Takaisin Utön kevääseen

Hienon Unkarinmatkan jälkeen suuntasin heti aamulla 15.5.2008 kohti Utötä – tarkoituksena viettää siellä loppukuu. Katselen ja kuvaan lintuja, teen etätöitä ja nautin elämästä. Outikin tulee myöhemmin saareen – hyvä juttu! Tämä torstaipäivä oli heikkotuulinen ja puolipilvinen, melko lämminkin, ja siksi laivamatka oli ihan leppoisa. Mukana mm. Rainion Kalle matkalla Jurmoon ja Velmalan Hannu plus 3 muuta opettajaa plus 22 Elisenvaaran lukion oppilasta matkalla Utöön. Matkalla nähtiin mm. n. 10 merikotkaa, 11 mustakurkku-uikkua, muutama kalasääski ja 3 tervapääskyä. Utöön rantauduttiin klo 16.15, tavarat tupaan ja kierrokselle itäpäähän. Hysyjä oli paljon, mm. n. 30 pensastaskua, n. 20 kirjosieppoa, 5 harmaasieppoa, punavarpunen, sinirinta ja pikkulepinkäinen. Saaressa olevat lintuharrastajat – Ari Kuusela, Leena Laitinen, Jorma Knaapi ja Mikko Pärssinen – olivat tänään nähneet mm. 2 satakieltä, n. 20 sinirintaa, sepelrastaan, 2 mustaleppälintua ja pikkusiepon. Ilta kului Unkarin matkakuvia laittaessa ja nukkuessa univajetta pois.

siniri

Perjantai 16.5.2008 kului vielä rauhallisissa merkeissä, nukuin iltapäivällä nautinnolliset päivikset. Kuusela, Laitinen, Knaapi ja Pärssisen perhe lähtivät aamulla mantereelle eli staijasin aamulla klo 05.00 alken yksikseni luotsiasemalla. Pientä kuikkalintumuuttoa – kuikkia 24 ja Gavia sp 52 yksilöä. Lapinsirrejä näkyi 3+2 – kevään ensimmäiset saarella ja saaren vuodenpinnaluku on nyt 177, 15 lajia enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Saaressa oli kohtalaisesti pikkulintuja, mm. hernekerttuja n. 70, pensaskerttuja 12, mustapääkerttuja 15, leppälintuja n.10, käki, käpytikka, n. 25 pensastaskua ja peltosirkku. Lisäksi satakieliä lauloi ja näkyi 4 yksilöä, sinirintoja 3. Kylän rannassa hyöri naaraspukuinen mustaleppälintu. Illansuussa kävin hotellilla pitämässä lintuesitelmän Elisenvaaran lukiolaisille ja heidän opettajilleen. Mukavaa porukkaa kaikki!

meriha

Lauantai 17.5.2008 oli sateinen – aamu tosin ihan kaunis mutta sade alkoi jo klo 10 ja vasta illansuussa taukosi pilvipoudaksi. Tuuli 11 m/s idästä ja ilma kolea, 8 astetta. Aamun tarkkailu tuotti vain 5 kuikkaa, kaakkurin ja 37 Gaviaa, lisäksi 3 merikihua, ruokki ja 3 pikkulokkia matkasi pohjoiseen. Sateen myötä ilmestyi kummasti petolintuja, muuttavana tai paikallisina nähtiin 5 tuulihaukkaa, 2 nuolihaukkaa, 7 mehiläishaukkaa, kalasääski, ruskosuohaukka ja piekana. Kurkia matkasi vielä 6 yksilöä pohjoiseen. Saaressa nähtiin mm. 4 ristisorsaa, harmaasorsa, pikkutylli, 18+25 suosirriä, 3 suokukkoa, sarvipöllö, 4 tervapääskyä ja pikkukuovi. Pikkulintuja löytyi mm. 10 keltavästäräkkiä, 4 satakieltä, 5 sinirintaa, mustaleppälintu (naaraspukuinen satamassa), n. 20 leppälintua, n. 25 pensastaskua, n. 60 hernekerttua, 5 lehtokerttua, 8 mustapääkerttua, sirittäjä, n. 30 harmaasieppoa, 3 pikkulepinkäistä, tikli, 11 punavarpusta ja 2 peltosirkkua. Ylläviä olivat kuukausia kateissa olleet pikkukäpylinnut, joita nyt saaressa n. 10 + n. 20 yksilön parvet. Saaressa olivat tänään myös eilen illalla saapuneet Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien kahdeksan henkeä – harmi, että kuvauskeli oli aika huono. Illalla istuttiin meillä kahvilla Lundenin pariskunnan kanssa, joiden mukana oli myös Tuomisen Anne. Sumu kietoi saaren tiuhaan syleilyynsä llalla.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.