Lintu- ja kuvausretki Bulgarian vuoristoon

Keskiviikkona 24.6.2015 lähdin iltapäivällä ajelemaan kohti Helsinkiä, edessä kuvausmatka Bulgarian lintumaille. Kovassa vesisateessa pysähdyin kahville Nummelle Outin kotitaloon ja Outi jäikin tällä kertaa tänne kotimaahan. Yöksi ajoin lentoaseman Glo-hotelliin, tuttu paikka monilta reissuilta. Iltapalaksi lasi kuohuviiniä croissantin kera ja nukkumaan.

BULGARIAN VUORISTOKIERROKSENI PÄÄPIIRTEITTÄIN

BULGARIAN VUORISTOKIERROKSENI PÄÄPIIRTEITTÄIN

Torstaina 25.6.2015 Air Berlin’in lentoni lähti ajallaan klo 06.40 kohti Berliiniä, kone oli aivan piukassa väkeä. Berliinissä oli pari tuntia aikaa vaihtaa konetta ja jatkoin Bulgaria Air’in lennolla Sofiaan. Täytyy sanoa, että ainakin ilmaistarjoilu oli Bulgaria Air’illä runsasta verrattuna pohjoismaisiin tai saksalaisiin yhtiöihin. Lieneekö tämä myötävaikuttanut siihen, että vieressäni istunut intialainen nuori nainen oksensi vauhdikkaasti juomat ym syliinsä muutama kilsa ennen Sofiaa. Kummasti haju leviää lentokoneessakin. Sofiaan laskeuduttiin vartti myöhässä klo 13.15., matkatavarat messiin ja kentällä oli vastassa vanha tuttu – Dimiter Georgiev, jonka tapasin nyt Bulgarian lintujen merkeissä jo kolmannen kerran. Lähdimme ajelemaan 24 asteen lämmössä ja auringonpaisteessa eteläkaakkoon kohti läntisiä Rodopivuoria. Matkalla juotiin kahvit ja tehtiin pysähdys sopivan näköisessä biotoopissa lähellä Tesheliä, josta löytyi retken eka kohdelaji: 2 mustapääsirkkukoirasta lauleli auringonkukkapellon reunalla. Mukavia kuvia syntyi. Paikalla oli myös 3 arokiurua ja muutama harmaasirkku.

MUSTAPÄÄSIRKUT LAULOIVAT VIELÄ INNOKKAASTI - MELKO HELPPOJA LÖYTÄÄ

MUSTAPÄÄSIRKUT LAULOIVAT VIELÄ INNOKKAASTI – MELKO HELPPOJA LÖYTÄÄ

Vuorilla ihastelin komeita maisemia ja pysähdyttiin parissa paikassa, kuultiin mm. 2 ruisrääkkää ja nähtiin n. 20 alppikiitäjää, muutama ruostepääsky ja harmaasirkku sekä 2 hiirihaukkaa. Majoituttiin mukavaan pikku hotelliin, nimeltä Hotel Orpheus, jossa syötiin hyvä illallinen bulgarialaisen punaviinin kera. Ja uni maittoi.

MAINIO HOTELLI ORPHEUS, DIMITERKIN KUVASSA

MAINIO HOTELLI ORPHEUS, DIMITERKIN KUVASSA

Perjantaina 26.6.2015 oli projektina kalliokiipijän kuvaaminen. Aamiaisen jälkeen ajoimme läheiseen Trigradin vaikuttavan näköiseen rotkolaaksoon ja jäimme odottelemaan mahdollisia kalliokiipijöitä. Ilma oli hyvä, puolipilvinen ja viileä. Odottamista riittikin – parin tunnin jälkeen yksi kalliokiipijä näyttäytyi lyhyesti korkealla yläpuolellamme mutta vasta noin neljän tunnin kuluttua koiras kalliokiipijä yhtäkkiä ilmestyi ”kuin tyhjästä” aivan lähellemme, lähimmillään vain n. 15 m päähän! Valon niukkuus haittasi vilkkaan linnun kuvaamista varjopaikassa mutta jotain saatiin toki aikaiseksi. Lintu hävisi välillä pari kertaa mutta tuli takaisin kunnes katosi kokonaan rotkolaakson toiseen päähän. Hieno elämys tämän mystisen ja eksoottisen lajin parissa ja retken tärkeä kohdelaji onnistui hienosti! Muita lintuja paikalla olivat mm. mehiläishaukka, 2 muuttohaukkaa, n. 15 alppikiitäjää, keltahemppo ja läheisessä purossa koskikara ja virtavästäräkki.

