Hieno lintukuvausmatka Unkariin

Perjantaina 9.5.2008 alkoi kuvausreissumme Unkarin lintumaille. Olin tullut Hesaan jo 8.5. illalla, kyläillyt Markuksen, Kaikan ja Rasmuksen luona ja yöpynyt lentokenttähotellissa. Aamulla lentoasemalle, johon kerääntyi lintukuvaajajoukkomme – Jukka J Nurmi, Mika Selin, Olli Korander, Juha Metso ja Tarmo Syväoja. Samaan koneeseen tulivat myös Varesvuon Markus ja Minna myös matkalla Unkariin, Bence Maten kuvausmestoille. Paikalla Unkarissa oli meitä jo odottelemassa Peltomäen Jari eli Peltsi. Lentomme lähti ajallaan klo 09.30 ja Budapestiin laskeuduttiin klo 10.50 sikäläistä aikaa. Peltsi löytyi, samoin Bencen äiti ja kahdella autolla matkattiin n. 150 kilometrin matka Opusztaszeriin, lähelle Szegediä. Majoituttiin kodikkaaseen hotelli Erdel Vendiin, syötiin tukeva lounas ja lähdettiin Bencen maille, tosin Bence ei ollut paikalla mutta Agnes opasti oikeille paikoille. Peltsille ja Markukselle paikat olivat toki tuttujakin. Pihalla istuskeli pari sininärheä, mehiläissyöjiä lenteli kymmenkunta, kattohaikaroita lenteli ja rastaskerttuset raksuttivat. Kuhankeittäjän vihellystä kuului lähimetsästä. Ilma oli lämmin, puolipilvinen ja heikkotuulinen.

turtturi

Jakaannuimme kolmeen porukkaan ja Jukan kanssa päädyimme aluksi metsän siimekseen ns. vastavalojuomakojulle. Paikka osoittautui mainioksi – olimme kojussa klo 16.30-19.20 ja kuvia syntyi mukavasti. Paikalla kävi mm. käpytikka, ainakin 4 turturikyyhkyä, 2 närheä, 2 etelänsatakieltä, punarinta, kirjosieppo, mustarastaita, laulurastas, 2-3 mustapääkerttua, pensaskerttu ym kuvattavaa. Kehrääjä surisi ja läheisellä niityllä huuteli viiriäinen sekä lenteli kymmeniä mustanmerenlokkeja. Aavikkohaukan pesän lähistöllä ei nyt näkynyt emoja. Illansuussa keräännyimme kaikki Bencen talon luo ja ajelimme syömään hotellimme lähelle runsaat sipulipihvit. Sitten kämpille ja iltatoimien jälkeen unta riitti.

hiha

Lauantaina 10.5.2008 lähdimme liikkeelle ”vasta” klo 06.30, kahvit ja pieni aamupala ja menoksi. Ajelimme Bencen kyydissä n. 50 km päähän länteen, metsäalueelle jossa vietimme koko päivän parissa juomapaikkakojussa. Mika ja Juha tulivat samalle alueelle Peltsin kyydissä. Aamupäivän kojun juomapaikalla kävi 18 lajia, mm. muutama turturikyyhky, hiirihaukka (n. 15 minuuttia!), nokkavarpusia ja muuten aika tavanomaista lajistoa. Tosin ruokintapaikalla käväisi hetken naaraspukuinen sieppo, joka näyttää ruudulla sepelsiepolta. Täytyy varmistaa laji myöhemmin. Harjalintu ja varpushaukkakin kävivät kurkkaamassa mutteivat antautuneet kuvattavaksi saakka. Kuvaustilanteita oli kuitenkin ihan kiitettävästi ja korttitila täyttyi hyvää kyytiä. Lounaan jälkeen vaihdoimme Jukan kanssa kojua, ns. pieneen vesikojuun, jonka edessä kävi koko loppupäivän aika leppoisasti lintuja – lajeja tässä 17. Mukavimpia olivat mm. lukuisat nokkavarpuset, useat mustapääkertut, turturikyyhky, kultarinta ja eteläisen alalajin pyrstötiainen. Taas paukutettiin kuvia iltaan saakka. Illallisen söimme pikkukaupungissa kojujen lähellä ja pimeässä ajeltiin takaisin majapaikkaamme, johon saavuimme klo 22.30. Hieno kuvauspäivä ja sääkin oli erinomainen puolipilvinen.

pussitintti

Sunnuntaina 11.5.2008 aloitimme kuvausreissun jo klo 04.15, nyt Peltsin ja Jukan kanssa suunnattiin ns. isoon rantakojuun läheiselle vesialueelle. Paikka olikin hienoa lintualuetta – nähtiin, ja osa kuvattiinkin, mm. satoja mustanmerenlokkeja, n. 30 jalohaikaraa, 2 pikkuhaikaraa, n. 10 yöhaikaraa, n. 30 kapustahaikaraa, 5 rääkkähaikaraa, 4 ruskohaikaraa, n. 25 mustatiiraa, n. 20 valkoposkitiiraa, 2 valkosiipitiiraa, pitkäjalka, n. 15 ruskosotkaa, 4 punapäänarskua, 2 merikotkaa, ruskosuohaukkoja, turturikyyhkyjä jne. Laulavana oli mm. lähes 10 ruokosirkkalintua, useita rastaskerttusia, luhtakanoja, kaulushaikaroita ja sokerina hienosti laulellut osmankäämikerttunen. Paikalla oli myös erikoinen kolmitavuisesti puputtava käki, joka nähtiin vain lennossa pariin otteeseen. Auton parkkipaikalla Jukka huomasi etäämpänä kaartelevan ison pedon, joka osoittautui alueella jo jonkin aikaa oleskelleeksi munkkikorppikotkaksi! Kova rari Unkarissa. Varesvuon Markus löysi ko. korppikotkan sattumalta iltapäivällä uudelleen ja tykitti siitä lähipotretteja. Suomesta kantautui tieto että Utössä on rusorintakerttu ja sepelsieppo – molemmat nähty mm. meidän pihalla! No, kohta taas sinne takaisin.
Koko porukan yhteisen lounaan jälkeen suuntasimme iltapäiväksi ja illaksi Bencen pihan ns. tornikojuun, jossa iltapäivä ja illansuu sujuivat leppoisasti – kuvattavaa kyllä riitti. Tornikojusta kuvasimme mm. kahta sininärheä, mehiläissyöjiä (n. 25 paikalla), turturikyyhkyä, mustaotsalepinkäistä, kuhankeittäjiä (1 koiras ja 1 n-pukuinen), jopa ruskohaikaraa sekä tavallisemmista kohteista mm. keltavästäräkkiä, pensastaskua ja tuulihaukkaa, joka pesii tornissa. Ohilentävänä nähtiin mm. mustahaikara. Mukana tornikojussa olivat Peltsi ja Jukka. Illallisen jälkeen huoneisiin ja nyt edessä olikin vähän ruhtinaallisempi yöuni.

