Jäiden puristuksessa Utössä

Torstaina 13.1.2011 suuntasin aamulla auton kohti Nauvoa, kevyessä pakkaskelissä. Kirkolla tuttuun kauppaan ja nyt kahvillekin kunnes ajoin m/s Eivorille lumiseen Pärnäisiin. Tuuli puhkui luoteesta 13 m/s, taivas oli pilvessä, pakkasta pari astetta. Laivalle saapui niukasti väkeä, lintuväkeäkin vain Varesvuon Markus ja Minna tulossa Utöseen loppukuuksi. Yhteisiä asioita riitti mukavan paljon. Laivamatka olikin rankka ja pitkä – Utöseen kesti matkata peräti 8 tuntia 15 minuuttia! Kova luoteistuuli oli pakannut Aspö-Jurmo-Utö-alueen eli Vidskärin selän täyteen ahtojäätä ja Eivorilla oli isoja vaikeuksia selvitä niistä. Muutama kerta jäätiin jumiin ja vasta useammalla yrityksellä päästiin eteenpäin tuskallisen hitaasti. Jos jäätilanne vielä pahenee niin jokin muu laiva tarvittaneen… Mainittavia lintuja ei laivamatkalla nähty paria merikotkaa lukuunottamatta. Matkan jälkeen oli tosi mukava päästä tuvan lämpöön ja suojaan.

punas
Kaukaa otettu kropattu dokumenttikuva Utön talvisesta punasotkasta

Perjantai 14.1.2011 oli mukava retkeilypäivä – luoteistuuli oli aamulla 9 m/s mutta heikkeni hiljalleen, taivas pilvipoutainen ja pakkasta 2 astetta. Staijattiin ja kierreltiin (saaressa myös Sällylän Seppo ja Vienosen Ari), kuvattiinkin, ja lajeja kertyi näin tammikuun puolivälissä mukavat 33. Näkemättä jäi mm. peippo ja varpushaukka… Merelläkin oli liikettä ja haviksista mainittakoon (muuttavat + paikalliset) mm. 9 merimetsoa, kyhmyjoutsenia 113 muuttavaa + 180 paikallista, laulujoutsenia 13, tukkasotkia 10, lapasotkia 16, haahka, alleja 43, mustalintu, pilkkasiipiä 17, telkkiä 358, uiveloita 17 (9k8n), isokoskeloita 39, tukkakoskeloita 24 ja riskilöitä 18. Lisäksi satamalahdella uiskentelivat edelleen tp-silkkiuikku ja koiras-punasotka. Merikotkia nähtiin 8, teeriä 2, mustarastaita 2, räkätti, 2 pikkuvarpusta ja 2 pulmusta. Eteläniemen-Pattskärin alueella ruokaili aamulla 2 merisirriä ja eteläniemen yli muutti klo 14.45 melko korkealla kaakkoon suopöllö! Satamalahti oli edelleen lähes täynnä ahtojäätä, toki pari sula-aluetta, mutta saaren ulkopuolella vedet pääosin auki.

alil
Satamalahdessa oleskeli yksinäinen alli

Lauantai 15.1.2011 valkeni aurinkoisena mutta pakkanen oli kiristynyt 11 asteeseen ja tuuli oli nyt koillisesta 7 m/s. Tuuli heikkeni päivän aikana mutta pakkanen paukkui ja koko satamalahti oli tiukassa jäässä ja lähes koko avomerikin riitteessä, eteläpuolella oli toki joitain pieniä sulia. Staijattiin runsaat 4 tuntia luotsiasemalla plus hiukan komppausta saaressa. Vielä löytyi vesilintujakin ja joutsenet pakenevat edelleen Suomen jäätyvästä saaristosta. Tänään nähtiin mm. 3 merimetsoa, kyhmyjoutsenia 252 muuttavaa + 67 paikallista, punasotka-koiras nyt meren puolella, 15 lapasotkaa, 3 tukkasotkaa, alli, pilkkasiipi, 460 telkkää, 11 uiveloa, 12 tukkakoskeloa ja 3 riskilää. Kökarin suunnalla nähtiin kaukana vesilintuparvia, yhteensä n. 1250 yksilöä, mahdollisesti alleja. Merikotkia havaittiin ainakin 10, lisäksi varpushaukka ja tänään näyttäytyi jälleen alueella talvehtiva ad-muuttohaukka, nyt saaren lounaispuolen saarten (FörmansbÃ¥dan) linjataululla. Pikkulinnuista mainittakoon vain 2 peippoa ja illalla huuteli huuhkaja hetken Kobbanin suunnassa.

kyhmyi
Kyhmy- ja laulujoutsenia muutti vielä paljon pois Suomesta, kauniissa talvivalossa

Sunnuntaina 16.1.2011 oli taas lähdettävä töiden takia mantereelle. Tuuli oli yöllä kääntynyt etelään ja voimistunut 14 m/s (puuskat 18), samalla lämpötila nousi lähelle nollaa eli nyt saa uusi jääpeite taas kyytiä! Lumisade alkoi aamulla ja jatkui koko loppupäivän. Forsellin Sven oli eilen illalla tullut saareen ja Sällylä ja Vienonen lähtivät tänään myös mantereelle päin. Utössä ennen laivanlähtöä näkyi mm. 2 naurulokkia, lapasotka, 2 tukkasotkaa ja 2 merikotkaa. Laivamatka oli taas erittäin vaikea, kova tuuli oli painanut ahtojäät Vidskärin selän pohjoisreunaan ja tätä päivittäessäni en vielä tiedä pääsemmekö lainkaan Pärnäisiin. Jurmoon ei monista yrityksistä huolimatta laiva päässyt lainkaan (mantereelle olisi ollut jokunen tulija) ja täällä näkyy joku rahtilaivakin olevan juuttuneena jäihin. Murtajista ei tietoakaan. Nyt, klo 17 aikaan lähestymme hiljalleen Nötötä eli kyllä tästä mantereelle tullaan, Pärnäisissä ollaan joskus klo 19-20 välillä, Utöstähän lähdettiin klo 11.15. Tällaisia nämä talvikelit…

silta
Jää ja vesi tekevät hienoja muodostelmia

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.