KALLIOKIIPIJÄ OLI YKSI RETKEN KOHDELAJEISTA

KALLIOKIIPIJÄ OLI YKSI RETKEN KOHDELAJEISTA

Matkaa jatkettiin maittavan lounaan jälkeen yli 200 km kohti itäisiä Rodopivuoria, jossa majoituttiin Studen kladenets’in Game Reserve alueen Lodgeen. Täällä metsästäjät ja luonnonsuojelujärjestöt tekevät läheistä yhteistyötä, esimerkiksi korppikotkien suojelussa. Matkalla nähtiin mm. 2 mustaotsalepinkäistä, 2 kuhankeittäjää, n. 10 turturikyyhkyä, harjalintu, tammitikka ja illalla auton valoissa 2 kehrääjää. Lodgen illallinen tyynen patojärven rannalla oli erinomainen.

TRIGRIDIN ROTKOLAAKSO JA KUVAUSPAIKKAMME

TRIGRIDIN ROTKOLAAKSO JA KUVAUSPAIKKAMME

Lauantaina 27.6.2015 meillä oli kojupäivä, kohteena oli erityisesti pikkukorppikotka. Aamiaisen söimme klo 05 ja sen jälkeen lähdimme puolipilvisessä ja heikkotuulisessa aamusäässä kipuamaan Lodgen omalla jeepillä ylös vuorille kojuttamaan valmiiseen ns. pysyvään kojuun. Aika kului eikä oikein paljon mitään tapahtunut, parikymmentä korppia liikuskeli ja aamupäivällä käväisi haarahaukka pari kertaa lyhyesti ruokailemassa. Pikkukorppikotka lensi pari kertaa korkealla yli, samoin muutama hanhikorppikotka.

LASKEUTUNEESTA HAARAHAUKASTA MINULLA EI ENNEN OLLUTKAAN KUVIA

LASKEUTUNEESTA HAARAHAUKASTA MINULLA EI ENNEN OLLUTKAAN KUVIA

Vasta noin 10 tunnin (!) hiljaisen kojuelämän jälkeen alkoi yhtäkkiä tapahtua – pikkukorppikotkia saapui aluksi kolme ja kamerat alkoivat takoa kuvia. Seuraavat kolme tuntia tapahtumia riittikin tasaisesti, paikalla hyöri yhteensä 7 pikkukorppikotkaa (4ad3juv), 2 haarahaukkaa, n. 25 hanhikorppikotkaa ja tietysti korppeja. Kuhankeittäjä lensi ohi ja tuulihaukka kiljui. Iltaseitsemältä lähdimme alas Lodgelle, kerättiin tavarat ja kiitettiin sekä jatkettiin matkaa tunnin ajon päähän Krumovgradiin. Käytiin syömässä hyvä illallinen ja majoituttiin seuraaviksi kahdeksi yöksi hotelli Divnaan. Pitkän odottelun jälkeen tästä päivästä tuli siis jälleen erittäin onnistunut.

