Kahlaajaryntäys Utössä!

Tiistai 27.5.2008 oli jälleen aurinkoa täynnä, tuuli nyt pohjoisessa – aluksi n. 4 m/s, myöhemmin 11 m/s. Lämpöä +13 astetta. Aamulla vähän staijausta luotsiasemalla, jossa nähtiin mm. 32 kuikkaa (ja sp), kaakkuri, 23 ruokkia, 14 merimetsoa, valkoposkihanhi, 7 kanadanhanhea (joista yhdellä kokonaan valkoinen pää!), lapinsirri, n. 65 mustalintua, n. 35 tervapääskyä ja nuolihaukka. Lisäksi Trattenin rannassa oli uimassa 3 vesipääskyä ja Kimmo näki eteläniemen ohi muuttaneen vesipääskyn. Saaresta löytyi kovin niukasti pikkulintuja – mm. satakieliä vain yksi ja pensastaskut puuttuivat kokonaan. Teerinaaras näyttäytyi taas kompostorin tien varrella, ruokokerttunen lauloi ruovikossa, kultarintoja oli 3, rytikerttusia 1 ja punavarpusia 4. Iltapäivällä saareen saapuvat legendaariset ”Gamlingarna” eli Hilkkeen Hannu, Nurmen Timppa, Karlssonin Rolle ja Baarmanin Pukka ja he tempaisivat heti itäniityn rannassa ruokailevan jänkäsirriäisen! Lintu pysyi koko loppupäivän paikalla ja antautui mukavasti kuvattavaksikin. Ristisorsia lenteli 4 ja merikotkia nähtiin n. 8 yksilöä. Nisulat ja Tittonen lähtivät tänään mantereelle. Illan ilma ei luvannut yhtään parempaa menoa huomiselle päivälle…

janka

Aamu keskiviikkona 28.5.2008 valkeni pilvettömänä ja heikkotuulisena (W 3 m/s), myöhemmin tyyntyi kunnes tuuli illaksi kääntyi lounaaseen ja vähän voimistui. Heti aamusta alkaen voimakasta kahlaaja- ja Gaviamuuttoa, joita seurattiin porukalla luotsiasemalta. Hieno kokemus kaikille – muuttoa tapitettiin klo 12 saakka ja summaksi tuli yhteensä 8219 arktista kahlaajaa, joista 1733 tundrakurmitsoja, 302 isosirrejä, 144 punakuireja ja loput IK/KK:ta eli isoja/keskikokoisia kahlaajia. Varmaan valtaosa määrittämättömistäkin oli tundrakurmitsoja. Muuttavana havaittiin myös 4 vesipääskyä, 138 kuikkaa, 3 kaakkuria, 422 Gaviaa, 62 sepelhanhea, valkoposkihanhi, 45 ruokkia, tuuli- ja nuolihaukka, n. 30 tervapääskyä, 2 kurkea sekä harmaahaikara. Saaressa lintuja ei ollut nytkään mitenkään runsaasti. Koulun notkosta löytyi kuitenkin kovin piileskelevä ja arka naaras-sepelsieppo josta emme kuitenkaan saaneet valokuvia eli jää vain maastomääritykseksi. Lintu äänteli joitakin kertoja hiip-hiip, siivillä paljon valkoista ja niskavyön aihe näkyi harmaampana. Koulun notkossa raksutti päivällä myös kevään ensimmäinen ruisrääkkä – saarivuodari no 194. Muista havainnoista mainittakoon vielä 4 ristisorsaa, n. 15 paikallista merikotkaa, 2 isokuovia lounaaseen, käki, sarvipöllö, käpytikka, luotokirvinen, sinirinta, 2 satakieltä, 5 kultarintaa, n. 40 harmaasieppoa, 5 kirjosieppoa, urpiainen, järripeippo, 12 punavarpusta ja 5 Loxiaa. Iltaa istuttiin koko jengi tuvassamme kahvia hörppien ja kahjaajalukuja ynnäten. Hieno lintupäivä taas!

ali

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.