Suomi tyhjenee muuttolinnuista

Maanantaina 13.10.2014 saaressa oli satoja lintuja – laulurastaita, punakylkiä, peippoja, järripeippoja, punarintoja, hippiäisiä, vihervarpusia, niittykirvisiä jne. Edellinen yö sateineen toi ison annoksen lintuja, jonka kuuli jo yötaivaalta. Tarkempia lukuja noteerattiin mm. 4 mustapääkerttua, 5 tiltalttia, leppälintu, 2 kivitaskua, 3 kangaskiurua, 17 pyrstötiaista, 2 punatulkkua ja isolepinkäinen. Mongoliankirvinen viihtyi edelleen vakiopaikoillaan vaikka ei koko aikaa ollutkaan helposti nähtävillä.

HIPPIÄISIÄ RIITTÄÄ EDELLEEN

HIPPIÄISIÄ RIITTÄÄ EDELLEEN

Muita lajeja olivat mm. sarvipöllö, 6 taivaanvuohta, jänkäkurppa ja lehtokurppa, petolintuja nähtiin ampuhaukka, 4 tuulihaukkaa, 2 muuttohaukkaa (ad ja 1kv) ja 2 sinisuohaukkaa. Muuttavana oli 2 harmaahaikaraa, 3 kurkea, 400 valkoposkihanhea (yhdessä parvessa meidän pihan yli!), 940 sepelkyyhkyä ja 200 naakkaa. Iltapäivällä saareen saapui mm. Tittosen Jouni, Päivi Tahvanainen, Minna Pitkäniemi ja pari muutakin lintuharrastajaa.

SAUNAMME LUONA KÄVÄISI MUSTARASTAS, JOLLA OLI KOKOVALKOINEN PYRSTÖSULKA

SAUNAMME LUONA KÄVÄISI MUSTARASTAS, JOLLA OLI KOKOVALKOINEN PYRSTÖSULKA

Tiistai 14.10.2014 oli kaunis retkeilypäivä – aamulla oli tyventä, myöhemmin koillistuulta 7 m/s, pääosin aurinkoista ja lämpöä oli vielä 12 astetta. Staiji ja koko saaren komppaus tuottivat mm. 30 kuikkaa, 17 valkoposkihanhea, 3 sepelhanhea, 4 metsähanhea, 2 harmaahaikaraa, 2 sinisuohaukkaa, 12 varpushaukkaa, tuulihaukan, ampuhaukan, 3 taivaanvuohta, 2 jänkäkurppaa, 500 sepelkyyhkyä ja 110 naakkaa. Kobbanilla istuskeli 2 huuhkajaa. Pikkulintuja nähtiin mm. 37 pyrstötiaista, 55 kuusitiaista, lapinsirkku, 2 pulmusta (syksyn ekat), 3 tiltalttia, 5 punatulkkua, 7 peukaloista, 2 tikliä ja hotellialueella edelleen viihtyvän mongoliankirvisen. Kuvasin sitä taas lisää…

MONGOLIANKIRVINEN OLI EDELLEEN KAUNIISTI NÄYTILLÄ

MONGOLIANKIRVINEN OLI EDELLEEN KAUNIISTI NÄYTILLÄ

Hotellin pihlajissa ruokaili 2 lehtokerttua ja 6 mustapääkerttua, lisäksi havaittiin taigauunilintu – aluksi Kattrumpanilla, josta siirtyi hotellialueelle ja sieltä hiljalleen katosi kylälle päin. Taitaa olla jo syksyn 13. ino. Tänään tuli leikattua vielä pihanurmikko, varmaan viimeinen kerta tänä vuonna.

LEHTOKERTTU HOTELLIN PIHLAJISSA

LEHTOKERTTU HOTELLIN PIHLAJISSA

Keskiviikkona 15.10.2014 vallitsi kylmä koillistuuli (7-9 m/s), taivas oli pilvessä ja lämpöä enää vajaat 7 astetta. Kylmänpurkaus laittoi hanhet liikkeelle ja päivän saldoksi tuli 10 metsähanhea, 58 sepelhanhea, 11930 valkoposkihanhea ja 9050 A/B:tä eli yhteensä 20990 hanhea. Ei ihan Utön ennätysmuutto mutta hyvä joka tapauksessa! Muita muuttavia olivat mm. 3 kurkea, 14 kuikkaa, 4 Gaviaa, 3 lapasotkaa, 13 pilkkasiipeä, 2 sinisuohaukkaa, 17 varpushaukkaa, 4 hiirihaukkaa, 2 piekanaa, tuulihaukka, 2 ampuhaukkaa ja 1kv muuttohaukka. Lisäksi nähtiin 158 sepelkyyhkyä, 12 uuttukyyhkyä, suosirri, 2 taivaanvuohta ja lehtokurppa.

VALKOPOSKIHANHI OLI PÄIVÄN LAJI

VALKOPOSKIHANHI OLI PÄIVÄN LAJI

Pikkulinnuista mainittakoon luotokirvinen, 40 peukaloista, 3 mustapääkerttua, lehtokerttu, 8 tiltalttia, 12 pyrstötiaista, 12 kuusitiaista, 60 puukiipijää, isolepinkäinen, 20 punatulkkua, 20 pikkuvarpusta ja nokkavarpunen. Mongoliankirvistä ei tänään enää löydetty – pitkäänhän se täällä viihtyi. Päivän lajimääräksi kertyi näin lokakuun puolivälissä 79 lajia. Sillä ei kuitenkaan tällä kertaa pärjätty ”asemaskabassa”, jonka voitti Sörve (110), seuraavina Säppi (94), Lågskär (91), Halias (91), Pöösaspea (91), hiukan meistä jäi Jurmo (76), Signilskär ja Söderskär…Hilditch ja Varesvuon Markus lähtivät päivällä mantereelle, saareen saapui ainakin Petri Laine.

PUUKIIPIJÖITÄ OLI TÄNÄÄN LÄHES ENNÄTYSMÄÄRÄ

PUUKIIPIJÖITÄ OLI TÄNÄÄN LÄHES ENNÄTYSMÄÄRÄ

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.