Hanhia ja petolintuja muutolla

Maanantaina 28.9.2015 oli hieno muuttopäivä – sinällään odotettua koska pohjoistuuli (8-11 m/s) pisti isoja lintuja liikkeelle mantereelta, ehkä kauempaakin. Taivas oli puolipilvinen ja näkyvyys hyvä. Staijattiin lähes koko valoisa aika ja saarikin kierrettiin. Muuttavana oli erityisesti hanhia – havaittiin 1703 sepelhanhea, 607 valkoposkihanhea, 207 metsähanhea, 5 merihanhea, 2931 määrittämätöntä hanhea ja saaren vasta kolmas lyhytnokkahanhi, joka muutti hienosti myötävalon puolelta 9 metsähanhen kanssa lounaaseen. Hanhien kokonaismäärä oli 5454 yksilöä. Merellä muutti 1226 haahkaa (pääosin koiraita), 770 allia, 79 mustalintua, 19 lapasotkaa, 24 kuikkaa, 2 kaakkuria ja 19 Gavia sp:tä, merikihu ja 3 ruokkia. Petolintujakin oli hyvin liikkeellä, mm. 152 varpushaukkaa, 13 hiirihaukkaa, piekana, 18 sinisuohaukkaa, 11 määrittämätöntä suohaukkaa, 1 naaraspukuinen sirosuo, 2 tuulihaukkaa, 5 ampuhaukkaa, nuolihaukka ja muuttohaukka. Kurkia nähtiin yhteensä 237.

EHKÄ VIIMEISET MEHILÄISHAUKAT MENIVÄT VIIKONLOPPUNA

EHKÄ VIIMEISET MEHILÄISHAUKAT MENIVÄT VIIKONLOPPUNA

Kahlaajista nähtiin 7 kapustarintaa, tundrakurmitsa, 9 taivaanvuohta ja jänkäkurppa. Muista lajeista mainittavimmat olivat 23 käpytikkaa, 4 kangaskiurua, 281 niittykirvistä, lapinkirvinen, eilinen isokirvinen edelleen koko päivän itäniityn alueella, 17 kulorastasta, pikkusieppo meidän pihalla, 20 kuusitiaista, isolepinkäinen, 49 urpiaista ja 3 punatulkkua. Ville-Veikko lähti tänään mantereelle ja saareen saapui toistakymmentä lintuharrastajaa tai kuvaajaa lisää, mm. Koistinen, Teivonen, Lindeman, Isto Virtanen, Kari Vuorinen, Markku Salo, Jyrki Kuusela, Murtosaari, Kahila, Saarnio, Vainio jne.

VALKOPOSKIHANHIA MENI VASTA MALTILLISIA MÄÄRIÄ

VALKOPOSKIHANHIA MENI VASTA MALTILLISIA MÄÄRIÄ

Tiistaina 29.9.2015 oli korkeapainesäätä – pilvetöntä, heikkoa tuulta ja lämpöä 14 astetta. Illalla lounaistuuli voimistui. Staijia ja komppausta mutta eilisen muuttopäivän jälkeen ”rippeitä” liikkeellä. Jotain toki nähtiin, mm. 26 metsähanhea, 17 valkoposkihanhea, 390 sepelhanhea ja 357 määrittämätöntä hanhea, lisäksi 616 haapanaa, 3 harmaasorsaa, 520 allia, 15 kuikkaa, 11 kaakkuria, 19 Gaviaa ja 4 harmaahaikaraa. Petolintuja havaittiin tänään mm. 90 varpushaukkaa, kanahaukka, 10 sinisuohaukkaa, hiirihaukka, tuulihaukka ja nuori muuttohaukka. Luhtakana huuteli itärannan ruovikossa, kapustarintoja oli 2, mustavaris muutti ja käpytikkoja lenteli 22. Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 310 niittykirvistä, 10 peukaloista, 2 leppälintua, mustapääkerttu, 10 tiltalttia, 3 pikkusieppoa, 49 kuusitiaista, 9 puukiipijää ja 3 isolepinkäistä.

KÄPYTIKKOJA ON HYVIN LIIKKEELLÄ MUTTA HARVINAISEMMAT TIKAT PUUTTUVAT, AINAKIN VIELÄ

KÄPYTIKKOJA ON HYVIN LIIKKEELLÄ MUTTA HARVINAISEMMAT TIKAT PUUTTUVAT, AINAKIN VIELÄ

Keskiviikkona 30.9.2015 aamupäivä oli pilvinen, iltapäivä pilvetön. Tuuli oli lännestä aluksi 11 m/s, myöhemmin 5 m/s ja lämpöäkin oli vielä lähes 17 astetta. Staijia ja komppausta pitkin päivää, näkyvyys merelle hyvä. Muuttavana nähtiin mm. 26 metsähanhea, 3 tundrahanhea, lyhytnokkahanhi, 57 Anser-hanhea ja sepelhanhi. Parvi, jossa oli metsähanhia, tundrahanhet ja lyhytnokka nähtiin paljon lähempää Jurmossa, josta saimme ennakkotiedon. Meillä parvi meni reippaasti Ormskärin pohjoispuolelta ja tarkka lajimääritys ei olisi etäisyyden takia Utöstä onnistunutkaan. Muita muuttavia olivat mm. 475 haapanaa, 5 lapasotkaa, 380 allia, 18 kuikkaa, 9 Gaviaa ja 3 ruokkia. Petolintuja oli tänään niukemmin kuin viime päivinä, nyt mm. 30 varpushaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, 3 tuulihaukkaa, 2 ampuhaukkaa ja 3 muuttohaukkaa (2 nuorta, 1 ad).

PUUKIIPIJÄT MUUTTAVAT NYT!

PUUKIIPIJÄT MUUTTAVAT NYT!

Pari luhtakanaa huuteli ja kahlaajista havaittiin mm. tylli, mustaviklo ja valkoviklo. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat 12 peukaloista, 2 leppälintua, 8 kulorastasta, mustapääkerttu, 3 pajulintua, 11 tiltalttia, 80 hippiäistä, pikkusieppo, 72 kuusitiaista, 22 puukiipijää, 3 isolepinkäistä, 130 urpiaista ja lapinsirkku. Mantereelle lähtivät mm. Lagerroos, Kekki ja Sällylä ja saareen saapuivat mm. Vikmanin Reiska ja Hanna, Tittosen Jouni ja Pauli Eriksson.

MATKAVÄSYNYT TILTALTTI

MATKAVÄSYNYT TILTALTTI

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.