaa. Lisäksi nähtiin Fuente de Salinasissa ohilentävä nuori keltapäähaukka, josta saatiin joukko kelvollisia kuvia määritystä varmistamaan. Itse näin linnun, mutta en harmi kyllä ehtinyt kuvaustilanteeseen mukaan. Hieno yllätyslaji taas.

KELTAPÄÄHAUKKA VILLAFAFILASSA, KUVASTA KIITOS JUHA LEHTISELLE!

KELTAPÄÄHAUKKA VILLAFAFILASSA, KUVASTA KIITOS JUHA LEHTISELLE!

Muita aamupäivän havaintoja olivat mm. 30 isotrappia, 4 avosettiä, 5 kuovisirriä, 15 suosirriä, 5 pikkusirriä, 2 mustatiiraa, minervanpöllö ja 5 iberiantiltalttia. Palsasirriä ei enää löytynyt. Jyrki näki aamuyöllä Benaventen hotellin luona tornipöllön. Matkalla Navarraan tehtiin jokunen kahvipysähdys, mutta vähän pidempi tauko pidettiin Lagunas de Atapuercassa, jossa nähtiin mm. 12 merihanhea, mustahaikara, tien varrella 5 kattohaikaraa, peräti 18 turturikyyhkyä, 2 harjalintua, yhteensä 330 mehiläissyöjää (isoin parvi lähes 200), silkkikerttu ja etelänsatakieli. Navarraan, tuttuun Hotelli Ekaihin, saavuttiin klo 19.20. Ennen hotellia nähtiin Navarrassa mm. 4 punapäänarskua, nuolihaukka ja 60 punasotkaa. Iltahuuto, illallinen ja yöuni taas maittoi.

MINERVANPÖLLÖJÄ NÄHTIIN PARI KAPPELETTA

MINERVANPÖLLÖJÄ NÄHTIIN PARI KAPPELETTA

Perjantaina 8.9.2023 oli aurinkoista, heikkoa tuulta ja kuumaa – lämpöä 30-34 astetta ja kova auringonporotus päälle.. Lähdettiin aamiaisen jälkeen taas vuoristoon, Larra-Belaguen alueelle Ranskan rajan tuntumaan. Ylhäällä vuorillakin oli kuuma kun ei tuullut ja ehkä siksi lintuja oli aika vaatimattomasti. Nähtiin mm. sininärhi matkalla (Annika), alppirautiainen, 2 haarahaukkaa, 30 isohaarahaukkaa, 2 pikkukorppikotkaa, 300 hanhikorppikotkaa, käärmekotka, 4 pikkukotkaa, 40 alppinaakkaa ja 30 alppivarista. Jatkettiin iltapäivällä Foz de Arabaiun näköalatasanteelle ja sieltä pariksi tunniksi Lumbierin rotkolaaksoon. Melko hiljaista oli näissäkin, mutta mainittavia olivat kuitenkin mm. 2 ad vuorikotkaa Lumbierissä, käärmekotka, 50 alppivarista, 120 kalliopääskyä ja etelänpuukiipijä. Palattiin hotellille klo 18.30 aikoihin ja ilta kului totutusti iltahuudossa ja illallisella.

