Ino, timaleita ym – Utön viikonloppu!

Perjantaina 17.10.2008 pääsin taas työpäivän jälkeen suuntaamaan kohti Utötä. Puolipilvistä, jokunen sadekuuro, tuuli luoteessa. Outi ei ollut nyt mukana matkassa. Pysähdyin Paraisten Lenholmissa mutta se ei nyt tarjonnut 2 pikkukäpylintua kummempaa. Nauvon kirkolla kauppa- ja kahvireissut ja matkalla Pärnäisiin pörräsi tien varrella ilta-auringossa 4 hiirihaukan parvi. Muutaman kuvankin kaukaa napsautin. Pärnäisten rannassa näkyi 3 merikotkaa ennen laivan lähtöä, jo iltahämärissä. Laivalla oli taas paljon tuttuja matkalla Utöseen – mm. Laineen Henkka, Juha Vuorinen, Rauno Laine, Kari T. Haataja, Juha Jokinen, Pertti Rasp, Timo Luhtala, Harri Savilahti jne. Saaressa olivat tänään paikalla jo ainakin Pertti Saunamäki, Tom Lindroos, Hannu Kormano, Mervi Haukila, Rolf Karlsson, Birger ja Rainer Grönholm sekä Jouko Laine. Kyllä taas riittää silmäpareja – ja tarkkoja korviakin sillä ennusteen mukaan lännenpuoleinen tuuli humisee reippaasti koko viikonlopun. Nyt tuuli oli luoteessa 12 m/s ja sadekuuroja. Puhelinsoitto saareen kertoi että tänään oli nähty mm. pohjantikka, 5 närheä sekä myöhäiset leppälintu ja sinirinta.

haukka

Lauantai 18.10.2008 oli tuulinen (W-NW 10-12 m/s) mutta poutainen päivä, lämpöä 9 astetta. Saaren komppaus ja staijaus tuottivat kohtuullisesti havaintoja mutta puoliltapäivin mantereelta tulleen henkilökohtaisen suruviestin takia en niitä mitenkään jaksanut koota illemmalla. Tänään nähtiin kuitenkin mm. ruokki, härkälintu, n. 40 muuttavaa valkoposkihanhea, 4 merikotkaa, 13 varpushaukkaa, piekana, koiras-sinisuohaukka, 4 teertä, taivaanvuohi, tundrakurmitsa, tylli ja itärannalla oleskellut suosirri. Itäniityn männyissä killisteli aamulla sarvipöllö ja eteläniemen kivikosta lähti suopöllö. Aamulla pyörähti jälleen pohjantikka Gamla Postenin luona ja kappelilla oleskeli 6 kangaskiurua. Peukaloisia näin 7, lisäksi saaressa oli leppälintu, 3 pyrstötiaista, kuusitiainen, 5 tikliä ja pikkukäpylintu. Mustavariksia nähtiin muutolla ainakin 3, itäkärjessä muutti pulmunen. Öljyyntyneitä naurulokkeja taas pari kappaletta.

naurua

Aamulla löysimme itäniityn rantaruovikosta 3 viiksitimalia, jotka taitavasti piilottelivat tuulessa heiluvien ruokojen tyviosissa, muutamia kertoja toki äännellen ja myös näyttäytyen. Itselleni taas saarenpinna ja Utön vuodari no 223. Hautausmaan luota nousi tänään kahdesti lentoon isokokoinen ja pitkäpyrstöinen kirvinen, joka loivan aaltomaisesti lensi kummallakin kerralla näkymättömiin ja laji jäi lopullisesti varmistamatta. Ääni kuului neljästi – melko vahva ”tsee(r)p” – ei varpusmaisen särähtävä vaan vähän pehmeämpi. Lieneekö silti ollut isokirvinen… Illan vietin yksikseni, tosin Alhopuron Sakari kävi lohduttavasti tervehtimässä. Huomiseksi luvataan aamusta alkaen sadetta.

peukalo

Sunnuntai 19.10.2008 valkenikin pilvisenä, tuuli oli kääntynyt lounaaseen ja heikentynyt. Muutama sadekuuro mutta muuten ihan mukava keli ennen laivan lähtöä klo 13. Havaittiin mm. 2 ruokkia, n. 700 allia, kanahaukka, 4 varpushaukkaa, 3 pyrstötiaista, kuusitiainen, 3 taivaanvuohta, jänkäkurppa, 5 teertä, 9 kangaskiurua ja kylällä nokkavarpunen ja pikkuvarpunen sekä edelleen leppälintu. Nuori muuttohaukka pyyhälsi matalalla kylän yli lounaaseen klo 11.30. Lisäksi runsas tunti ennen laivan lähtöä Haatajan Kari löysi saaren koilliskulmasta siipijuovafyllarin, joka porukalla kompattiin näkyviin. Se oli syksyn kuudes taigauunilintu Utössä ja kaikki pääsivät hyvin näkemään. Viimeksi ino nähtiin samassa pihlajassa, josta viime sunnuntaina löytyi pro, roikottaen nokassaan pitkää toukkaa.

pino

Paluumatkalla laivalta nähtiin mm. 7 merikotkaa, harmaahaikara ja 2 varpushaukkaa. Sadetta riitti laivamatkalle aika reippaasti ja Turussa olin vasta klo 19.30 pitkän lossijonon takia.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.