Lehtopöllö harhautui Utöseen

Perjantaina 26.2.2010 pääsin pitkästä aikaa lähtemään Utöseen. Etelästä vihdoin saapunut lämmin ilma teki säästä vesi- ja räntäsateisen ja sumuisen mutta pääasia että m/s Eivor edelleen kulki hankalissa jääoloissa. Nauvossa join kahvit ja ostin ruuat, laivalle kertyi yllättävän paljon väkeä matkalla ulkosaariin – mm. Jurmoon meni 11 henkeä joista lintumiehiä Ali-Eskola ja Roering. Matka taittui jäissä tavallista hitaammin ja Utöseen saavuttiin vasta klo 00.15. Jäiden takia kiinnittyminen Utön laituriin oli vaikeaa ja siksi ehdin tuvallemme vasta klo 01.00. Laivalla töllötettiin katastrofaalista Suomen jääkiekkomatsia USA:ta vastaan, mutta täällä jäälakeuksien keskellä se tuntui onneksi pieneltä asialta. Talossamme oli leppoisan lämmintä ja vesijohdot toimivat normaalisti paukkupakkasten jälkeenkin – kiitos Vilin ja Britan huolenpidon.

lehtop
Utön historian 2. lehtopöllö killisteli Gamla Postenin männyissä

Lauantai 27.2.2010 valkeni paksun sumun kourissa. Etelästä tullut lämmin ilma törmäsi pohjoisen pakkaseen ja iski tietysti koko saariston tiheään sumuun, Utössä näkyvyys oli aamulla vain 200 metriä ja vasta illansuussa parani pariin kilometriin. Lämpötila aluksi nollassa, päivällä +1 aste. Itätuuli oli heikkoa ja saaressa kasoittain lunta tehden kulkemisen tosi hankalaksi. Lintujen puolesta päivä oli hieno ollakseen helmikuuta ja vieläpä näin ankarana talvena. Lajeja näkyi 22 ja monipuolisuutta takasi eteläniemen kärjessä ollut pieni sula-alue, joka oli täynnä vesilintuja – 6 kyhmyjoutsenta, 11 tukkasotkaa, 8 lapasotkaa, n. 220 allia, n. 400 telkkää, 4 uiveloa, 25 isokoskeloa, 4 tukkakoskeloa ja 8 riskilää. Allien laulu soi saarella koko päivän – keväistä fiilistä! Harmaalokkeja näin 9, merilokkeja yhden ja kalalokkeja 2. Päivän huikein havainto oli kuitenkin aamupäivällä Gamla Postenin männiköstä löytynyt lehtopöllö – mantereen paikkalintu, joka on ilmeisesti kovan talven takia eksynyt näin kauas ravinnonhakuun. Laji on vain kerran aiemmin harhautunut Utöseen – tammikuussa 1987 löydettiin kuollut lehtopöllö kyläalueelta. Tämänpäiväinen lintu on kyläläisten havaintojen mukaan ilmeisesti saapunut saareen jo 18.2. Päivän muista havainnoista mainittakoon vielä käpytikka, museon lähellä edelleen sinnittelevä rautiainen, räkättirastas ja peräti 9 mustarastasta. Illalla olin koululla makoisalla iltakahvilla Britan, Vilin ja Lauran luona. Tittosen Jouni ja Marita Kari saapuivat illansuussa saareen.

allit
Eteläkärjen pienessä sulassa oli paljon vesilintuja, sumussa kuvaaminen vaan ei antanut parasta mahdollista tulosta

Sunnuntai 28.2.2010 oli pilvinen ja utuinen, lämpöä +1 aste ja tuuli etelässä 9 m/s. Laiva lähti mantereelle jo klo 09.00 eli aamuinen retkeily jäi vähiin. Lehtopöllö ilahdutti edelleen, nyt aluksi pihamme reunapihlajissa josta siirtyi Gamla Postenille. Räkättejä nähtiin 2 ja satamalahdelle oli kerääntynyt n. 20 harmaalokkia, 2 kalalokkia ja 2 merilokkia. Paluumatkalla saatiin räntä- ja vesisadetta ja näkyvyys oli n. 2 km, havaittiin mm. 8 merikotkaa, n. 30 harmaalokkia ja 3 merilokkia. Päivitän tämän taas laivalta, Pärnäisiin tultaneen klo 15-15.30 ja Turkuun n. klo 17. Taas mainio viikonloppureissu!

riskilas
Riskilät olivat vielä kaikki talvipukuisia

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.