Kähmyilevä virtaväiski

Torstaina 17.10.2013 oli sateinen päivä, tosin sateettomiakin hetkiä oli. Tuuli oli kääntynyt etelään ja puhalsi 5-8 m/s. Merelle staijia vain tunti-pari, muuten komppailtiin saarta. Sade oli pudottanut saareen mukavasti lintuja, joista mainittakoon 2 taigauunilintua (toinen itäniityn reunalla, toinen jälleen pitkään meidän saunalla), hippiäisuunilintu (lammashaassa), myöhäinen metsäkirvinen, 2 mustaleppälintua Kattrumpanin tornilla, 200 hippiäistä, 5 tiltalttia ja 7 mustapääkerttua.  Lisäksi nähtiin mm. sarvipöllö, helmipöllö, ampuhaukka, 3 närheä ja 2 jänkäkurppaa. Meren puolella nähtiin mm. 2 härkälintua, 3 ruokkia, 35 pikkulokkia, n. 30 merisirriä eteläpuolen luodoilla sekä aamupäivällä eteläpuolelta lounaaseen muuttanut 1kv pikkukajava. Hieno lintupäivä siis jälleen, nyt sateen lomassa! Saareen saapui iltapäivällä uutta lintuporukkaa mm. Lindroosin Tomppa ja Kaija, Järvisen Mikko ja Anu, Jussilaisen Reijo ja muutama muu.

SAUNALLAMME ON OLLUT TÄNÄ SYKSYNÄ JO NELJÄ TAIGAUUNILINTUA

SAUNALLAMME ON OLLUT TÄNÄ SYKSYNÄ JO NELJÄ TAIGAUUNILINTUA

Perjantain 18.10.2013 vastaisena yönä satoi reippaasti mutta selkeni aamupäivällä. Pohjoistuuli puhalsi kovaa koko päivän, enimmillään keskituuli oli 17 ja puuskat 23 m/s. Lämpöä oli 5 astetta. Hiukan staijia mutta saari kyllä koluttiin tarkkaan – tuulen takia linnut osin ”piilossa”. Nähtiin mm. kuikka, 3 pikkulokkia, 2 jänkäkurppaa, ampuhaukka, sarvipöllö, 2 närheä ja toissapäiväinen ruisrääkkä edelleen pariin otteeseen koulun niityllä. Pikkulinnuista mainittakoon mustaleppälintu, lapinsirkku, tundraurpiainen, pyrstötiainen, 2 tiltalttia, 2 mustapääkerttua ja taigauunilintu Gamla Postenilla, ilmeisesti sama yksilö kuin eilen.

TILHET VEROTTAVAT KOVAA VAUHTIA SAAREN PIHLAJANMARJOJA

TILHET VEROTTAVAT KOVAA VAUHTIA SAAREN PIHLAJANMARJOJA

Päivän ehdottomasti ”kovin” laji oli virtavästäräkki, jonka Olli Tossavainen kuvasi klo 12.59 keskellä hiekkatietä Gamla Postenin luona! Lintu lähti pian levottomasta ja tuulisesta paikasta lentoon emmekä isollakaan porukalla koko saari kiertäen sitä löytäneet… Vasta 4. havainto lajista Utöstä. Knaapi ja Laitinen lähtivät aamulla mantereelle, illalla saapui lisää väkeä mm. Sällylä ja V-V Salonen.

VIRTAVÄSTÄRÄKKI HIEKKATIELLÄ GAMLA POSTENIN LUONA (KUVA: OLLI TOSSAVAINEN)

VIRTAVÄSTÄRÄKKI HIEKKATIELLÄ GAMLA POSTENIN LUONA (KUVA: OLLI TOSSAVAINEN)

Lauantaina 19.10.2013 länsituuli puhkui edelleen kovaa, nyt 11-13 m/s koko päivän. Puolipilvistä ja iltapäivällä reipas sadekuurokin, lämpöä oli 6 astetta. Staijia ja komppia sekä marjalintujen kuvausta kun vielä riittää pihlajanmarjoja. Merellä/muuttavana nähtiin mm. kuikka, Gavia sp, 8 pikkulokkia ja sinisuohaukka. Saaressa melko niukasti lintuja mutta lajisto ihan monipuolista – mm. 2 mustaleppälintua edelleen, taigauunilintu jälleen käväisemässä meidän saunapensaassamme (ehkä sama kuin parina edellisenä päivänä), pulmunen, luotokirvinen, 2 tundraurpiaista ja Lindroosin Tomppa ja Kaija näkivät nyt virtavästäräkin lentävän äännellen kappelin yli itäosaan. Isolla porukalla haettiin taas pitkään eikä löydetty – missähän oikein piileskelee?

VARPUSHAUKKOJEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA

VARPUSHAUKKOJEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA

Sunnuntaina 20.10.2013 oli kylmän yön jälkeen aurinkoinen ja hyvin heikkotuulinen päivä, lämpöä oli tänään 7 astetta. Staiji luotsiasemalla ja koko saaren komppaus tuottivat mm. ruokin, 9 pikkulokkia, 4 harmaahaikaraa, tundrakurmitsan, 2 kanahaukkaa, 4 varpushaukkaa, ampuhaukan ja 4 närheä. Alleja liikkui merellä kohtalaisesti ja uimassakin oli n. 300 yksilöä. Saaressa nähtiin mm. huuhkaja, 5 pikkutikkaa, 41 pyrstötiaista, 2 mustaleppälintua edelleen, kangaskiuru, 250 tilheä, 4 tiltalttia, luotokirvinen, 2 isokäpylintua ja tavallinen varpunen – jo syksyn toinen. Ville-Veikko ja Sällylä näkivät päivällä saaren itäosassa muuttavan isokirvisen. Mantereelle lähti tänään kohtalaisesti väkeä, mm. Lindroosin Tomppa ja Kaija, Karlssonin Rollen porukka ja Koistisen porukka.

PUNATULKUT OVAT KUVAUKSELLISIA

PUNATULKUT OVAT KUVAUKSELLISIA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.