Paljon pikkukivaa

Torstaina 28.5.2015 oli kevään lämpimin päivä, Utössäkin jopa 13 astetta. Aurinko porotti ja lounaistuuli oli heikkoa. Niin oli muuttokin maltillista –nähtiin kuitenkin 75 kuikkaa, 5 kaakkuria, 238 Gaviaa, 39 mustalintua, 34 ruokkia ja 230 pikkukahlaajaa, ilmeisesti suosirrejä. Myöhäinen piekana muutti saaren yli ja itärannalla ruokaili kevään ekat 2 jänkäsirriäistä.

JÄNKÄSIRRIÄISET SAAPUIVAT

JÄNKÄSIRRIÄISET SAAPUIVAT

Pikkulintujakin oli varsin niukasti, mm. harmaasirkkua ei enää löydetty. Mainittavimmat saaresta olivat varpushaukka, 4 kirjokerttua, 2 luhtakerttusta, pikkusieppo, nokkavarpunen ja itäniityn eteläpuolella pikaisesti lennossa nähty koiras sitruunavästäräkki. Saareen saapui illalla lisää orneja, mm. Ville-Veikko Salonen ja Vikmanin Reiska, Mikko Jokinen kaveriporukan kanssa, Kalevi Kärpijoki ja Outikin saapui saareen. Kävin taas illalla pitämässä hotellilla kuvaesityksen, käy jo melkein työstä…

RYTIKERTTUSIA ON OLLUT USEITA

RYTIKERTTUSIA ON OLLUT USEITA

Perjantaina 29.5.2015 saatiin aamupäivällä vesisadetta, joka pian lakkasi ja loppupäivä olikin pelkkää aurinkoa. Kohtalaista (5-7 m/s) lounaistuulta ja lämpöä oli 12 astetta. Vähän staijia, enemmän komppausta. Muuttavana nähtiin mm. 30 sepelhanhea, 14 kuikkaa, 5 Gaviaa, 2 silkkiuikkua, 4 laulujoutsenta, 2 ruokkia ja 320 isoa kahlaajaa, joista 110 määritettyjä tundrakurmitsoja. Saaressa havaittiin mm. 2 jänkäsirriäistä, lehtokurppa, käki, ruisrääkkä, 2 luhtakerttusta, urpiainen, nokkavarpunen ja kevään eka viitakerttunen. Hotellilla havaittiin laulavana trististyyppinen tiltaltti ja saunalahden ruovikossa lauloi ajoittain rastaskerttunen – Utössä harvinainen vieras. Illalla saareen saapui lisää orneja, mm. Koistinen, Sällylä, Rissaset ja Leo Wallinmaa, meille saapui Liina kyläilemään.

PIKKULEPINKÄISIÄ ON RUNSAASTI

PIKKULEPINKÄISIÄ ON RUNSAASTI

Lauantaina 30.5.2015 oli pääosin pilvetöntä ja aluksi maltillista (6-7 m/s) etelätuulta, joka illalla voimistui 15 m/s ja kääntyi itään. Lämpöä oli tänään 12 astetta. Staijia ja komppausta mutta muutto jo hiljalleen hiipuu. Nähtiin mm. 16 kuikkaa, kaakkuri, 24 Gaviaa, 18 ruokkia, 7 tundrakurmitsaa, 22 punakuiria, 2 isosirriä ja 12 jänkäsirriäistä. Saaresta löytyi mm. jänkäsirriäinen, kirjokerttu, viitakerttunen, 3 luhtakerttusta, urpiainen, pikkusieppo ja 2kv koiras sepelsieppo, jolla oli rengas vasemmassa jalassa. Sepelsieppo oli hyvin liikkuva ja kesti aikansa ennen kuin kaikki pääsivät sen näkemään, oli kevään viides ”sesi”. Mantereelle lähtivät aamulla mm. Paavo Harri ja Isto Virtanen sekä Jokisen Mikon porukka ja saareen saapui Tarmo ”Tarppi” Nurmi.

KEVÄÄN VIIDES SEPELSIEPPO, RENGAS VASEMMASSA JALASSA

KEVÄÄN VIIDES SEPELSIEPPO, RENGAS VASEMMASSA JALASSA

Sunnuntaina 31.5.2015 oli jälleen aurinkoista, yöllisen sateen jälkeen, mutta tuulista: etelästä 10-12 m/s. Lämpöä oli 12 astetta. Staijia ja saarikierroksia tehtiin monen voimin. Muuttavana nähtiin mm. 12 kuikkaa, 4 kaakkuria, 14 Gaviaa, 5 ruokkia ja tuulihaukka. Lisäksi näimme Tarpin ja Mikon kanssa luotsiaseman ohi hienossa myötävalossa vettä pitkin lentäneet 2 kahlaajaa, joiden osalta kaikilla löi vähän ”tyhjää” kunnes tajusimme katsovamme kahta todennäköistä palsasirriä. Ihan varmaksi emme lajia kuitenkaan saaneet pelkkänä lentohavaintona…

KEVÄÄN EKA IDÄNUUNILINTU EHTI JUURI JA JUURI TOUKOKUULLE

KEVÄÄN EKA IDÄNUUNILINTU EHTI JUURI JA JUURI TOUKOKUULLE

Saaresta löytyi mm. jänkäsirriäinen, nokkavarpunen, pensassirkkalintu, koiras ja naaraspukuinen mustaleppälintu, viitakerttunen, 4 luhtakerttusta, 2 kirjokerttua sekä kevään eka idänuunilintu. Viimemainittu – hiljainen yksilö – liikkui aamulla talomme nurkalla ja nähtiin myöhemmin muutamia kertoja muualla kyläalueella ja saunalahden rannalla. Mantereelle lähtivät mm. Koistinen, Rissaset ja vieraamme Liina. Utön lajimäärä tänä vuonna on näin toukokuun lopussa 197 lajia.

KOIRAS MUSTALEPPÄLINTU PYÖRI TALOMME YMPÄRILLÄ

KOIRAS MUSTALEPPÄLINTU PYÖRI TALOMME YMPÄRILLÄ

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.