Lintumaailmassa vähän hiljaisempaa

Lauantai 13.10.2012 oli edelleen kaunis syyspäivä – aurinkoa, heikko itätuuli ja lämpöä 10 astetta. Kirkas ja kylmä yö oli tyhjentänyt aika tehokkaasti saarta linnuista. Isolla joukolla (eilen illalla taas yli 10 ornia lisää – mm. Petri Ahti, Rami Metsäranta, Erkki Jokinen, Tuula Granroth, Liisa Kilpeläinen, Rauno Laine, Jouni Nummenpää sekä ”Järvipeipot” eli Brunell, Reittilä, Hall, Hermas ja Sirviö jne) staijausta ja komppausta. Muuttavana nähtiin mm. kaakkuri, 7 kuikkaa, 4 Gaviaa, silkkiuikku, lapasotka, 8 pilkkasiipeä, 4 mustalintua, 100 allia, 38 tundrahanhea, 5 metsähanhea, ruokki, pikkulokki, sinisuohaukka, 2 piekanaa, ampuhaukka, 7 varpushaukkaa, 425 naakkaa, 2 mustavarista, mereltä saapunut sarvipöllö ja saaren pohjoispuolelta ohittanut nuori maakotka (josta saimme ennakkotiedon Jurmosta, kiitos!).

TILTALTTEJA ON PÄIVITTÄIN VIELÄ MUUTAMA

Saaressa havaittiin mm. eilinen 1kv muuttohaukka, suopöllö, huuhkaja (Ormskärilla), pikkutikka, 3 kangaskiurua, 8 västäräkkiä, n. 250 tilheä, 5 peukaloista, 12 rautiaista, 20 punarintaa, 4 tiltalttia, 60 hippiäistä, 3 pyrstötiaista, 8 puukiipijää, pikkulepinkäinen edelleen, 2 pikkukäpylintua, 10 pikkuvarpusta, 2 tikliä, lapinsirkku ja 20 punatulkkua. Hotellilta löytyi syksyn ensimmäinen mustaleppälintu (ilmeinen nuori koiras) sekä 6 vuorihemppoa ja kylällä oli aamulla nokkavarpunen. Närhiä pyöri saaressa tänään 6 yksilön parvi. Illalla saareen saapui joukko uusia orneja, mm. Ilkka Laitinen, Markku Alen, Jukka Vilen, Anneli Majava, Marjatta Suominen, Petri Saarinen ja Hannele Vaahtila ja Jurmoon ”pakenivat” Helstola ja Nurmen Tarppi.

MUSTALEPPÄLINTU ON SYKSYLLÄ VÄHÄLUKUINEN, UTÖSSÄKIN

Sunnuntai 14.10.2012 oli köyhä lintupäivä. Tuuli oli idässä ja voimistui pitkin päivää (illalla jo 14 m/s), taivas oli puolipilvinen. Itse korjasin sisällä tenttipapereita lähes 7 tuntia ja tein saarikierroksen vasta iltapäivällä. Tänään mainittavimpia havaintoja olivat 2 kuikkaa, 63 mustalintua, 300 allia, 46 A/B, 19 pikkulokkia, tuulihaukka, 22 uuttukyyhkyä, 5 kangaskiurua, 4 peukaloista, 20 punarintaa, 2 tiltalttia, 40 hippiäistä, nokkavarpunen, 3 isolepinkäistä, 300 tilheä, pikkulepinkäinen edelleen, närhi, 14 pikkuvarpusta, 5 tikliä, 25 punatulkkua ja lapinsirkku. Hotellialueella havaittiin edelleen mustaleppälintu ja 1 vuorihemppo. Suuri joukko orneja lähti mantereelle mutta saareen jäi vielä yli 20 lintuihmistä, uusiakin tuli illalla ainakin Vikmanin Reiska ja Hanna sekä Esa ja Ulla Åke. Saaressa on viime päivinä ollut taas suuri määrä lintuharrastajia ja ikävä kyllä valituksia asukkailta on jälleen tullut piha-alueilla liikkumisesta sekä myös kompostorin alueella kulkemisesta ja oleskelemisesta – siellähän ovat kaikkien nähtävissä selkeät kieltokyltit. Kulkurajoituksia tulee helposti vain lisää…

NÄRHIÄ ON SAAPUNUT MUUTAMA UTÖSEEN SAAKKA

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.