Talvi kiristää otetta ulkosaaristossakin

Perjantaina 8.1.2016 lähdin takaisin Utöhön, Outi jäi nyt mantereelle. Pakkasta oli Turussa 12 astetta, taivas selkeä ja tien pinnat kuurassa. Ajelin rauhallisesti Nauvoon, jossa ”ohjelmassa” totutusti kauppa ja kahvi sekä pieni kävelykierros. M/s Eivorille ei perjantai-illasta huolimatta kertynyt ihmeemmin väkeä, lintuporukkaa oli neljä tuttua matkalla Jurmoon. Koska koko matka oli pimeään aikaan niin lintuhavaintoja ei kertynyt. Utössä oltiin perillä klo 23.05. Saaressa oli paikalla lintumiehiä Panu Muhli ja Markus Varesvuo.

UTÖN SATAMALAHDELLE ALKAA KERÄÄNTYÄ VESILINTUJA KUN SAARISTO HILJALLEEN JÄÄTYY

UTÖN SATAMALAHDELLE ALKAA KERÄÄNTYÄ VESILINTUJA KUN SAARISTO HILJALLEEN JÄÄTYY

Lauantaina 9.1.2016 oli pilvistä ja pitkin päivää kevyttä lumisadetta. Itätuuli oli 6-7 m/s ja pakkasta 7 astetta, meri savuaa ja lämpöväreilee edelleen. Pari tuntia staijia luotsiasemalta ja pääosa saaresta kierrettiin. Satamalahden rannat alkavat jäätyä, samoin itäranta, mutta vesilintuja on tullut lyhyessä ajassa paljon lisää Fladanille. Sisemmän saariston jäätyminen näkyy. Mainittavia havaintoja olivat mm. harmaahaikara, 2 laulujoutsenta, 4 merisirriä (eteläkärjen luodoilla), 2 uiveloa, 4 lapasotkaa, 210 telkkää, 90 tukkasotkaa, tukkakoskelo ja 4 naurulokkia. Saaressa havaittiin myös edelleen 2 kangaskiurua, kiuru ja punarinta, lisäksi 38 tilheä, räkättirastas, järripeippo, peippo ja illansuussa museon luona 2 vuorihemppoa (jo eilen oli ollut yksi).

KANGASKIURUT VIIHTYVÄT UTÖN SORATEILLÄ

KANGASKIURUT VIIHTYVÄT UTÖN SORATEILLÄ

Sunnuntaina 10.1.2016 sama säätyyppi jatkui. Taivas oli paksussa pilvessä, muutama lumikuuro ja itätuulta 9 m/s. Pakkasta oli 5 astetta. Staijia tunnin verran ja saarikierros lukuun ottamatta eteläniemeä. Mainittavimmat havainnot olivat riskilä, 6 uiveloa, tukkakoskelo, lapasotka, 50 merimetsoa ja 4 naurulokkia. Vesilintuja oli eiliseen tapaan satamalahdella. Tilhiä oli vielä 52, kangaskiuruja 2 ja kiuru itärannalla. Vihervarpusia näkyi 5, järripeippo, 3 peippoa, 2 pikkuvarpusta ja aamulla istuskeli muuttohaukka jälleen Knivskärin reunamerkillä. Varesvuon Markus ja Minna sekä Panu Muhli lähtivät päivällä mantereelle.

UIVELOITA ON ILMESTYNYT FLADANILLE

UIVELOITA ON ILMESTYNYT FLADANILLE

Maanantaina 11.1.2016 lounaasta levisi lumisadealue ja lunta tulikin sakeasti pitkin ”valoisaa” aikaa, pakkasta oli pari astetta ja kaakkoistuuli kovaa: 15-17 m/s. Ulkona olo oli vähäistä ja olin muutenkin lähdössä mantereelle myöhäisen iltapäivän laivavuorolla. Havaintoja omalta pihalta olivat mm. 2 laulujoutsenta, 2 peippoa ja 16 tilheä. Pieni kierros kyläalueella pyryn keskellä ei tuottanut mainittavia lisähaviksia.

KOMEA JÄRRIPEIPPO KÄY RUOKINNALLAMME

KOMEA JÄRRIPEIPPO KÄY RUOKINNALLAMME

TELKKÄ ON TÄMÄN AJAN RUNSAIN VESILINTU

TELKKÄ ON TÄMÄN AJAN RUNSAIN VESILINTU

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.