Harjalintu ja jääkuikka – Utön toukokuuta

Sunnuntai 4.5.2008 oli edelleen kauniin aurinkoinen ja helteisen lämmin (auringossa), illalla tuuli kuitenkin virisi taas hieman. Tänään aamustaijia plus komppausta plus kuvausta – suurin osa lintuporukkaa lähti mantereelle, saareen jäivät lisäkseni Kuusiston Kimmo ja Pärssisen Mikko. Myös Outi lähti mantereelle, työt kutsuvat. Aamu alkoi komeasti kun eilen illansuussa saareen saapuneet Tuula Granroth, Liisa Kilpeläinen ja Sami Ylistö löysivät klo 6.30 Gamla Postenin luota harjalinnun! Paikalle kertyneet saaren lintuporukat, noin 15 henkeä, lähtivät haravoimaan pohjoisniemeä ja upupa löytyikin hotellialueelta, josta ponkaisi lentoon naapuriluodon rantakivelle ja sieltä hetkeä myöhemmin Ormskäriin. Puoliltapäivin harjalintu löytyi taas alkuperäiseltä paikalta ja vaikka se vähän lentelikin eri puolilla kylää pysyi se aika tiiviisti Enskärin portin lähellä. Tosi mukava havis ja iltapäivän helteessä sain siitä jonkun kuvankin.

Merellä nähtiin tänään mm. 5 kuikkaa (+ 11 sp:tä), 4 metsähanhea, 2 valkoposkihanhea, n. 150 mustalintua, 5 ruokkia, muuttava piekana ja 18 pikkukuovia. Saaresta löytyi mm. kanadanhanhi, 3 ristisorsaa, 4 harmaasorsaa, 3 mustavikloa, 2 valkovikloa, 2 rantasipiä, sarvipöllö, suopöllö, 3 käenpiikaa, tilhi, peukaloinen, n. 80 punarintaa, kevään eka sinirinta (koiras), n. 15 leppälintua, n. 20 pensastaskua, kulorastas, ruokokerttunen, 50 hernekerttua, 2 pensaskerttua, 10 mustapääkerttua, sirittäjä, n. 70 fyllaria, 9 kirjosieppoa, kevään eka pikkulepinkäinen, 2 tikliä ja peltosirkku. Lisäksi saaressa oli tänäänkin ainakin 3 sepelrastasta – 2 naaraspukuista kylällä ja koululla ja ad-koiras itärannalla. Iltapäivällä söin Kovaselta saamiani herkullisia savuahvenia ja iltahuuto pidettiin meillä; paikalla oli lisäkseni Kimmo ja Mikko. Iltahämärissä saareen saapui Helstolan Jari.

tili

Maanantaina 5.5.2008 säätyyppi oli muuttunut – nyt voimistuva luoteistuuli, iltapäivällä 11 m/s ja ilma viilentynyt +9 asteeseen. Aamu pilvinen, myöhemmin pilvetöntä. Staijattiin aamulla n. 5 tuntia luotsiasemalla ja säätilan muutos oli tehnyt hyvää muutolle ja samalla poistanut mereltä lämpöväreilyn. Aamun ja aamupäivän kuluessa laskettiin muuttavina mm. 6 kaakkuria, 110 kuikkaa, 65 Gavia sp:tä, 6 harmaahaikaraa, 25 valkoposkihanhea, 170 mustalintua, 17 ruokkia, 91 pilkkasiipeä, ruskosuohaukka, sinisuohaukka, 19 pikkukuovia, 17 mustavikloa, 42 liroa, 9 pikkulokkia ja mereltä saapunut suopöllö. Klo 07.30 huomasin länsilounaasta saapuvan korkealla ison Gavia-roikaleen, joka Utön länsipuolella väylän päällä kurvasi pohjoiseen. Hitaat siivenlyönnit, iso koko, paksu kaula ja pitkät jalat kertoivat jo jääkuikasta, samalla kun nähtiin jo mustalla kaulalla valkoinen sepel ja valkoisena tummaa pilveä vastaan loistanut iso nokka! Lintu etääntyi hitaasti vastatuuleen, kaukoputkella Helstola seurasi sitä peräti 7 minuuttia. Aina yhtä hieno laji!

sieppo

Saaressa olivat lepäilevät linnut huomattavasti vähentyneet pohjoisvirtauksen takia mutta jotain mukavaa silti löydettiin. Itärannalla oleskeli edelleen sepelrastas, vanha koiras, ja sinirintoja nähtiin kolme. Mustaleppälintuja oli myös kolme, joista yksi vanha koiras, ja iltapäivällä Hessu löysi koulun notkosta naaraspukuisen pikkusiepon – kevään ensimmäisen. Muita havaintoja olivat mm. 8 peltosirkkua, 3 ristisorsaa, 4 harmaasorsaa, tuulihaukka, jänkäkurppa, 5 käenpiikaa, 2 keltavästäräkkiä, 2 tilheä, n. 70 punarintaa, 10 leppälintua, 15 pensastaskua, kulorastas, vain 4 hernekerttua, 6 mustapääkerttua, sirittäjä ja 6 kirjosieppoa. Päivän lajimäärä kipusi pohjoisviratuksesta huolimatta 100 lajiin. Iltapäivällä leikkasin pihanurmikon ensi kertaa tänä keväänä ja iltahuuto pidettiin koko porukalla meillä, tavan mukaan. Jälleen makoisa lintupäivä!

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.