PIKKUKORPPIKOTKAT OVAT ERIKOISEN NÄKÖISIÄ ILMESTYKSIÄ

PIKKUKORPPIKOTKAT OVAT ERIKOISEN NÄKÖISIÄ ILMESTYKSIÄ

Sunnuntaina 28.6.2015 kolusimme kahta jokilaaksoa Krumovgradin lähistöllä. Aamupäivä oli hienon puolipilvinen, tyven ja lämmin mutta iltapäivällä saatiin muutamia reippaita ukkoskuuroja. Ei haitannut suuresti – lintuja laaksoissa oli uskomattoman paljon ja monipuolisesti. Päivän lajistoa olivat mm. kattohaikarat, mustahaikarat (3), harmaahaikarat, silkkihaikara (täällä sisämaassa harvinainen), turturikyyhkyt, vihertikat, syyriantikat (ainakin 6), harjalinnut, sininärhet (8), mehiläissyöjät, kuningaskalastajat, ruostepääskyt, pikkukiljukotka, nuolihaukka, välimerenhaukka, hanhikorppikotkat, punapäälepinkäiset (7), mustaotsalepinkäiset (6), rusotaskut (2), pensassirkut (6), mustapääsirkut (8), harmaasirkut, kuhankeittäjät, etelänsatakielet ja idänorfeuskerttu (naaras, kuvattiinkin). Huh, hienoa lintulajistoa ja –määriä.

MUSTAHAIKARAROITA NÄHTIIN USEAMPIA JOKIEN VARSILLA

MUSTAHAIKARAROITA NÄHTIIN USEAMPIA JOKIEN VARSILLA

Päivällä syötiin maittava lounas ja hotellille Krumovgradiin saavuttiin sadekuurojen takia jo klo 18. Illallinen syötiin nyt hotellilla, sekin oikein hyvä.

JOKILAAKSOJEN LINTUMAAILMA OLI RUNSAS

JOKILAAKSOJEN LINTUMAAILMA OLI RUNSAS

Maanantaina 29.6.2015 heräsimme paksuun sumuun, joka onneksi hälveni parin tunnin kuluessa. Loppupäivä oli hienon puolipilvinen ja lämmin (25 astetta), tuuli olematonta. Iltapäivällä kohdattiin yksi rankka ukkoskuuro hetken aikaa. Ajeltiin Krumovgradista hiljalleen jokilaaksoa pitkin itään, kuvattiin vähän feldegg-keltavästäräkkejä ja pysähdyttiin pidempään Madzharovon hienoilla kalliojyrkänteillä. Paikalla oli mm. 2 kallionakkelia (itselleni uusi WP-laji), viihtyivät vaan kovin ylhäällä eli kuvat ovat vain dokumenttitasoa.

KALLIONAKKELISTA EN SAANUT PAREMPAA KUVAA, EHKÄ VIELÄ JOSKUS..

KALLIONAKKELISTA EN SAANUT PAREMPAA KUVAA, EHKÄ VIELÄ JOSKUS..

Paikalla oli myös vuorisirkku, balkanintiainen, alppikiitäjiä ja ruostepääskyjä, mustahaikara, muuttohaukka, arohiirihaukka sekä n. 15 hanhikorppikotkaa. Jatkoimme matkaa vuorten yli jokilaaksoon, jonka toisella puolella näkyivät Sakar Hillsin kumpuilevat kukkulat. Jokilaaksossa keskityimme kuvaamaan petoja, joita näkyi mm. 5 pikkukiljukotkaa, vaalea pikkukotka ja 5 hiirihaukkaa.

VASTA NYT SAIN ENSIMMÄISET KUVANI PIKKUKILJUKOTKISTA

VASTA NYT SAIN ENSIMMÄISET KUVANI PIKKUKILJUKOTKISTA

Lounaan ja kahvin jälkeen käytiin komppailemassa vielä jokivartta, jossa oli mm. n. 35 mehiläissyöjää, kuningaskalastaja, harjalintuja, sininärhi, pikkukotka, ruskosuohaukka, mehiläishaukka ja sokerina pohjalla 2 sirovarpushaukkaa, joista koiraasta onnistuin saamaan kohtuuhyvät lentokuvatkin. Taas uusi WP-laji meikäläiselle. Illaksi ajettiin Topolovgradin kaupunkiin (tuttu jo edelliseltä matkalta), jossa yövyttiin ja nautittiin illallinen pienessä Imperial hotellissa. Hieno oli tämäkin päivä!

