Kuusitiais- ja hakkivaellus kiihtyvät Utössäkin

Maanantaina 25.9.2023 jatkui lounaistuuli, nyt 7-11 m/s koko päivän. Sää oli pääosin aurinkoinen ja lämpöä oli lähes 17 astetta. Staijia aamulla pari tuntia majakalla ja Väisäsen Roni ja Heikki Eriksson tulivat taas päiväksi Utöhön ja staijasivat lähes 6 tuntia luotsiasemalla. Koko saari kompattiin, Kesnäs vähän huonommin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 25 kuikkaa (+2 sp), 1120 allia, 15 mustalintua, 4 pikkulokkia ja petolintuja 26 varpushaukkaa, 3 sinisuohaukkaa ja ampuhaukka. Menopäällä olivat kuusitiaiset – Utön suurin summa tänä syksynä eli tänään nähtiin 310 yksilöä.

HIPPIÄISTEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

HIPPIÄISTEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Kahlaajia oli melko monipuolisesti eli 4 tundrakurmitsaa, 12 kapustarintaa, 2 suokukkoa, 14 suosirriä, isosirri, punakuiri, 2 taivaanvuohta ja jänkäkurppa. Saaressa nähtiin myös mm. 3 harmaahaikaraa, isolepinkäinen, 2 pähkinähakkia, 3 pikkusieppoa, rytikerttunen, lapinkirvinen, kangaskiuru ja nokkavarpunen. Mantereelle lähtivät päivällä Maarit ja Antero Topp sekä Jarmo Saarnio, saareen saapuivat lintureissulle mm. Mika Teivonen, Arttu Valonen, Teijo Nykvist sekä Esa Lahdenpää.

ISOSIRRI ITÄRANNALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

ISOSIRRI ITÄRANNALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

RYTIKERTTUNEN LYMYILI VIELÄ MEIDÄN SAUNALLA

RYTIKERTTUNEN LYMYILI VIELÄ MEIDÄN SAUNALLA

Tiistaina 26.9.2023 jatkui yhä sitkeästi lämmin etelälounainen tuuli, aamulla 12 m/s, joka hiljalleen heikkeni ad 7 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja lämpöä 17-18 astetta. Staijia aamulla pari tuntia majakalla ja koko saari kompattiin. Muutolla/merellä nähtiin mm. 6 kuikkaa, 129 (5a) sepelhanhea, 14 jouhisorsaa, 865 muuttavaa haahkaa, 680 allia, 13 ruokkia ja petolintuja merikotkien lisäksi 2 mehiläishaukkaa, sinisuohaukka, 2 piekanaa, 12 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa ja 2 ampuhaukkaa.

TÄNÄÄN OLI PIENTÄ KUIKKAMUUTTOA

TÄNÄÄN OLI PIENTÄ KUIKKAMUUTTOA

Kahlaajia havaittiin mm. 6 kapustarintaa, 4 tundrakurmitsaa, tylli, punakuiri, 2 suokukkoa, 14 suosirriä, valkoviklo ja taivaanvuohi. Muita lajeja olivat mm. 3 harmaahaikaraa, kangaskiuru, 15 haarapääskyä, 2 lapinkirvistä, pikkusieppo, 50 kuusitiaista ja 2 pähkinähakkia. Tuntuu, että tänä syksynä mm. taigauunilinnut ja isokirviset ovat lähes kateissa normaalisyksyihin verrattuna, mutta onneksi on vaelluslintuja liikkeellä.

ITÄRANNALLA OLI NUORI PUNAKUIRI

ITÄRANNALLA OLI NUORI PUNAKUIRI

.. JA VIELÄ ON SUOSIRREJÄKIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

.. JA VIELÄ ON SUOSIRREJÄKIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Keskiviikkona 27.9.2023 oli puolipilvistä, kaakkoistuulta 6-7 m/s ja lämpöä enimmillään 18 astetta. Yö oli kostea ja lämmin. Tästä tulikin hyvä muuttopäivä, staijattiin aamulla n. 3 tuntia luotsiasemalla ja iltapäivällä kappelin kalliolla. Koko saari kompattiin. Merellä/muutolla havaittiin mm. 2 sepelhanhea, 108 A/B (ilm valkoposkia), 3420 allia, 65 mustalintua, 16 pilkkasiipeä, 19 jouhisorsaa, kuikka ja petolintuja merikotkien lisäksi 87 varpushaukkaa, 10 sinisuohaukkaa, 3 mehiläishaukkaa, piekana (+2 But/Per), tuulihaukka ja 3 ampuhaukkaa. Päivän laji oli kuusitiainen, jonka vaellus ulottui nyt jo voimakkaana Utöhön saakka – laskettiin tänään noin 1470 kuusitiaista.

NÄLKÄISILLE KUUSITIAISILLE KELPAAVAT LEPÄNURVUTKIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

NÄLKÄISILLE KUUSITIAISILLE KELPAAVAT LEPÄNURVUTKIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Muita havaintoja olivat mm. 2 harmaahaikaraa, kaikkiaan 21 pähkinähakkia, 26 haarapääskyä, 8 kulorastasta, 3 keltavästäräkkiä, 2 metsäkirvistä, hernekerttu, 2 kangaskiurua, pikkusieppo, 3 pikkukäpylintua ja 2 isokäpylintua. Kahlaajia nähtiin 3 tundrakurmitsaa, 4 kapustarintaa, 6 suokukkoa, isosirri ja 14 suosirriä. Meidän pihalla oli iltapäivällä 2 etelänpäiväkiitäjää ja tänään nostettiin meidän alumiinivene maihin mantereelle kuljetusta varten. Iltapäivällä mantereelle lähtivät mm. Koistinen, Teivonen, Nykvist sekä Valonen ja saareen saapui 2-3 uutta lintuharrastajaa.

NUORIA KAPUSTARINTOJA RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE

NUORIA KAPUSTARINTOJA RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki!) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.