Komeat pääsiäiskelit ja uusia kevätlajeja

Kiirastorstaina 17.4.2014 lounaistuuli puhalsi navakasti, aamulla 10 ja illalla 15 m/s, taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli enimmillään 7 astetta. Staijia aamulla majakan suojassa runsaat pari tuntia, lisäksi kierrettiin koko saari paitsi eteläniemi. Merellä oli vähän enemmän liikettä, mm. kuikka, kaakkuri, Gavia sp, 257 mustalintua, 15 pilkkasiipeä, 72 ruokkia, lapasotka, 4 merikihua (1 vaalea), 2 lapasorsaa, 5 isokuovia ja 12 pikkukahlaajaa muutolla, laji jäi harmi kyllä määrittämättä. Saarikierroksella nähtiin mm. 2 harmaasorsaa, 2 ristisorsaa, 2 mustakurkku-uikkua, kapustarinta, kevään eka punakuiri itärannalla, punajalkaviklo, 2 luotokirvistä, 2 tiltalttia, 3 peukaloista, 70 punarintaa, pikkukäpylintu ja hotellilla naaraspukuinen mustaleppälintu. Illalla saareen saapui paljon lisää porukkaa, lintuja katsomaan ainakin 17 henkeä, mm. Jari Lagerroos, Kari Kekki, Seppo Sällylä, Tuula Granroth, Marjatta Suominen, Liisa Kilpeläinen ym.

PUNAKUIRI PYÖRÄHTI HETKEN ITÄRANNALLA

PUNAKUIRI PYÖRÄHTI HETKEN ITÄRANNALLA

Pitkäperjantaina 18.4.2014 aamu oli pilvinen ja utuinen, myöhemmin auringonpaistetta ja 6 astetta lämpöä. Tuuli oli etelästä, aamulla 11 m/s ja illalla lähes tyventä. Staijia ja koko saaren kierros, jotka tuottivat mereltä/muuttavana mm. 366 mustalintua, 240 allia, 4 lapasotkaa, 11 ruokkia, 4 metsävikloa, valkoviklon, hiirihaukan, kanahaukan ja Asio sp:n. Saaressa ei mitenkään paljon lintuja, nähtiin mm. 2 harmaasorsaa, tilhi, 2 rautiaista, 3 peukaloista, 80 punarintaa, kevään eka pajulintu, 10 tiltalttia, kangaskiuru, luotokirvinen, kevään eka metsäkirvinen ja 2 naaras mustaleppälintua. Illalla huuhkaja istui tuttuun tapaan Kobbanin laella.

KÄPYTIKKA KUVATTUNA LYHYELLÄ OBJEKTIIVILLA

KÄPYTIKKA KUVATTUNA LYHYELLÄ OBJEKTIIVILLA

KÄPYTIKKAKIN VOI OLLA ILMEIKÄS

KÄPYTIKKAKIN VOI OLLA ILMEIKÄS

Lankalauantai 19.4.2014 oli varsinainen kevätpäivä – auringonporotusta, peilityven meri ja lämpöä 10 astetta eli kevään lämpimin päivä täällä toistaiseksi. Staijia aamulla luotsiasemalla kolmisen tuntia, sen jälkeen tehtiin Outin kanssa veneretki avomerelle reitillä Utö – Svartbådan – Lillharun – Kruppskär – Utö. Upea keli, lintuja eniten Kruppskärissä, jossa näkyi mm. noin 60 ruokkia ja etelänkiisla.

RUOKIT OVAT JO PÄÄOSIN PESIMÄSAARILLAAN

RUOKIT OVAT JO PÄÄOSIN PESIMÄSAARILLAAN

Utössä nähtiin mm. 370 allia, 148 mustalintua, 58 ruokkia, 5 silkkiuikkua, 3 härkälintua, 6 lapasorsaa, 6 merikihua, varpushaukka, kalasääski ja aamulla taas huuhkaja. Pikkulintuja niukasti (paitsi punarintoja), mainittavaa mm. 2 tilheä, 3 kangaskiurua, punatulkku, koiras pikkukäpylintu ja edelleen naaras mustaleppälintu. Päivän ”kovin” laji oli kuitenkin naaras varpunen, joka ilmestyi iltapäivällä ruokinnallemme. Viihtyi paikalla runsaat puoli tuntia kunnes katosi itään päin.

NAARAS VARPUNEN ILMESTYI RUOKINNALLEMME

NAARAS VARPUNEN ILMESTYI RUOKINNALLEMME

Pääsiäissunnuntaina 20.4.2014 sama säätyyppi jatkui – meri oli tyven, auringonporotusta ja lämpöä jopa 11 astetta. Staijattiin ahkerasti ja koko saari kierrettiin, Outin kanssa tosin olimme jälleen noin 3 tuntia veneellä avomerellä hylkeitä ja ruokkeja kuvaamassa. Saaressa nähtiin muuttavana/merellä mm. 13 kuikkaa, 3 härkälintua, 4 silkkiuikkua, 5 kanadanhanhea, 3 harmaasorsaa, lapasotka, 352 allia, 10 merikihua, 40 ruokkia, kevään eka lapintiira, 2 mustavarista ja eka rantasipi. Petolinnuistakin kertyi muistiinpanoihin koiras sinisuohaukka, 6 piekanaa, tuulihaukka ja 2 suopöllöä, lisäksi nähtiin kevään eka haarapääsky. Saaresta löytyi mm. isolepinkäinen, 9 tilheä, kevään eka leppälintu, naaras mustaleppälintu ja kevään ekat 2 mustapääkerttua. Illalla huuhkaja istuskeli taas Kobbanin kalliolla.

HARMAAHYLKEITÄ ULKOMERELTÄ

HARMAAHYLKEITÄ ULKOMERELTÄ

LILLHARUN KIERRETTIIN KAHTENA PÄIVÄNÄ

LILLHARUN KIERRETTIIN KAHTENA PÄIVÄNÄ

 

 

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.