KOIRAS SIROVARPUSHAUKKA LENSI KAUNIISTI OHITSEMME

KOIRAS SIROVARPUSHAUKKA LENSI KAUNIISTI OHITSEMME

Tiistaina 30.6.2015 oli aika kääntyä takaisin kohti Sofiaa. Aamu oli kauniin aurinkoinen, tyven ja lämmin ja aamiaista nautin yhdessä Dimiterin ja Ivon kanssa – Ivo oli tullut tuomaan minut Sofiaan, Dimiter jatkoi kohti Varnaa. Ajelimme aamupäiväksi Ivon kanssa Sakar Hills’ille ja löysimme mm. 2 komeaa vanhaa keisarikotkaa, 5 pikkukiljukotkaa, 2 pikkukotkaa, käärmekotkan, 2 mustahaikaraa ja useita arotaskuja. Sininärhiä oli yksi, harjalintuja ja mehiläissyöjiä useita.

VANHOJEN KEISARIKOTKIEN LEMPIPAIKKOJA OVAT KAIKKEIN KORKEIMMAT VOIMAJOHTOPYLVÄÄT

VANHOJEN KEISARIKOTKIEN LEMPIPAIKKOJA OVAT KAIKKEIN KORKEIMMAT VOIMAJOHTOPYLVÄÄT

Puoliltapäivin lähdimme ajamaan n. 300 km matkaa Sofiaan, matkalla syötiin mainio lounas ja vähän ennen Sofiaa jouduttiin moottoritiellä niin kovaan ukkoskuuroon (rakeita ja vettä) että koko liikenteen oli pakko pysähtyä tien reunoille. Saavuttiin kuitenkin turvallisesti lentokentän tuntumaan hotelli Ibikseen – aamulla on aikainen lähtö kohti Suomea. Illallisen nautin hotellilla bulgarialaisen punaviinin höystämänä.

PENSASSIRKKU OLI YLEISIN SIRKKULAJI, NEKIN VIELÄ INNOKKAASTI LAULAVIA

PENSASSIRKKU OLI YLEISIN SIRKKULAJI, NEKIN VIELÄ INNOKKAASTI LAULAVIA

Keskiviikkona 1.7.2015 herätys oli klo 03.45, jotta ehdin hyvin Bulgaria Air’in lennolle Berliiniin ja sieltä 3 tunnin odotuksen jälkeen Air Berlin’in lennolla Hesaan. Matkat sujuivat hyvin aikataulujen mukaan ja Hesaan saavuin klo 13.10. Vielä ajomatka Turkuun ja perillä olin klo 16.10.

Epilogi.

Tämä oli kolmas lintumatkani Bulgariaan ja kaikki ovat olleet erinomaisen onnistuneita. Kaksi edellistä olivat talvimatkoja Mustanmeren rannikolle, lähinnä punakaulahanhia katsomaan, mutta toki paljon muutakin mielenkiintoista on noilla reissuilla nähty. Nyt tarkoituksena oli koluta eteläistä vuoristoa ja se oli paljon odotuksiani hienompi linnustoltaan. Kaikki ”kohdelajini” löytyivät ja melkein kaikista sain kohtuullisia kuviakin. Oppaanani oli tuttu Dimiter Georgiev (Neophron tours), joka jälleen järjesti hienosti kaiken alkaen kuljetuksista, majoituksista, ruokailuista ja kojuista aina miellyttävään seuraan saakka. Paikallista rahaa en joutunut lainkaan vaihtamaan, Dimiter hoiti kaiken. Bulgaria on edelleen suomalaisittain hyvin halpa maa eivätkä lentohinnatkaan pilviä hiponeet. Olisin mielelläni tullut jo pari viikkoa aiemmin (linnut paremmin äänessä ja tuoreemmassa puvussa) mutta tällä kertaa aikataulu ei ihan sopinut – onneksi lintuja oli siitä huolimatta edelleen tosi hienosti! Olen nyt nähnyt WP-alueella 573 lajia, joista 529 olen kuvannut, not bad…

FELDEGG-KELTAVÄSTÄRÄKKEJÄ PESII ALUEELLA

FELDEGG-KELTAVÄSTÄRÄKKEJÄ PESII ALUEELLA

Lisää lintukuvia matkalta löytyy lähipäivinä veppisivujeni www.jtenovuo.com ”Uusimmat ulkomailta”-kansiosta.

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.