Kuvausvalot vähissä

Torstaina 12.12.2013 lähdin aamulla takaisin Utöhön – ajo Nauvoon, kahvi ja kauppa, ja m/s Eivorilla niukahkosti väkeä. Ei muita lintuharrastajia. Navakassa lounaistuulessa (15-16 m/s) matkattiin Utöhön johon saavuttiin klo 15.50, matkalla ei näkynyt paria naurulokkia ihmeempää. Illalla tuuli voimistui jo 22 m/s…

SÄHKÖVALO ON MUKAVAA NÄIN PIMEÄNÄ VUODENAIKANA...

SÄHKÖVALO ON MUKAVAA NÄIN PIMEÄNÄ VUODENAIKANA…

Perjantai 13.12.2013 alkoi pimeydessä, sähköt katkesivat yöllä klo 02. Pohjoistuuli vonkui myrskyn voimalla kunnes iltaa myöten heikkeni. Taivas oli pääosin selkeä ja lämpöä 3 plusastetta. Staijailin runsaan tunnin luotsilla ja kiersin lähes koko saarenkin mutta linnut olivat aika piilossa tuulen takia. Mainittavimmat olivat laulujoutsenten muuttoparvet 12+8+6+6+2 eli 34 yksilöä, kyhmyjoutsenia oli paikallisena n. 30 yksilöä. Muita haviksia mm. kottarainen, närhi, sepelkyyhky, 2 räkättirastasta ja lounaaseen matkannut myöhäinen hiirihaukka. Sähköt tulivat takaisin illalla klo 19 aikoihin, jolloin olin tunnelmallisessa Lucianpäiväkonsertissa Kerholla.

SAARESSA ON VIELÄ HIUKAN PIHLAJANMARJOJA, JOITA VIIMEISET RÄKÄTIT HAMUAVAT

SAARESSA ON VIELÄ HIUKAN PIHLAJANMARJOJA, JOITA VIIMEISET RÄKÄTIT HAMUAVAT

Lauantaina 14.12.2013 oli vaihteeksi mukava ulkoilusää – pilvipoutaista, kaakkoistuulta 3-6 m/s ja +2 astetta, iltahämärissä alkoi sataa räntäkuuroja. Vajaat 2 tuntia staijia ja koko saaren kierros tuottivat kohtuulliset 35 lajia. Merellä näkyi mm. 71 allia, 5 mustalintua, haahka, 7 tukkakoskeloa, riskilä, 7 ruokkia ja 2 naurulokkia. Saarikierroksella vastaan tulivat mm. jänkäkurppa, närhi, 2 punarintaa, peukaloinen, niittykirvinen (edelleen itärannalla), 9 räkättiä ja 17 tilheä, lisäksi kaakkoispuolen luodoilla ruokaili yksinäinen merisirri. Omalla ruokinnalla kävi iltahämärissä ruskea cabaret-tyyppinen urpiainen, joka myös vähän pienempi kuin pari paikalla ollutta ”normiurpiaista”. Muutaman kuvankin sain hiipuvassa valossa ja niiden perusteella selvä ruskourpiainen. Laihon Ilkka saapui illalla vaimonsa kanssa viikoksi saareen lintuja katsomaan.

CABARET-TYYPPINEN URPIAINEN

RUSKOURPIAINEN RUOKINNALLAMME

Sunnuntai 15.12.2013 oli varmaankin vuoden pimeimpiä päiviä – matalalla roikkuvat paksut pilvet sekä ajoittainen sumu ja tihku pitivät hämäräkytketyt ulkolamputkin koko päivän päällä. Etelätuuli puhalsi aluksi 6 m/s, myöhemmin voimistui 12 m/s ja illansuussa alkoi vesisade. Runsaan tunnin staijaus majakalla ja saarikierros tehtiin mutta linnutkaan eivät tässä valossa paljoa liikkuneet. Merellä näkyi mainittavaa vain 4 allia, haahka, 3 ruokkia, 5 tukkakoskeloa ja 2 naurulokkia. Saarikierros tuotti mm. närhen, punarinnan, peukaloisen, 15 räkättiä ja 12 tilheä. Lämpötila oli tänään yli 5 astetta, talvesta ei täällä ulkosaarella ole vielä tietoakaan…

SAARESSA ON VIELÄ JOKUNEN PEUKALOINEN MUTTA TUULEN TAKIA VAIKEASTI LÖYDETTÄVISSÄ

SAARESSA ON VIELÄ JOKUNEN PEUKALOINEN MUTTA TUULEN TAKIA VAIKEASTI LÖYDETTÄVISSÄ

 

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.