Kylmäpihlajan majakalla

Työviikon jälkeen perjantaiaamuna 13.7.2007 sain yhtäkkiä päähänpiston lähteä vuorokauden keikalle tutulle Rauman Kylmäpihlajan majakalle – tietysti kahlaajakuvien toivossa. Olen ”Kylmällä” ollut 2000-luvulla liki 50 vrk eli tunnen saaren erinomaisesti vaikka majakan majoitus- ja ravitsemustoiminnan hoitajat ovatkin nyt menneenä talvena vaihtuneet. Karlssonit jättivät majakan 5 vuoden uurastuksen jälkeen ja uusina yrittäjinä jatkavat nyt Suvi ja Tom Lindqvist. Mukavia ihmisiä. Majakalla oli uudistettu huoneiden ja ravintolan kalustus – oikein tyylikkäitä ja samalla tietysti hinnat ovat vähän nousseet… Satamaan on avattu mukava pikku kesäkahvila (www.kylmapihlaja.com).
No, lähdin Turusta kotoa vasta klo 11 sateisella kelillä ajamaan kohti Raumaa ja ehdin juuri ja juuri klo 12.30 Syväraumanlahdesta lähtevään vesibussiin, joka menee Kuuskajaskarin kautta Kylmäpihlajaan. Saareen saavuttiin klo 13.20 rankassa sadekuurossa mutta se jäikin onneksi päivän viimeiseksi – taivas selkeni, ilma lämpeni ja tuuli oli heikko. Kesäpäivä komeimmillaan. Komppasin saaren rantoja muutaman tunnin, söin herkullisen siikaillallisen jota höystin valkoviinillä ja jäätelöjälkiruualla kunnes loppuilta kuluikin kuvia laitellen. Saaren rannoilta löytyi kahlaajia seuraavasti: tylli n. 10, rantasipi 3, suosirri 24, kuovisirri 1 (ad), pikkusirri 1, lapinsirri 3, jänkäsirriäinen 1, karikukko n. 10, punajalkaviklo 4 ja meriharakka 1. Oikeastaan kuitenkin vain suosirreistä syntyi tänään kunnon kuvia.

alpina

Saaren rannalla oli 2 valkoposkihanhen poikuetta emoineen, lisäksi illansuussa koilliskärkeen ilmestyi naaras-harmaasorsa paikalliseksi. Harmaasorsa oli itselleni jopa uusi Kylmäpihlajan laji, järjestyksessä 159:s. Mainittakoon vielä n. 60 merimetsoa, 3 merikihua ja 3 luotokirvistä ja jatketaan siitä taas huomenna.

punajalkas

Lauantai 14.7.2007 oli heikkotuulinen ja puolipilvinen keskikesän päivä. Kiertelin rantoja, söin maittavan aamiaisen ja lähdin klo 11.30 vesibussilla takaisin mantereelle ja autolla kotiin Turkuun. Kylmäpihlajalla olivat nyt kahlaajat vähentyneet – vain 16 suosirriä mainittavina. Harmi että kuovisirrit kiersivät nyt Kylmäpihlajan, tänään Pyhämaalla oli liki 40 ja Utössäkin 18 kuovisirriä… Aamulla lenteli länsipuolella ruokkeja yhteensä 26 yks, riskilöitä 10, 2 räyskää ja katajikosta löytyi 2 urpiaista vilkkaasti ruokailemasta. Valkoposkihanhipoikueissa oli tänään emojen lisäksi 6 ja 7 poikasta. Muu linnusto saaren tavanomaista pesimälajistoa mutta toki joitakin kuvia tuli taas räpsittyä. Ihan mukava pikku keikka ”Kylmälle”, jossa vajaassa vuorokaudessa näkyi näin keskikesällä 45 lajia.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.