Viirukerttulin jälkimainingeissa Utössä

Perjantaina 24.10.2008 lähdin jälleen Utöseen – viikonlopuksi luvattiin kovia tuulia, sadetta ja myrskyäkin. Matkalla Nauvoon tuli viesti, että viirukerttuli oli löytynyt uudelleen, nyt oman pihamme reunalta. Illansuussa lintu näyttäytyi hyvin pikaisesti kaupan lähellä jo hämärissä. Saaressa jo olevien lähes 30 lintuharrastajan/bongarin ohella nyt m/s Eivorilla tuli n. 10 lisää – mm. Nummelinit, Ohtosen Mika, Jouhki, Sällylä, Tittonen jne. Huomenna on saareen tulossa myös m/s Aspöllä n. 95 bongaria! Huh, kunhan kaikki menisi hyvin – kerttuli näkyisi, kaikki noudattaisivat kulkuohjeita ja saarelaiset eivät hermostuisi…
Pärnäisissä näkyi iltahämärissä 3 merikotkaa, muuten havainnot karttuvatkin vasta huomenna. Reipas lounaistuuli keinutti Eivoria kunnes saavuimme Utöseen klo 22.40, heikossa vesisateessa. Viirukerttulin lisäksi tänään oli saaressa havaittu myös mm. tundrakurmitsa ja myöhäinen kirjokerttu.

kike

Lauantai 25.10.2008 oli navakkatuulinen (14 m/s WSW) mutta aurinkoinen päivä, lämpöä 9 astetta. Illalla lännestä saapui syvä matalapaine mutta sade alkoi vasta pimeän tultua. Viirukerttulia haettiin yli 100 hengen voimin koko päivä mutta turhaan – poissa on. Lintuja muutenkin melko niukasti, mainittakoon kuitenkin mm. 7 peukaloista, 2 sinisuohaukkaa, 2 varpushaukkaa, kanahaukka, 5 teertä, 9 kangaskiurua ja tiltaltti. Itäniityn luoteiskulmassa oleskeli 1kv kirjokerttu ja ilmeisesti toinenkin yksilö havaittiin kahdesti kylällä. Illansuussa nähtiin itäniityllä ruusupuskassa kahdesti kaunis pikkusirkku, alueella olleiden pajusirkkujen lisäksi. Linnun pakoetäisyys oli vain noin kolme metriä, piilotteli taitavasti mutta näytti myös hienosti tuntomerkkinsä. Pääosa lintuharrastajista poistui iltapäivällä – lisää tuli ainakin Helstolan Jari, jonka kanssa istuskeltiin lauantai-iltaa. Yötä vasten tuuli nousi jo lähes myrskylukemiin.

lara

Sunnuntaiaamuna 26.10.2008 lounaismyrsky pauhasi jo yli 20 m/s voimalla ja vettä satoi vaakasuoraan. Myrskyn ja sateen takia aamu jäi vähän ”vajaaksi” mutta sateen välillä myrskyisällä merellä kuitenkin tapahtui – klo 13 mennessä muutti jo yhteensä yli 200 pikkulokkia lounaaseen, lisäksi 3 ruokkia ja jonkin verran alleja. Saarella nähtiin mm. sinisuohaukka, 7 kangaskiurua ja erikoisen näköinen osin albino laulurastas talon pihamaalla. Paluumatkalla Pärnäisiin saatiin likimain jatkuvaa rankkasadetta, kovaa tuulta ja havainnot jäivätkin 2 riskilään. Turussa olin jo klo 18.30, nyt oli lossilla väljää huonon sään ja kuntavaalien takia.

hipi

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.