Merisirrejä ja kovaa tuulta

Lauantaina 28.12.2013 oli aika palata Utöhön ottamaan vastaan alkavaa uutta vuotta. Lähdimme aamulla Outin kanssa kohti Nauvoa, autoja oli runsaasti liikkeellä. Nauvon kirkolla juotiin kahvit, tehtiin pieni kävelykierros ja käytiin kaupassa kunnes siirryttiin Eivoria vastaan Pärnäisiin. Väkeä laivalle tuli vähän normilauantaita enemmän, Jurmoon matkaajiakin toistakymmentä. Lintuväkeä ei lisäksemme näkynyt. Utöhön saavuttiin klo 17.30 n. 15 m/s etelätuulessa ja vesisateessa. Tavarat kotiin ja voitiin juhlia Outin synttäreitä! Saaressa oli lintuporukkaa 5 henkeä, tuttuja ainakin Hyvärisen Ismo.

KYHMYJOUTSENIA KERTYY HILJALLEEN ULKOSAARISTOON

KYHMYJOUTSENIA KERTYY HILJALLEEN ULKOSAARISTOON

Sunnuntaina 29.12.2013 oli vaihteeksi ihan mukava retkeilyilma! Tuuli oli lounaasta 8-10 m/s, taivas puolipilvinen – jopa aurinko näkyi ajoittain – ja lämpötila +6 astetta. Tänään teimme talvilintulaskennan – tulos oli 32 lajia ja 584 yksilöä. Merellä oli melko hiljaista, mainittavimmat Gavia sp,  22 merimetsoa, 19 allia, 2 mustalintua, 3 haahkaa, 10 tukkakoskeloa ja naurulokki. Saaresta löytyi peräti kolme kahlaajalajia – itärannalla ruokaili 2 merisirriä ja lisäksi lentoon pelotettiin sekä taivaanvuohi että jänkäkurppa. Saaressa nähtiin myös mm. 42 tilheä, 61 räkättiä, 6 mustarastasta, närhi, 4 pikkuvarpusta, 7 peippoa ja kaikkiaan 7 peukaloista ja 5 punarintaa. Leuto talvenalku näkyy lintumaailman lajistossa… Illalla saareen saapuivat mm. Varesvuon Markus ja Minna sekä Laaksosen Juha ja Pyykön Minna, aamulla mantereelle lähti hesalaisornien porukka.

KOVAT TUULET JA AALLOT RIEPOTTELEVAT MERISIRREJÄKIN

KOVAT TUULET JA AALLOT RIEPOTTELEVAT MERISIRREJÄKIN

Maanantaina 30.12.2013 oli edelleen auringonpaistetta ja 4 astetta lämpöä, länsituuli reipas 10-12 m/s. Staijia ja kevyttä komppausta, vähän kuvattiinkin ja iltaa istuttiin Markuksen ja Minnan luona. Merellä nähtiin mm. kaakkuri, 8 allia, 11 tukkakoskeloa, riskilä ja naurulokki ja saaressa mm. niittykirvinen (itärannalla edelleen), 23 tilheä, 2 peukaloista, 3 punarintaa ja 52 räkättiä. Merisirrejä oli itärannalla jälleen 2 yksilöä, lisäksi kaakkoispuolen luodoilla ruokaili 3 yksilöä.

PÄIVITTÄIN NÄKYY 1-2 MERIKOTKAA

PÄIVITTÄIN NÄKYY 1-2 MERIKOTKAA

Vuoden viimeinen päivä 31.12.2013 oli puolipilvinen ja kovatuulinen – lounaistuulta 14-16 m/s, lämmintä 4 astetta. Staijia ja komppausta mutta lajisto edelleen aika muuttumaton. Merellä nähtiin mm. 14 allia, 15 mustalintua, 17 pilkkasiipeä, 13 tukkakoskeloa ja naurulokki. Saarikierros tuotti mm. 4 peukaloista, 2 punarintaa, n. 50 räkättiä, niittykirvisen edelleen ja merisirrejä nyt kolme parvea: 15+3+4 eli 22 yksilöä, joista pikkuparvet ruokailivat itärannalla tuulen suojassa. Illalla mennään majakalle katsomaan vuoden vaihtumisen juhlintaa… Saaren lajimääräksi tänä vuonna kertyi 228 lajia, jolla sivuttiin aiempaa ennätystä vuodelta 2008. Hieno lintuvuosi!

TÄNÄÄNKIN OLI ITÄRANNALLA MUUTAMA MERISIRRI

TÄNÄÄNKIN OLI ITÄRANNALLA MUUTAMA MERISIRRI

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.