Rareja ja reippaita syystuulia

Torstaina 23.10.2014 oli pilvipoutainen päivä – tuuli oli kääntynyt kaakkoon, voimaltaan 11 m/s, ja lämpötila oli pudonnut lähes nollaan (jotkut lammikot jäässä). Niukasti meristaijia, muutto lähes olematonta, mutta saari kierrettiin kunnolla. Nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, lapasotka, 5 varpushaukkaa, piekana, ampuhaukka, pikkutikka, isolepinkäinen, 9 taivaanvuohta ja 2 jänkäkurppaa. Saaressa oli melko niukasti pikkulintuja mutta lajisto oli ihan ”palkitsevaa”: kulorastas, mustapääkerttu, 2 naaraspukuista mustaleppälintua, 12 pyrstötiaista, kuusitiainen, 2 västäräkkiä ja Pekka havaitsi eteläkärjessä muuttavan tunturikiurun.

JÄRRIPEIPPOJA ON NYT RUNSAASTI

JÄRRIPEIPPOJA ON NYT RUNSAASTI

Puoliltapäivin Ville-Veikko löysi lammashaan kulmasta vadelmanvarsien joukosta kashmirinuunilinnun, joka siirtyi vaivihkaa meidän saunan nurkalle, siitä rinnettä pitkin ruusupensaisiin päälaiturin kohdalle kadotakseen sitten yläpuolen pihoille. Kaikki näkivät ”humein” hyvin ja joitakin dokumenttikuviakin saatiin. Äänteli lajityypillisesti mutta vain kerran. Eliskin napsahti ainakin kolmelle ornille, taitaa olla samalla eka havainto Suomesta ja muista Pohjoismaista tänä vuonna. Eikä tässä kaikki: ollessamme talomme seinustalla humeihaviksen jälkeen niin rantaa pitkin lensi äännellen viiksitimali! Timali löytyi vähän myöhemmin uudelleen odotetusta paikasta eli itärannan ruovikosta – komea koiras. Edellisestä Utön timalihavainnosta olikin kulunut jo kuusi vuotta. Hieno lintupäivä! Illansuussa saareen saapui mm. Lumion Rauli vaimonsa Hannelen kanssa.

KASHMIRINUUNILINTU KULKI KUVAUKSEN KANNALTA HANKALASTI PITKIN MAATA JA HEINIKOITA KOVAN TUULEN TAKIA

KASHMIRINUUNILINTU LIIKKUI KUVAAMISEN KANNALTA HANKALASTI PITKIN MAATA JA HEINIKOITA KOVAN TUULEN TAKIA

Perjantaina 24.10.2014 oli eilisen hyvän lintupäivän vastakohta. Koko päivän puuskunut 15-16 m/s etelätuuli piti linnut kateissa. Taivas oli pilvessä ja lämpötila hiipi hiljalleen ylemmäs, jopa 6 asteeseen. Päivän havaintoja olivat mm. 6 pikkulokkia, 2 jänkäkurppaa, pikkutikka, isolepinkäinen, 2 mustaleppälintua, mustapääkerttu ja itäniityn rantaruovikossa edelleen eilinen viiksitimali. Outi lähti aamulla mantereelle, samoin Pekka Topp ja iltalaivalla saapui runsaasti väkeä lisää, mm. Lundenin Jokke vaimoineen, Aleksi ja Matti Sarkola, Jouni Vainio, Timo Tuuri, Harri Savilahti, Rauno Laine ja Jouni Nummenpää.

PUUKIIPIJÄMUUTTO ALKAA HIIPUA

PUUKIIPIJÄMUUTTO ALKAA HIIPUA

Lauantaina 25.10.2014 kova (15-16 m/s) etelätuuli jatkui, taivas oli pilvessä mutta lämpö oli kivunnut jo 9 asteeseen. Staijaus jäi taas vähemmälle mutta isohkolla joukolla saaren komppaamista. Mainittavimpia havaintoja olivat 2 Gaviaa, 2 pikkulokkia, pikkutikka, isolepinkäinen ja pikkulinnuista mm. 30 punarintaa, 3 tiltalttia, 2 mustapääkerttua, 6 pyrstötiaista, viiksitimali edelleen itärannan ruovikossa ja rakkolevällä sekä 2 mustaleppälintua (ad koiras ja n-pukuinen). Ville-Veikko näki ja kuuli itärannalla myös hetken ajan pikkusirkun, jota ei tuulessa löytynyt enää myöhemmin useankaan etsijän toimesta. Viiksitimalilla oli oikeassa jalassa rengas, joka pystyttiin kuvista lukemaan jopa numeron tarkkuudella. Rengas oli virolainen ja saimme jo nopeasti Rengastustoimistosta tiedon, että timali oli rengastettu Viron Häädemestessä (Pärnumaalla) heinäkuun lopulla tänä vuonna. Viime päivien kovat etelätuulet lienevät edesauttaneet timalin tuloa Virosta tänne Utöhön.

viiksitimali_07_Korppoo_10_14

VIIKSITIMALI RUOKAILI AVOIMESTI RANTALEVILLÄ, RENKAASSA LUKI ESTONIA MATSALU JA SITTEN NUMEROT

VIIKSITIMALI RUOKAILI AVOIMESTI RANTALEVILLÄ, RENKAASSA LUKI ESTONIA MATSALU JA SITTEN NUMEROT

Sunnuntaina 26.10.2014 oli pääosin pilvistä ja näkyvyys aika huono, lounaistuuli puhkui edelleen 12-15 m/s ja lämpöä oli jo 10 astetta. Staijia niukasti, enemmänkin kiertelyä ja vähän kuvaamistakin.  Havaintoja tänään olivat mm. harmaahaikara, laulujoutsen, 5 piekanaa, 1kv muuttohaukka, sinisuohaukka ja kahlaajista 3 jänkäkurppaa, taivaanvuohi ja 2 lehtokurppaa. Lisäksi nähtiin mm. pikkutikka, isolepinkäinen, yhteensä 14 tilheä, n. 150 räkättiä, ad-koiras mustaleppälintu, 4 mustapääkerttua, 2 tiltalttia, västäräkki ja vuoden ensimmäinen vuorihemppo (aamulla itäniityn luoteiskulmassa). Viiksitimali viihtyi edelleen itärannalla mutta sai tänään kaverikseen toisen koirasyksilön, tämä uusi oli renkaaton. Mantereelle lähti päivällä paljon lintuporukkaa, saareen jäivät lisäkseni silti vielä Salonen, Järvinen, Lunden, Vieno, Sällylä, Tittonen, Laine ja Nummenpää.

TILHET SAAPUIVAT

TILHET SAAPUIVAT

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.