Inot saapuivat Suomeen ryminällä

Torstaina 13.9.2012 lähdin Utöseen, Outi matkasi nyt viikonlopuksi Hesaan tyttärien luo. Kauniina aamuna kahvittelin Kirjalan kahvituvassa, sitten käynti Nauvon kaupassa ja seuraavaksi m/s Eivorille.  Väkeä tuli laivaan tällä kertaa varsin vähän, lintututtuja vain Varesvuon Markus, jonka kanssa matka sujui totutun mukavasti. Linnuista mainittakoon mm. ampuhaukka ja pari tuulihaukkaa Jurmon sataman lähellä. Utöseen saavuttiin jo klo 15.30, orneja oli saaressa Ville-Veikko Salonen, Jarmo T. Koistinen, Jorma Hellsten ja Hannes Tiira. Navakka 10 m/s lounaistuuli puhalsi koko illan ja pikkulinnut olivat aika piilossa. Iltakierros tuotti mm. 2 tuulihaukkaa, 2 varpushaukkaa, 1kv ristisorsan (itärannalla lennossa) ja pikkusiepon itäniityn reunalla. Eilenhän pikkusieppoja oli saaressa ollut ennätysmäärä eli 21 yksilöä!

PIKKUSIEPPOJA, USEIMMAT NUORIA, ON NYT PALJON LIIKKEELLÄ

Perjantaina 14.9.2012 lännestä saapui voimakas matalapaine ja Utössä vesisade alkoi klo 13.30. Lounaistuuli oli aamusta alkaen yli 10 m/s ja illansuussa keskituuli jo 19 m/s ja puuskat 25 m/s. Aamupäivän kiertelin saarta, lintuja oli niukasti kovan tuulen takia. Mainittavia olivat mm. 3 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 2 jouhisorsaa, 11 suokukkoa, 2 punakuiria, valkoviklo, 2 tylliä ja kapustarinta. Kylällä näyttäytyi pari kertaa lyhyesti koiras-isokäpylintu mutta hysyt olivat lähes kateissa: vain muutama harmaasieppo, hippiäinen ja punarinta. Loppupäivä menikin kotosalla sadetta pidellen… Ville-Veikko ja Hannes Tiira lähtivät aamulla mantereelle ja Laaksosen Juha saapui iltapäivällä taksiveneellä 30 (!) naisen kanssa. Iltalaivalla tulivat vielä Holvitien Mikko ja Ville-Veikkokin jo takaisin.

ISOKÄPYLINTU VIIHTYI KYLÄN LEHTIPUISSA

Lauantaina 15.9.2012 lounaistuuli heikkeni aamulla n. 10 m/s, illalla 7 m/s. Pilvet hiljalleen väistyivät ja iltapäivällä oli lämmintä + 14 astetta. Staijausta aamulla runsaat 2 tuntia majakan suojassa, muuten komppausta ja kuvaamista. Muuttavana nähtiin mm. kaakkuri, Gavia sp, 8 valkoposkihanhea, 4 merihanhea, 3 metsähanhea, 6 mustalintua, 7 haapanaa, 4 jouhisorsaa, riskilä, 16 varpushaukkaa, 3 ampuhaukkaa, piekana, kalasääski ja nuori muuttohaukka (kylän yli etelään klo 10.30). Saaressa nähtiin mm. 1kv ristisorsa, harmaasorsa, 3 tuulihaukkaa, 3 tylliä, 5 kapustarintaa, 4 punakuiria, 15 suokukkoa, luodoilla yhteensä n. 800 kalalokkia ja käki. Pikkulintuja oli tullut lisää – nyt mm. peukaloinen, 2 hernekerttua, pensaskerttu, 2 mustapääkerttua, 6 pikkusieppoa, 7 harmaasieppoa,  leppälintu, koiras-isokäpylintu edelleen, kulorastas, luotokirvinen ja n. 10 pajulintua. Aamupäivällä löysin pihamme reunalta syksyn ensimmäisen taigauunilinnun, josta nappasin saman tien muutaman kuvan. Ino löytyi tuntia myöhemmin uudelleen kaupan takaa niin että kaikki muutkin pääsivät linnun hyvin näkemään. Ino oleskeli loppupäivän kylällä, illansuussa ääntä kuului vielä saunamme luota. Mukava lintupäivä kaikkiaan. Illalla saareen saapui lintuja katsomaan Lumiaron Riku.

TAIGAUUNILINTU LÖYTYI PIHALTAMME

SAARESSA OLESKELI ERIKOINEN TUULIHAUKKA, JOLTA PUUTTUI MOLEMPIEN SILMIEN YMPÄRILTÄ LAAJALTA ALUEELTA HÖYHENYS - "SILMÄLASIHAUKKA"

Sunnuntaina 16.9.2012 piti lähteä mantereelle huomisen työpäivän takia. Aamu valkeni pilvettömänä mutta lounaistuuli puhalsi jo lähes 10 m/s ja oli voimistumassa. Syksyisiä kaakkoistuulia odotellaan… Staijausta majakalla 1,5 tuntia ja ennen laivan lähtöä näkyi mm. kuikka, 33 haapanaa, 6 kapustarintaa, 3 tylliä, 5 varpushaukkaa, n. 60 vihervarpusta, 3 pikkusieppoa, kangaskiuru ja isokäpylintu edelleen. Lähtöni jälkeen Ville-Veikko oli löytänyt 2 taigauunilintua kylältä – nyt on niiden aika ja tänä syksynä Suomessa on jo nyt nähty kymmeniä. Saareen jäi orneja ainakin Ville-Veikko, Koistinen, Varesvuo, Laaksonen, Holvitie ja Lumiaro ja Pärnäisistä saapui iltalaivalla useita lisää – mm. Sällylä, Klemola, Knaapi, Laitinen, Salminen ja Linjama. Matkalla mantereelle ei kertynyt kummempia havaintoja ja Turussa olin klo 17.30 aikoihin.

KAHLAAJIA ON VIELÄ JONKIN VERRAN - TÄSSÄ SUOKUKKOJA, PUNAKUIREJA JA KAPUSTARINTA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.