Turistikelejä

Perjantaina 25.5.2012 oli täysi turistikeli. Meri oli puoleenpäivään asti täysin tyven, myöhemmin virisi heikko länsituuli. Taivas oli lähes pilvetön ja lämpöä enimmillään 15 astetta. Staijattiin Kimmon kanssa yhtä soittoa klo 05-16, myöhemmin illalla vielä vajaa tunti. Komppaus jäi vähälle mutta saaressa oli paikallisena melko vähän muuttolintuja. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 47 kuikkaa, 145 Gaviaa, 11 ruokkia, 4 muuttavaa merikihua, 84 (3a) sepelhanhea, 53 (2a) valkoposkihanhea, tundrahanhi, 2 muuttavaa suopöllöä, kalasääski, töyhtöhyyppä etelään ja 12 muuttavaa lapinsirriä. Päivän tähtiä olivat muuttavat kahlaajat, joita laskettiin yhteensä 5722 yksilöä seuraavasti: tundrakurmitsa 1325 (14a), isosirri 132 (3a), punakuiri 5, iso kahlaaja 2810 (20a) ja suosirri 1450 (9a). Hienon näköistä muuttoa! Saaressa havaittiin mm. 2 harmaasorsaa, 2 jänkäsirriäistä, suosirri, käki, huuhkaja (Kobbanilla), 3 pensassirkkalintua, 3 kultarintaa, idänuunilintu ja kirjokerttu. Mantereelle lähtivät aamulla ”gamlingarna” sekä Tittosen Jouni ja iltalaivalla saareen saapuivat Outin lisäksi ainakin Sällylä sekä Saarnion Japi ja Tarja.

PEILITYVEN MERI, LILLHARUNIN MAJAKKA JA SEPELHANHIPARVI

Lauantaina 26.5.2012 tuuli oli kääntynyt yöllisen ”saderintaman” (pari tippaa) jälkeen pohjoisluoteeseen ja voimistui hiljalleen 12 m/s:iin. Lämpöä enimmillään 13 astetta mutta aurinko porotti. Jonkinmoista merimuuttoa oli jäljellä mutta itse saari oli linnuista hiljainen. Muuttavana havaittiin mm. 195 kuikkaa, 1 kaakkuri, 77 Gaviaa, 26 ruokkia, 190 tundrakurmitsaa (+6 paikallista), 590 isoa kahlaajaa, 3 lapinsirriä, suokukko ja isokuovi. Pattskärin luodoilla ruokaili 27 isosirriä ja saaren rannoilla kierteli aamulla 65 suosirriä. Aamulla nähtiin kaksi etelänkiislaa – toinen muuttavana luoteeseen ja toinen uiskenteli vajaa puoli tuntia luotsiaseman edustalla. Paikalla uiskenneella yksilöllä oli valkea rengas silmän ympärillä mutta täydellistä ringvia-muodon kuviota ei kuitenkaan ollut. Itärannalla oli harmaasorsapari, 5 ristisorsaa, eteläkärjessä silkkiuikku, saareen laskeutui suopöllö ja Kesnäsin yli koilliseen muutti iltapäivällä nuori muuttohaukka. Saaren linnuista mainittakoon 5 satakieltä, 2 kultarintaa, 2 viitakerttusta, rytikerttunen, idänuunilintu, pikkusieppo ja pariin otteeseen nähty naaraspukuinen sepelrastas.

DOKUMENTTIKUVA MAJAKAN ALAPUOLELLA VIIHTYNEESTÄ ETELÄNKIISLASTA

PUUT OVAT NYT HEHKEIMMILLÄÄN, KELPAA SIRITTÄJÄLLEKIN

Sunnuntaina 27.5.2012 jatkui pilvetön auringonporotus ja pohjoistuuli, joka heikkeni illaksi. Staijailtiin muutama tunti ja vähän komppaustakin. Lintuja saaressa niukasti ja merelläkin alkaa hiljentyä. Muuttavana nähtiin mm. 37 kuikkaa, 51 Gaviaa, 3 ruokkia, 2 valkoposkihanhea, Asio (ilmeinen sarvipöllö) ja etelään menossa 2+1 töyhtöhyyppää ja isokuovi. Tundrakurmitsoja nähtiin 75, isoja kahlaajia 310 (5a), suokukkoja 2, suosirrejä 166 (5a) ja isosirrejä 5. Koirashaahkoja laskettiin tänään ”vain” 5600. Saaressa nähtiin mm. harmaasorsa, suopöllö, metsäviklo, 2 kirjokerttua, 2 luhtakerttusta, viitakerttunen, ruokokerttunen, pensassirkkalintu ja idänuunilintu. Yllättävin oli kuitenkin puukiipijä, jota vaan ei ehditty ihan lajilleen määrittää… Katsotaan jos löytyy vielä huomenna. Mantereelle lähti aamupäivällä muutama lintuharrastaja (mm. Holvitien Mikko ja Kärpijoen Kalevi), illalla saareen saapuivat puolestaan ainakin Sintosen Antti, Vienon Ilkka ja Varesvuon Markus.

VAIHTEEKSI TÄLLAINEN LENTÄVÄ LINTU

 

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.