LUMBIERISSÄ NÄHTIIN PARI VANHAA VUORIKOTKAA

LUMBIERISSÄ NÄHTIIN PARI VANHAA VUORIKOTKAA

Lauantaina 9.9.2023 oli vuorossa retki Navarran eteläosiin, Ablitaksen aroille. Ajettiin aamiaisen jälkeen auringonpaisteessa (lämpöä n. 30 astetta), mutta vaihteeksi reippaassa tuulessa paikalle tarkoituksena löytää kaitanokkakiuru/-kiuruja. Matkalla pysähdeltiin Balsa de Pulgierissa ja Laguna de Lor’issa ja nähtiin mm. 5 mustahaikaraa (Ekaissa), 3 isohaarahaukkaa, 300 hanhikorppikotkaa, 8 ruskosuohaukkaa, 2 pikkukotkaa, 2 harjalintua, 10 mehiläissyöjää, 5 silkkikerttua ja punapäälepinkäinen. Ablitaksessa aika pian alkoi kuulua melko ahkeraa kaitanokkakiurun laulua, mutta taaskaan lintu(j)a ei meinannut millään saada näkyviin. Onnistui kuitenkin myöhemmin pieneksi hetkeksi ja sain vihdoin hankalassa lämpöväreilyssä dokumenttikuvan tästä jo vuosikymmeniä yrittämästäni kuvalajista. Kaitanokkakiuruja oli laulusta päätellen kaikkiaan kolme.

VIHDOIN KAITANOKKAKIURU, TOSIN PAHASSA LÄMPÖVÄREILYSSÄ

VIHDOIN KAITANOKKAKIURU!

Lisäksi nähtiin mm. nummikirvinen, 2 arokiurua, lyhytvarvaskiuru ja 5 kivikkotöyhtökiurua. Kiurupaikalla valitettavasti toinen pakuistamme hajosi eikä sillä voinut enää jatkaa matkaa. Ei auttanut muu kuin tilata hinausauto korjaamolle (jonne auto jäi) ja taksi viemään osan porukastamme takaisin Ekain hotelliin. Itse tulin toisen pakun kyydissä takaisin ja matkalla pysähdyimme vielä kiikaroimaan Laguna de Pitillakselle, jossa nähtiin kuivuuden takia aika niukasti lintuja. Mainita voi ristisorsan ja 6 punasotkaa. Ilta kului taas iltahuudossa ja illallisella ja huomenna onkin edessä paluu Suomeen.

ISOHAARAHAUKKA ON YLESIMPIÄ PETOLINTUJA HANHIKORPPIKOTKIEN JA HIIRIHAUKKOJEN OHELLA

ISOHAARAHAUKKA ON YLESIMPIÄ PETOLINTUJA HANHIKORPPIKOTKIEN JA HIIRIHAUKKOJEN OHELLA

Sunnuntaina 10.9.2023 oli aika palata Suomeen, osa porukasta teki vielä kävelyretken aamulla ja havaitsi mm. 3-4 iberianvihertikkaa ja kyhmyjoutsenpoikueen. Retken lajimääräksi tuli näin 185. Aamiaisen jälkeen pakattiin tavarat autoon ja paikalle tilattuun uuteen taksiin, jotta kaikki mahduttiin matkalle Bilbaon lentokentälle. Ajoaika oli runsaat 2 tuntia, yhden auton luovutus ja siirtyminen Air Balticin lennolle. Lähdettiin aikataulun mukaisesti klo 14.20 kohti Riikaa, jonne saavuttiin klo 18.35. Jatkolento Air Balticilla Hesaan lähti klo 19.45 ja vajaa tuntia myöhemmin oltiin lentoasemalla. Kassi ja laukut löytyivät ja porukkamme hajaantui kotikulmilleen tapahtumarikkaan, mutta aika rankan matkan jälkeen. Pitkiä ajomatkoja ja lähes kaikki olivat jossain vaiheessa vähän kipeinä, jokin virustauti kiusasi. Ajoin yöksi Lauttasaareen, jossa Outi jo odotteli – kohta taas kotiin Utöhön.

Kiitos vielä Korhosen Karille järjestelyistä ja koko porukalle mukavasta retkiseurasta ja monista hyvistä löydöistä!

MERIRETKELLÄ SÖIMME SIMPUKOITA JA JOIMME VALKOVIINIÄ

MERIRETKELLÄ NAUTITTIIN SIMPUKOITA JA VALKOVIINIÄ

Matkan lintukuvia löytyy isompina tiedostoina (klikkaa kuvat auki!) täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/Uusimmat+ulkomailta++-+Latest+abroad/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.