parittelu

Maanantaina 12.5.2008 lähdimme Peltsin ja Jukan kanssa liikkeelle myöhemmin, vasta klo 7 aikohin. Kiertelimme Bencen talon luona olevalla joella, jossa kuvasimme musta-, valkoposki- ja valkosiipitiiroja aamuvaloissa, valkosiipiä tosin paikalla oli vain pari kappaletta, muita enemmänkin. Rastaskerttuset raksuttivat likimain 50 metrin välein, haikarat lentelivät ja katsottavaa riitti. Jatkoimme vielä Bencen talolle, jossa Jukka kuvasi jonkin aikaa piiloteltasta mehiläissyöjiä – itse parantelin sillä aikaa pahaksi äitynytttä heinänuhaani. Lounaan jälkeen lähdimme loppupäiväksi ns. pienelle rantakojulle, joka olikin tosi hieno elämys. Aivan kojun panoraamaikkunan edessä touhusi koko ajan n. 15 kapustahaikaraa, 5-6 jalohaikaraa, silkkihaikara ja harmaahaikara – kaikki lähes koko ajan alle 50 m etäisyydellä! Paikalla käväisi myös mm. pitkäjalka ja punajalkaviklopari parittelemassa kameran edessä. Mustapyrstökuireja lenteli ja kojun edestä lensi pääskykahlaaja. Tyytyväisinä hienoon kuvaussessioon lähdimme takaisin kylälle päin klo 19 jälkeen ruokosirkkalintujen suristessa ympärillä. Hyvä illallinen, kuvauskuulumiset muiden porukoiden kanssa ja sitten huoneeseen kuvia tallentamaan ja nukkumaan.

kapusta

Tiistaina 13.5.2008 oli aamulla klo 04.15 vuorossa sininärhikoju, jonne menin yhdessä Metson Juhan ja Pelikaanimiehen (Bencen kaveri) kanssa. Auringonnousu oli hieno ja sininärhet ilmestyivät pian paikalle eikä mennyt myöskään pitkään kun parittelivat ihan edessämme kameroidemme laulaessa! Yksi matkan toiveistä täyttyi. Sininärhien lisäksi paikalla ei juuri muuta kuvattavaa ollut, mainita kannattaa toki koiras ja naaras mustapäätasku. Saatuamme sininärhistä myös jonkinlaisia lentokuvia kömmimme kopista ulos klo 08.30 ja klo 9 aikoihin lähdimme Juha ja minä Bencen mukana kohti Hortobagyn tuttua ja hienoa luonnonpuistoa. Matkaa kertyi n. 4 tuntia ja matkakohteena oli punajalkahaukkojen kuvausmesta luonnonpuiston kätköissä. Jukka ym jäivät vielä Opusztatzeriin ja tulevat myöhemmin myös vesparipaikalle, johon Juhan kanssa menimme ensin koska lähdemme huomenna Suomeen – muut vielä jäävät Unkariin kuvaamaan. Päivä oli helteisen paahtava ja niinpä vesparikojukin oli tosi kuuma ja siksi rankka oleilla. Sinnittelimme kuitenkin iltaan saakka noin 30 vesparin keskellä ja eikös täälläkin pariteltu: vesparipari ihan lähellämme mutta harmiksi vähemmän kauniin pesäpöntön katolla. No, kuvat otettiin toki. Vesparien lisäksi harjalintu tuotti paljon kuvauselämyksiä. Illalla kirjauduttiin pikku hotelliin, käytiin syömässä lammasta ja sitten nukkumaan. Aamulla on taas aikainen lähtö.

vesperi

Keskiviikkona 14.5.2008 lähdimme Bence, Juha ja minä klo 04.15 uudelleen vesparikojuun ja nyt paljon eilistä paremmalla menestyksellä. Kuvaustilanteita oli paljon ja mm. parittelevia vespareita kuvasimme 7-8 kertaa. Myös harjalintu pyöri edelleen paikalla, lisäksi nähtiin mm. kattohaikaroita, tuulihaukkoja ja mustavariksia lähistöllä. Lounas syötiin Hortobagyyn saapuneiden Peltsin, Jukan ja Tarmon seurassa kunnes Bence lähti kuljettamaan Juhaa ja minua Budapestin lentokentälle. Lentomme Suomeen lähti ajallaan, Hesassa oltiin klo 22.30 ja kotiin Turkuun saavuin klo 00.35 upean kuvausreissun päätteeksi.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.