Utön uusi lintuvuosi käyntiin!

Uusi vuosi 1.1.2014 aloitettiin puolipilvisessä kelissä ja lounaistuulen puhaltaessa 8-10 m/s, lämpöä oli 4 astetta. Staijia ja komppausta – vuoden eka päivä tuotti 32 lajia. Merellä nähtiin mm. 5 allia, 9 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 10 tukkakoskeloa, 3 naurulokkia ja 3 riskilää. Saaresta löytyi mm. niittykirvinen, 9 tilheä, 5 peukaloista, rautiainen, 4 punarintaa, 22 räkättiä, närhi, 4 pikkuvarpusta, 7 peippoa ja 5 urpiaista. Merisirrejä nähtiin tänään kaksi parvea – Kobbanin takana 10 yksilöä ja itärannalla 2 yksilöä. Saareen oli eilen illansuussa saapunut muutama uusi lintuharrastaja, tuttuja ainakin Järvisen Mikko ja Kari Degerstedt.

MERISIRRI ON NYT LÄHES PÄIVITTÄINEN LAJI

MERISIRRI ON NYT LÄHES PÄIVITTÄINEN LAJI

Torstai 2.1.2014 oli pimeä päivä – majakan valokin paloi koko päivän alhaalla roikkuvien harmaiden pilvien takia. Tuuli oli etelästä 8-10 m/s ja lämpöä 3 astetta. Merellä oli niukasti liikettä ja siksi komppailtiin enemmän. Merellä nähtiin sentään haahka, alli, 2 mustalintua, 10 tukkakoskeloa ja naurulokki. Saaresta löytyi 1-2 lehtokurppaa (aamulla raripuskan luona, ip:llä eteläniemellä) ja itärannalla ruokaili jälleen 2 merisirriä. Muita havaintoja olivat mm. ampuhaukka, 9 tilheä, niittykirvinen, 8 peukaloista, 4 punarintaa, rautiainen, 2 räkättiä ja laulurastas. Päivän jymy-yllätys oli puolenpäivän aikaan saunalahden ylle saapunut kolmen hanhen parvi, jossa oli 2kv tundrahanhi ja 2 adsepelhanhea! Sepelhanhea ei tiettävästi ole koskaan aiemmin tavattu Suomessa tammikuussa. Hanhiparvi hävisi Pattskärin taakse eikä löytynyt enää uudelleen. Onneksi ehdin surkeissa valoissa räiskiä hanhista muutaman dokumenttikuvan.

KORKEINTAAN DOKUMENTTITASOINEN KUVA 2KV TUNDRAHANHESTA JA TOISESTA SEPELHANHESTA

KORKEINTAAN DOKUMENTTITASOINEN KUVA 2KV TUNDRAHANHESTA JA TOISESTA SEPELHANHESTA

Perjantaina 3.1.2014 säätyyppi pysyi yhä samana – pilvistä, etelätuulta 10 m/s ja +3 astetta. Vähän staijia ja koko saaren komppaus tuottivat mm. 3 allia, pilkkasiiven, 13 tukkakoskeloa, 2 naurulokkia ja itärannalta nyt vain yhden merisirrin. Kylällä näkyi sarvipöllö ja pikkulintuja oli saaressa totutusti mm. 32 tilheä, niittykirvinen, 4 peukaloista, 4 punarintaa, rautiainen, 27 räkättiä, laulurastas, 5 peippoa ja itärannan levillä pulmunen. Aarnio, Nyman ja Degerstedt lähtivät aamulaivalla mantereelle.

PUNARINTOJA RIITTÄÄ

PUNARINTOJA RIITTÄÄ

Lauantai 4.1.2014 oli ns. välipäivä lähes koko ”valoisan” ajan jatkuneen vesisateen takia. Tehtiin reippaassa sateessa kierros itäosassa ja kylällä ja nähtiin mm. tavi, 2 tukkakoskeloa, niittykirvinen, peukaloinen, räkättirastas, 12 tilheä ja levävalleilla edelleen pulmunen. Hyvärinen lähti aamulaivalla mantereelle ja Degerstedt oli tullut eilen illalla takaisin saareen.

LAAJAKULMAKUVA ITÄRANNALTA, ETUALALLA PARI MERISIRRIÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

LAAJAKULMAKUVA ITÄRANNALTA, ETUALALLA PARI MERISIRRIÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 5.1.2014 oli vaihteeksi mukava ulkoilusää – lounaistuuli oli heikentynyt 4-5 m/s, taivas oli pilvinen ja vähän sumuakin, lämpötila 3 astetta. Staijia runsaat pari tuntia ja päälle tehtiin koko saaren kierros. Mereltä mainittavimmat olivat 6 pilkkasiipeä, 11 tukkakoskeloa ja Pattskärin takaluodoilla ruokailleet 3+2 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. taivaanvuohi, niittykirvinen, ainakin 10 peukaloista (myös laulua parissa paikassa), 4 punarintaa, 11 räkättiä, 4 mustarastasta ja 17 tilheä. Laaksosen Juhan kanssa purkitettiin pieni radio-ohjelmakin taas tänään.

TALVIPUKUISIA NAURULOKKEJA SEIKKAILEE VIELÄ AVOMEREN REUNALLA

TALVIPUKUISIA NAURULOKKEJA SEIKKAILEE VIELÄ AVOMEREN REUNALLA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.