Pakkasen purevuutta

Torstaina 10.1.2013 pääsin takaisin Utöhön, Outi jäi nyt mantereelle töihin. Kylmä koillisvirtaus oli alkanut – tänäänkin oli hyytävää NE-tuulta 12-14 m/s, pakkasta 3-4 astetta ja taivas pilvessä. Nauvossa tein tutut kuviot – kauppa ja kahvi – kunnes siirryin hyvissä ajoin laivalle. Utöhön tuli lintuväkeä mm. Erkki Kallio, Juhani Salmi ja Veera-Lotta Lehtinen, saaressa oli paikalla jo 7-8 ornia. Kettusirkku vetää edelleen väkeä ja isoista bongarijoukoista on jo tullut myös kovaa kritiikkiä osalta saarelaisista. Kuulostaa osin aiheelliseltakin enkä ollut kovin yllättynyt. Laivamatkalla emme nähneet 4 merikotkaa kummempaa ja Utössä laskeutui pimeä kun rantauduimme klo 15.45.  Täytin ruokinnat, joissa hyöri hämärissä vielä muutama urpiainen.

URPIAISIA ON NYT KYMMENIÄ SAAREN RUOKINNOILLA

Perjantaina 11.1.2013 koillistuuli voimistui edelleen, aamulla puhalsi 16-19 m/s ja pakkasta oli 4 astetta.  Illaksi tuuli vähän rauhoittui (eli 12 m/s). Pari tuntia staijausta, muuten kevyttä komppausta mutta tuuli varmaan verotti havaintoja. Mereltä mainittakoon 14 kyhmyjoutsenta, haapana, 4 tukkasotkaa, 110 telkkää, 2 merikotkaa ja n. 260 kalalokkia. Eteläkärjessä käväisi 12 merisirriä, jotka katosivat pian mutta tulivat myöhemmin majakan eteen luodolle. Saaressa nähtiin mm. 2 luotokirvistä, 2 räkättiä, pikkuvarpunen, peippo, 110 urpiaista, tundraurpiainen (koululla), vuorihemppo (hotellilla), punatulkku, 2 pulmusta (Kesnäsissä) ja kettusirkku edelleen kaupan takana. Eiliset havainnoijat lähtivät aamulaivalla mantereelle mutta illalla tuli runsaasti (ainakin 30-40 henkeä) lisää, tuttuja mm. Vuorio, Hiltunen, Rasp, Sulko, Raivio, Ahtiainen, Mäntylä, Toukola, Petri Vainio, Parkkonen, Santamaa jne..

KYLMÄ ILMA TUO LISÄÄ VESILINTUJA MANTEREEN SUUNNASTA, KUVASSA ISOKOSKELO

Lauantai 12.1.2013 oli jälleen pilvinen, koillistuuli oli heikentynyt 8-9 m/s ja pakkasta jo 5 astetta. Rantakivet ja kalliot alkavat jäätyä. Myöhemmin tuuli heikkeni lisää ja päivällä oli kuvausvalojakin. Koska saaressa oli paljon eilen illalla tullutta lintuväkeä niin päätin viettää pääosan päivästä omilla nurkilla lintuja kuvaten – hyvä päätös sillä tänään syntyivät toistaiseksi parhaat kettusirkkukuvani. Sirkku kävi muutaman kerran saunamme tuntumassa, lyhyitä käyntejä tosin. Omalla ruokinnalla kävi myös kymmeniä urpiaisia, punatulkku ja pikkuvarpunen, satamalahdella näkyi nyt lapasotka, naurulokki ja 2 uiveloa, josta toinen ad-koiras. Saaressa/saaresta havaittiin tänään myös mm. 17 merisirriä, 19 pilkkasiipeä, 31 tukkakoskeloa, 3 luotokirvistä, 2 punarintaa, n. 60 tilheä, vuorihemppo, 2 peukaloista ja tundraurpiainen.

KETTUSIRKKU ON NÄYTTÄYTYNYT KAIKILLE HALUKKAILLE

 

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.