Kettusirkku!

Keskiviikkona 19.12.2012 tuuli oli kääntynyt vähän enemmän itään, puhalsi 8 m/s, ja pakkanen oli kiristynyt 5-6 asteeseen. Taivas oli paksussa pilvessä ja lunta tuli jälleen pitkin päivää. Vähän staijaustakin mutta näkyvyys oli aika rajallinen. Päivän havaintoja olivat mm. 22 pilkkasiipeä, alli, 7 tukkakoskeloa, 15 kyhmyjoutsenta, merikotka, naurulokki ja kylän päällä käväissyt hiirihaukka. Tilhiä nähtiin 28, mustarastaita 8, räkättejä 5, peippo ja tänään yhtä aikaa 5 sarvipöllöä museon nurkalla männyissä. Hermostuivat tien liikenteestä ja parvi hajosi havupuiden sisään eri puolille kyläaluetta.

SARVIPÖLLÖT PIILOTTELEVAT TAITAVASTI

Torstaina 20.12.2012 tuuli oli idästä 7 m/s, pakkasta 5 astetta ja taivas oli edelleen paksussa pilvessä. Lähdin aamulla luotsiasemalle staijaamaan merelle mutta en ehtinyt kauaa olla kun Koistisen Jarmo soitti, että museon luona on nyt kettusirkku! Nappasin kameran mukaan ja paikalle – lintu löytyi heti ja pikaiset dokumenttikuvat räpsittiiin, lintu lensi pian kallioiden taakse ja katosi. Haku tuotti kuitenkin tulosta ja kettusirkku löytyi melko pian uudelleen ja oleskeli koko loppupäivän museon ja kaupan yläpuolen talojen tuntumassa, ruokaili paljon lumella hyppien usein paikallaan lajityypilliseen tapaan. Saatiin paremmat kuvat ja puhelin alkoi päristä ja viestejä tulla – onhan kyseessä uusi lintulaji Suomelle! Tieto meni pian mediaan, lehdet ja yleisradio soittivat, ja oltiin vähän aikaa uutisvirran ytimessä… Klo 15.10 saareen saapuivat ekat bongarit – Tittonen ja Komi – ja lintu oli heille heti hienosti näytillä. Huomenna tuleekin sitten paljon väkeä, ehkä lähes parisataa. Itse lähden aamulaivalla mantereelle ja toivon että tällä kaikki sujuu hyvin ilman häiriötä paikallisille asukkaille.

KETTUSIRKKU - SUOMENPINNA

Päivän muita havaintoja olivat mm. 6 pilkkasiipeä, 3 allia, 5 tukkakoskeloa, merikotka, naurulokki ja pikkulinnuista kettusirkun lisäksi mm. peippo, pikkuvarpunen, 7 tilheä, punarinta, 2 räkättiä ja 10 mustarastasta. Sarvipöllöjä nähtiin taas ainakin 3 ja muuttohaukka istui aamulla vakiopaikallaan Knivskärin merkillä. Aikamoinen lintupäivä!

TAVALLINEN LINTU TÄHÄN VÄLIIN....

Laitan tähän vielä rinnakkain kuvat Utön ja Viron kettusirkuista – onko sama vai eri yksilö? Kommentit jorma@uto.fi. Kuva vähän isompana tämän weppisivun kansiossa ”Uusimmat”.

ONKO SAMA YKSILÖ? VASEMMALLA UTÖN LINTU, OIKEALLA VIRON (kuva: M Rekilä)

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.