Kevätmuutto loikkasi ison hypyn eteenpäin!

Torstai 20.3.2014 – kevätpäiväntasaus – valkeni aurinkoisena mutta ilo oli lyhytaikaista, puolenpäivän jälkeen taas lumisadetta koko loppupäivä. Aamulla oli heikko koillistuuli, joka kääntyi etelään ja voimistui 14 m/s, yöllä 3 astetta pakkasta ja päivällä yksi plussaa. Lunta on enemmän kuin koko talvena! Staijia aamulla vajaa tunti – oikein mitään ei liikkunut, johtui ehkä lähestyvästä saderintamasta. Kiersin itäosan ja loppupäivä kuluikin mukavasti kotosalla kirjoitus- ja kuvahommissa. Mainittavimmat havainnot tänään olivat 3 riskilää, 8 allia, n. 1100 haahkaa, lehtokurppa, 3 punarintaa, peukaloinen, rautiainen, punatulkku, 8 kiurua ja 18 kottaraista. Iltahämärissä vielä 4-5 kurkea kierteli äännellen saaren päällä, majakan valoissa, ilmeisesti laskeutumispaikkaa hakien. Iltapäivällä saareen saapui Pekka Topp, avec, lintureissulle.

PUNARINTA IHMETTELEE KUN LUNTTA TULI VIELÄ LISÄÄ

PUNARINTA IHMETTELEE KUN LUNTA TULI VIELÄ LISÄÄ

Perjantai 21.3.2014 oli kevään toistaiseksi vilkkain muuttopäivä! Lounaistuuli puhalsi kovaa (12-16 m/s) koko päivän, aamu oli utuinen ja pilvinen, iltapäivällä selkeää ja lämpöä peräti 6 astetta. Koko saaren komppaus ja parin tunnin staiji majakalla tuottivat mukavasti havaintoja, peräti 57 lajia tänään. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 3 ristisorsaa, 6 metsähanhea, 6+1 kanadanhanhea, 5 merihanhea, 2250 haahkaa, 6 tukkakoskeloa, 4 mustalintua, 3 harmaasorsaa, 2 tavia, ampuhaukka, 9 töyhtöhyyppää, 4 naurulokkia, 13 sepelkyyhkyä, 4 uuttukyyhkyä ja 7 naakkaa. Saaressa ajankohtaan nähden runsaasti muuttolintuja, mm. ainakin 50 peippoa, järripeippo (kevään eka), 35 mustarastasta, 70 kottaraista, 9 räkättiä, 5 punakylkirastasta, laulurastas, mustavaris, 3 pajusirkkua, 2 pulmusta, 3 kangaskiurua, niittykirvinen (kevään eka), 2 hemppoa, tikli, 4 peukaloista, 3 punarintaa, rautiainen ja kevään eka nokkavarpunen (mm. omalla pihalla). Kahlaajiakin nähtiin aikaiset 1+1 meriharakkaa, 4 tylliä ja taivaanvuohi. Hieno kevätpäivä.

RAUTIAISMUUTTO KIIHTYI NOPEASTI

RAUTIAISMUUTTO KIIHTYI NOPEASTI

Lauantaina 22.3.2014 oli aika lailla turistikeli – pilvetöntä, lounaistuulta 7-8 m/s ja lämpöä 5 astetta. Itse olin aika lailla ”kiinni”, aamulla lintuopastus majakalla ja iltapäivällä tunnin kuvaesitys hotellilla purjehdusseuralaisille. Kyllä silti lintujakin ehti vähän nähdä, muuttavana mm. 5 kanadanhanhea, 8 ruokkia, 2 mustalintua, uuttukyyhky, sepelkyyhky ja 2 mustavarista. Saareen oli yöllä tullut taas aimo annos uusia muuttolintuja – mainittavaa mm. jo peräti 24 rautiaista, 15 punarintaa, 12 peukaloista, 3 niittykirvistä, kulorastas, kangaskiuru, 5 hemppoa, punatulkku, pajusirkku ja kaikkiaan 3 mustaleppälintua (ad koiras, 2kv koiras ja naaras). Vanha koiras lauleli mm. meidän telkkariantennilla. Taisivat olla ensimmäiset ”mulelit” Suomen keväässä. Peippoja nähtiin jo n. 110, järrejä vasta yksi. Lisäksi nähtiin 3 tylliä, lehtokurppa ja 2 tavia. Järvisen Mikko ja Anu saapuivat illansuussa saareen.

VANHA KOIRAS MUSTALEPPÄLINTU KOMISTI LAJIN SAAPUMISTA

VANHA KOIRAS MUSTALEPPÄLINTU KOMISTI LAJIN SAAPUMISTA

Sunnuntai 23.3.2014 alkoi sumuisena mutta aamupäivällä selkeni, päivällä tunti-pari vesisadetta ja iltapäivästä taas selkeämpää, lämpöä tänään 4 astetta. Tuuli oli aluksi heikkoa etelästä, myöhemmin 7 m/s lounaasta. Staijia pari tuntia, muuten koko saaren komppaus. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 4 metsähanhea, 2 ristisorsaa, 18 ruokkia, 72 allia, 4 mustalintua, naaras jouhisorsa ja 8 töyhtöhyyppää. Saarikierrokset tuottivat mm. 4 tylliä, lehtokurpan, 5 kulorastasta, 6 punakylkeä, kangaskiurun, kevään eka luotokirvisen (itärannalla), 7 niittykirvistä, 2 pulmusta, 2 punatulkkua, 3 hemppoa, 2 mustavarista ja pajusirkun. Peukaloisia oli tänään 6, punarintoja 35 ja rautiaisia ainakin 26 – mm. ruokinnallamme peräti 11 rautiaista yhtä aikaa! Iltapäivällä näin kevään eka metsäviklon hetken aikaa pyörähtävän äännellen itäniityn yllä kunnes jatkoi pohjoiseen päin. Aikaisin tulevat monet lajit tänä vuonna! Toppin Pekka ja Elisabeth lähtivät tänään mantereelle.

KEVÄÄN EKA LUOTOKIRVINEN ITÄRANNALLA

KEVÄÄN EKA LUOTOKIRVINEN ITÄRANNALLA

VIELÄ PARI PÄIVÄÄ SITTEN PUNATULKKUKIN JOUTUI HAKEMAAN RUOKAA LUMEN ALTA

VIELÄ PARI PÄIVÄÄ SITTEN PUNATULKKUKIN JOUTUI HAKEMAAN RUOKAA LUMEN ALTA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.