Lintuja edelleen monipuolisesti liikkeellä

Torstaina 30.10.2014 oli aika palata Utöhön – johan jo yhden yön vietin mantereella… Ajelin päivällä auringonpaisteisessa syyskelissä Nauvoon kauppaan ja kaffelle sekä edelleen m/s Eivorille. Laivaan ilmaantui melko runsaasti väkeä, lähestyvä pyhäinpäivä vaikuttaa. Lintuporukkaa tuli Utöhön ainakin 5 henkeä, tuttuja mm. Sulkon Matti ja Aarne Ohtonen. Matkalla ei kummempia havaintoja, pimeäkin tuli jo ennen Jurmoa.

PUNATULKKUJEN MUUTTO ON PÄÄSSYT VAUHTIIN

PUNATULKKUJEN MUUTTO ON PÄÄSSYT VAUHTIIN

Perjantaina 31.10.2014 oli aurinkoista ja viileämpää (8 astetta), tuuli oli luoteesta 6-8 m/s. Staijia ja komppausta pitkin päivää. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 3 kanadanhanhea, 5 ruokkia, mustalintu, n. 1000 allia, 2 varpushaukkaa, ampuhaukka, sinisuohaukka ja 2 nuorta muuttohaukkaa – toinen muuttavana lounaaseen ja toinen paikallisena. Lounaispuolen luodoilla havaittiin paikallisina mm. sepelhanhi, jouhisorsa ja 5 merisirriä. Saaressa nähtiin myös 2 isolepinkäistä, luotokirvinen, västäräkki, 11 peukaloista, 7 rautiaista, 2 pulmusta ja mustapääkerttu. Illalla saareen saapui kahdella laivalla (Eivor ja Aspö) paljon lisää väkeä, lintuporukkaakin ainakin Rasp, Sassi, Luhtala, Jokinen, Hyvärinen, Juha Laaksonen ja Sari Ahonen.

PEUKALOISIA RIITTÄÄ

PEUKALOISIA RIITTÄÄ

Lauantaina 1.11.2014 oli pilvipoutaa, heikkoa itätuulta ja lämmintä 8 astetta. Illansuussa tuuli alkoi voimistua, 15-18 m/s, ja sadettakin ropsahteli. Staijia ja komppausta isohkolla porukalla ja paljon toki löydettiinkin. Muuttavana/merellä nähtiin mm. kuikka, 2300 allia, 5 mustalintua, 4 ruokkia, määrittämätön kihu, pikkulokki, 14 merikotkaa, 6 varpushaukkaa, 1kv muuttohaukka ja 685 naakkaa. Saaresta löytyi mm. jouhisorsa, 4 taivaanvuohta, ulkoluodoilta n. 50 merisirriä, huuhkaja, suopöllö, 2 käpytikkaa, 4 pikkutikkaa, 3 kangaskiurua, luotokirvinen, 2 västäräkkiä, 46 tilheä, 12 peukaloista, 11 rautiaista, 12 punarintaa, kulorastas, mustapääkerttu, tiltaltti, 6 kuusitiaista, isolepinkäinen, 17 tikliä, 4 pikkukäpylintua, 160 punatulkkua, pulmunen ja nokkavarpunen. Päivän ”kovin” oli syksyn jo kolmas tunturikiuru, joka kierteli päivällä itäniityn ympärillä kunnes lähti Jurmoon päin. Harvinaisuus oli myös päivällä lennossa nähty kesykyyhky. Hieno lintupäivä taas ja vähän oudolta tuntuu tehdä tähän aikaan talvilintulaskentaa kun lintujen muutto on vielä täydessä käynnissä. Tänään nähtiin lintuja 5211 yksilöä ja lajeja kertyi peräti 76 näin marraskuussa….!

KOMEA NOKKAVARPUNEN KÄVÄISI MEIDÄN SAUNALLA

KOMEA NOKKAVARPUNEN KÄVÄISI MEIDÄN SAUNALLA

Sunnuntai 2.11.2014 oli ”täyssuppura” – aamulla vesisadetta, myöhemmin sumua ja tihkua ja koko päivän näkyvyyttä vain muutama sata metri. Lämpöä oli 10 astetta ja etelälounainen tuuli pyyhki enimmillään 16 m/s. Jonkin verran saaressa kiertelyä mutta lintuja oli hankala nähdä. Sunnuntai alkoi kuitenkin komeasti kun Hyvärisen Ismo löysi aamuhämärissä ja vesisateessa kylän rannasta pikku-uikun – Utön edellisestä ”puikusta” onkin aikaa jo lähes 16 vuotta! Pikku-uikku viihtyi koko päivän venevajojen ja laiturien tuntumassa mutta lähes olemattomien valojen takia kuvaaminen oli aika haastavaa. Ehkä on paikalla vielä huomenna…? Itselleni(kin) taas uusi saarilaji (265).

DOKUMENTTITASON KUVA PÄIVÄN PIKKU-UIKUSTA

DOKUMENTTITASON KUVA PÄIVÄN PIKKU-UIKUSTA

Muista havainnoista mainittakoon kesykyyhky edelleen, töyhtöhyyppä, 4 lehtokurppaa, taivaanvuohi, jänkäkurppa, 2 pikkutikkaa, mustapääkerttu, 2 tiltalttia, pulmunen, nokkavarpunen, kangaskiuru, isolepinkäinen, 15 tilheä, 3 västäräkkiä ja luotokirvinen. Iso joukko väkeä, myös lintuharrastajia, lähti tänään mantereelle kahdella laivalla. Saareen jäivät lisäkseni ainakin Ville-Veikko, Mikko, Sällylä ja Vieno.

MERIKOTKIA NÄKYY USEITA PÄIVITTÄIN

MERIKOTKIA NÄKYY USEITA PÄIVITTÄIN

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.