Pikkurareja liikkuu

Sunnuntaina 14.4.2013 tuuli oli luoteesta 7 m/s ja pääosin aurinkoista, lämpöä 4 astetta. Staijausta jonkin verran ja nähtiin mm. ampuhaukka, 2 ruskosuohaukkaa, tuulihaukka, 12 laulujoutsenta, 5 metsähanhea, kurki, 3 harmaahaikaraa ja ruokki. Saaressa jo kohtuullisesti pikkulintuja, erityisesti peippoja ja järrejä. Muista mainittakoon 2 ristisorsaa, pikkutylli, 11 rautiaista, mustaleppälintu, 2 isolepinkäistä, luotokirvinen, 6 pulmusta ja mustapääkerttukoiras – mistä lie viimemainittu tullut…? Nokkavarpusia oli tänään 3 yhtä aikaa kylän rinteessä ja illalla nähtiin Pattskärin kaakoisluodoilla 11 merisirriä.

NOKKAVARPUSIA ON NYT OLLUT KYLÄLLÄ PÄIVITTÄIN

NOKKAVARPUSIA ON NYT OLLUT KYLÄLLÄ PÄIVITTÄIN

Päivän kummallisin oli ruokinnallamme pariin otteeseen käväissyt ”punapeippo”, josta kuva ohessa. Ammattiornit ystävällisesti (kiitos!) kommentoivat kuviani (Englannista saakka) ja kyseessä on ns. feomelanismi, jossa punaista pigmenttiä muodostuu liikaa. Kuulemma erittäin harvinainen ilmiö. Outi ja isohko joukko muitakin lähti tänään mantereelle. Illalla levisi taas paksu sumu saaren ylle.

ERIKOINEN JA KAUNIS "PUNAPEIPPO" KÄVÄISI PARI KERTAA PIHALLAMME

ERIKOINEN JA KAUNIS ”PUNAPEIPPO” KÄVÄISI PARI KERTAA PIHALLAMME

Maanantaina 15.4.2013 lounaasta saapui uusi sadealue mutta aamupäivä oli vielä pääosin satamatta. Etelätuuli puhalsi 12-15 m/s ja lämpöä oli 3 astetta. Aamulla pari tuntia staijausta (näkyvyys huonohko), myöhemmin vähän komppaustakin. Muuttavana nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 6 laulujoutsenta, 10 valkoposkihanhea, 17 kanadanhanhea, 4 metsähanhea, merikihu, kalatiira, 4 ruokkia ja 5 mustalintua. Saaressa pyöri 2 varpushaukkaa, 3 ampuhaukkaa ja tuulihaukka, kahlaajista havaittiin mm. 20 tylliä, metsäviklo, 3 lehtokurppaa ja 5 taivaanvuohta, lisäksi nähtiin 52 tilheä, mustapääkerttu, 3 mustaleppälintua, 2 peukaloista, nokkavarpunen ja kevään ensimmäinen sepelrastas – komea koiras Patteriniemellä lähes tunnin ajan. Iltapäivän vesisateessa löytyi Kattrumpanin koillispuolelta uimassa peräti 8 pikkujoutsenen parvi (7ad1juv) seurassaan 3 laulujoutsenta ja muutama kyhmyjoutsen. Harvinaista herkkua täällä! ”Punapeippoa” en enää tänään nähnyt, saaressa oli jo ainakin n. 300 peippoa ja n. 40 järriä.

OSA ITÄRANNAN PIKKUJOUTSENPARVESTA - VESISATEESSA

OSA ITÄRANNAN PIKKUJOUTSENPARVESTA – VESISATEESSA

Tiistaina 16.4.2013 etelätuuli toi lisää lintuja eikä yöllinen ja aamuinen sadekaan tehnyt huonoa. Merelle ei kehnon näkyvyyden takia juurikaan tullut katseltua mutta saarta kyllä kierrettiin. Päivän havaintoja olivat mm. kalasääski, tuulihaukka, 2 varpushaukkaa, kalatiira, 2 metsävikloa ja 3 lehtokurppaa, joista yhdestä onnistuin vihdoin saamaan kuvan! Maassa olevaa lehtokurppaa onkin tullut ”jahdattua” liki parikymmentä vuotta… Itäniityllä päivysti aamulla sarvipöllö ja itärannalla olivat aamulla vielä eiliset pikkujoutsenet paikalla. Kylällä näkyi nokkavarpunen ja 2 mustaleppälintua ja itäniityn reunalla sepelrastas (eri yksilö kuin eilen puvun perusteella). Punarintoja oli jo kolmisensataa ja tiltaltitkin ilmaantuivat – itse näin jo 5 yksilöä. Mainittakoon vielä 34 tilheä, kivitasku ja illalla kylän yllä lenteli tosi aikainen räystäspääsky. Mantereelle lähti paljon porukkaa ja uuttakin tuli taas saareen.

LEHTOKURPPA - VIHDOIN!

LEHTOKURPPA – VIHDOIN!

Ystävällinen vinkki: älkää parkkeeratko itseänne avoimesti itärannan levävalleille putkien ja/tai kameroiden kanssa tuntikausiksi kuten esimerkiksi tänään saareen saapunut minulle tuntematon lintukuvaaja. Ei pienellä rantapätkällä pysy mikään lintu eikä taatusti uusiakaan laskeudu kenenkään iloksi. Muutenkin varmaan kannattaisi ennen saareen tuloa lukaista BirdLifen sivuilta Utön linturetkeily ja –kuvausohjeet (http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/ohjeita-linturetkeilysta-utossa.pdf), varsinkin näin pesimäkauden kynnyksellä. Näin on kaikilla saaressa mukavampaa, myös linnuilla – kiitos!

SARVIPÖLLÖ ITÄNIITYLLÄ

SARVIPÖLLÖ ITÄNIITYLLÄ

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.