Mehiläissyöjiä kesäisessä Utössä

Tiistaina 19.6.2012 Turun työviikon ja Hollannin työreissun jälkeen matkasin vihdoin takaisin Utöseen, Outi tulee huomenna perässä.  Vesisateessa ajelin Nauvoon, matkalla join kaffet Paraisten kahvituvassa, ja sitten m/s Eivorille. Laivalla oli melko vähän (vielä) väkeä ja reipasta sadetta riitti Aspöseen saakka. Loppupäivä olikin sitten kaunis ja aurinkoinen, tuuli luoteessa 7 m/s. Bokullan luona lensi laivan ohi 10 ruokkia. Utöseen saavuin klo 12.50 ja iltapäivä kului ruohonleikkuussa, veneiden tyhjennyksessä ym kotipuuhassa. Ilta sen sijaan vietettiin Varesvuon Markuksen kanssa itärannalla kuvaten yllättävän monipuolista muuttokahlaajien kirjoa. Paikalla oli mm. metsäviklo, 6 mustavikloa, valkoviklo, 26 suokukkoa ja suosirri, luhtakerttunen lauleli rantakaislikossa ja nuolihaukka lensi aiemmin kylän yli. Mainittakoon vielä, että Utössä oli 16.6. nähty mehiläissyöjä, jonka Brita oli löytänyt Patteriniemen aidalta päivystämästä. Linnun ehtivät myös nähdä ja kuvata saaressa olleet Vikmanin Reiska, Järvisen Hanna ja Varesvuon Markus. Utön 8. havainto meropsista.

MUSTAVIKLO ON SAANUT SAALIIN

Keskiviikko 20.6.2012 oli aurinkoinen ja lämminkin (15 astetta), tuuli oli aluksi 7 m/s luoteesta mutta myöhemmin heikkeni ja illaksi tyyntyi kesäisen kauniiksi keliksi. Aamulla staijasin luotsiasemalle tunnin, muuten kevyttä retkeilyä ja vielä lisää pihahommia. Ruokkeja näkyi aamulla 11 kiertelevää ja n. 40 yksilöä Grupskärin yhdyskunnassa, jonne loistavan kirkkaassa kelissä näkyi kaukoputkella mainiosti. Muuttokahlaajia oli tänään suosirri, liro, 2 valkovikloa ja 28 suokukkoa ja itärannan kaislikossa lauloi rytikerttunen. Päivän laji oli kuitenkin illansuussa Outin kanssa itäniityn pohjoisreunalta löytämämme mehiläissyöjä, joka näkyi useita kertoja runsaan puolen tunnin aikana. Liikkuvaisesta ja arantuntuisesta linnusta saatiin jonkinmoisia lentokuvia mutta vaikka merops istuskeli kuivilla oksilla pariin otteeseen niin tarpeeksi lähelle ei päästy kuvaamista varten (lämpöväreily kova!). Koistisen Jarmokin näki linnun illemmalla vielä pariin otteeseen. Kun vertasin tämän linnun kuvia Varesvuon Markuksen lentokuviin 16.6. saaressa nähdystä yksilöstä niin pyrstön pidentyneet keskisulat ovat aivan erilaiset eli näyttää eri yksilöltä kuin neljä päivää sitten! Mainittakoon vielä aamun havaintona n. 60 hyljettä luodoilla kahdessa ”kasassa” Grimsörarnien suunnassa. Varesvuon Markus ja Minna lähtivät päivällä mantereelle.

MEHILÄISSYÖJÄ ITÄNIITYN YLLÄ

Torstai 21.6.2012 oli kesäinen puuhapäivä – siivottiin ja pestiin painepesuria apuna käyttäen koko rantavaja maalausvalmiiksi. Päivä oli kesäinen, aurinkoa ja heikkoa tuulta, lämpöäkin jo 18 astetta. Pari pikku reissua tein itäosaan saarta ja lintuja näkyi mm. 2 mustavikloa, 7 valkovikloa, 3 liroa, 8 suokukkoa ja suosirri. Pitkästä aikaa näin myös 2 ristisorsaa mutta kirjokerttua ei tunnu löytyvän hakemallakaan – lieneekö Utön(kin) pesivä kanta häviämässä… Pihallamme käväisi päivällä komea ritariperhonen – vaeltanut vaiko Suomessa syntynyt?

SUOKUKKOKOIRAAT OVAT VIELÄ KOMEASSA JUHLAPUVUSSA

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.