Hieno meriretki Pyhämaalle

Keskiviikkona 21.10.2009 lähdin veljeni kutsusta ulkosaaristokierrokselle Pyhämaan ulkoluodoille Uuteenkaupunkiin. Mukana olivat Ollin ja minun lisäksi Alhon Pekka ja Minnin Heikki sekä Ollin poika Niklas. Turusta startattiin klo 06.30 ja ensimmäiseen kohteeseen, Vekaran saarelle, saavuttiin klo 08.45 maissa. Tuuli oli koko päivän heikko (E 2-4 m/s), taivas aamupäivän selkeä, iltapäivällä pilvinen ja lämpöä +7 astetta. Vekaraa kompattiin klo 12 saakka ja loppupäivä kierreltiin ulkoluotoja, joista rantauduttiin Vähä-Harmaaletolle, Klopille, Ärväskivelle ja Iso-Santakariin. Lintuja nähtiin mukavasti joskin monien lajien (mm. hippiäinen, punarinta, peukaloinen, pikkurastaat, kirviset) pääjoukot tuntuvat jo menneen.

mu
Pyhämaan vesillä oli jälleen paljon mustalintuja

Merilintuja havaittiin mm. 6 härkälintua, n. 550 mustalintua, n. 30 allia ja 15 lapasotkaa. Kahlaajia löytyi 3 taivaanvuohta, 2 suosirriä, punakuiri, 2 tundrakurmitsaa ja yksinäinen merisirri Tootiletolla. Petolinnuista havaittiin pari merikotkaa, 2 varpushaukkaa, 2 kanahaukkaa ja sinisuohaukka. Vekarassa nähtiin 2 teertä ja päivän mainittavimmat pikkulinnut olivat Vekaran Länsihaminasta löytynyt hippiäisuunilintu ja Klopilla oleskellut vuorihemppo. Pro oli erinomaisesti piileskelevä ja vilkas ja vaikka lintu (paikalla oli ehkä kaksikin) nähtiin monta kertaa, niin kunnon kuvia ei saatu.

mesi
Tootileton merisirri

hipu
Hyväkään kamera ei aina takaa onnistunutta kuvaa – vain sellaisiahan kuitenkin aina näytetään! Niinpä laitoin tähän vaihteeksi ”parhaan” kuvani tältä päivältä Vekaran hippiäisuunilinnusta.

Vekarassa oli myös 2 mustapääkerttua, 2 tiltalttia, n. 600 räkättirastasta, 5 rautiaista, n. 40 pyrstötiaista, pulmunen ja 3 peukaloista. Vähä-Harmaaletolla pyöri enimmillään hienosti n. 120 yksilön parvi pulmusia, lisäksi Tootiletolla nähtiin 8 pulmusta. Retken päätteeksi Ärväskiven männyistä löytyi vielä 2 sarvipöllöä. Mukavan päiväretken jälkeen oltiin Turussa klo 19.30 nurkilla.

pulmu
Pulmuset ruokailivat luodoilla kuin kahlaajat

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.