Muutto kiihtyi ja rarejakin liikkeellä

Kiirastorstaina 24.3.2016 oli heikkoa etelätuulta (4-6 m/s), pilvistä ja lämpöä 3 astetta – etelätuuli ja pilvinen keli toi mukanaan muuttolintuja! Merellä ei tosin juurikaan ollut liikettä, 6 merihanhea ja 110 merisirriä Bådanilla mainittavimmat. Saaressa sen sijaan nähtiin mm. ristisorsa, 8 töyhtöhyyppää, 2 suopöllöä Itäniityn-Kesnäsin alueella, 2 västäräkkiä, 2 niittykirvistä, 2 kiurua, kangaskiuru, 2 peukaloista, punarinta, 4 räkättiä, 30 mustarastasta, 25 kottaraista, 2 hippiäistä, 4 naakkaa ja 4 mustavarista. Melko tyhjään saareen oli selvästi tullut yöllä lintuja. Hyvärisen Ismo, Seppo Sällylä, Antti Rissanen, Merja Roponen ym saapuivat illalla saareen lintuja katsomaan.

SUOPÖLLÖT ILAHDUTTIVAT

SUOPÖLLÖT ILAHDUTTIVAT

Pitkäperjantai 25.3.2016 oli pilvinen ja kolea ja lounaistuuli puhalsi 10-12 m/s. Muutama sadetippakin saatiin ja näkyvyys oli ajoittain aika utuinen. Staijia pari tuntia plus koko saaren kierto. Merellä nähtiin mm. 6 laulujoutsenta, 920 haahkaa, 15 allia, 2 mustalintua ja 79 muuttavaa ruokkia. Lisäksi nähtiin mm. ristisorsa, harmaahaikara, kurki, mustavaris ja kahlaajia 14 töyhtöhyyppää, 5 tylliä ja 25 merisirriä, jälleen Bådanilla. Pikkulintuja löytyi mm. 2 niittykirvistä, västäräkki, 5 peukaloista, punarinta, 42 mustarastasta, punakylkirastas, 5 hippiäistä, 5 koiraspeippoa ja pulmunen.

TYLLEJÄ ON JO USEITA, MYÖS PAREITTAIN

TYLLEJÄ ON JO USEITA, MYÖS PAREITTAIN

Pääsiäislauantaina 26.3.2016 oli sumuista ja utuista, aamu- ja iltapäivällä onneksi jonkin aikaa selkeämpääkin. Lämpöä oli enimmillään 5 astetta ja heikkoa lounaistuulta. Hiukan staijia ja enemmän saaressa kiertelyä. Nähtiin mm. ristisorsa, 5 haapanaa, 1600 haahkaa, 4 mustalintua, 3 kurkea, muuttava suopöllö ja kahlaajia kapustarinta, 3 meriharakkaa, 7 töyhtöhyyppää, 8 tylliä, 20 merisirriä ja 6 lehtokurppaa. Aamupäivän selkeänä jaksona eteläkärjen ohi itäkoilliseen muutti 4 naaraspukuisen allihaahkan parvi vettä pitkin – stellereistä on kertynyt yllättävän monta havaintoa tänä talvikautena! Pikkulintuja nähtiin mm. 4 kangaskiurua, 7 niittykirvistä, västäräkki, 9 peukaloista, punarinta, 40 mustarastasta ja keväälle uusina 2 luotokirvistä, 4 hemppoa ja 2 pajusirkkua. Tänään käydyssä saaripinnakisassa (jota sumu häiritsi joka paikassa) tulos oli seuraava: Utö 54, Jurmo 52, Kökar 48 ja Halias 45 lajia.

VÄSTÄRÄKKEJÄ NÄKYY JO PÄIVITTÄIN

VÄSTÄRÄKKEJÄ NÄKYY JO PÄIVITTÄIN

Pääsiäissunnuntaina 27.3.2016 kevätmuutto kiihtyi edelleen voimakkaan (12-15 m/s) etelälounaisen tuulen myötä. Valot vaihtelivat auringosta sumuun ja pilveen, lämpöä oli tänään 3 astetta. Staijia lähes koko aamupäivä ja likimain koko saarikin kompattiin. Lajeja kertyi tänään jo 61. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 40 metsähanhea, 5 tundrahanhea, 2 kanadanhanhea, ristisorsa, 2 harmaasorsaa, 1950 haahkaa, 21 allia, 48 mustalintua, 12 ruokkia, 74 riskilää ja varpushaukka. Kahlaajiakin liikkui, mm. 6 meriharakkaa, 7 töyhtöhyyppää, 80 merisirriä lounaispuolen luodoilla, 2 lehtokurppaa ja Rissasen Antti näki päivällä hienosti 3 avosettiä muuttolennossa eteläkärjen ohi itään. Laji on nykyään lähes vuosittainen täällä Utössä. Sepelkyyhkyjä muutti 29, uuttukyyhkyjä 7 ja lisäksi nähtiin mm. luotokirvinen, 4 peukaloista, 2 punarintaa, 9 punakylkirastasta, 3 kulorastasta, 17 hippiäistä, 2 järripeippoa, 2 pajusirkkua ja illansuussa löytyi vielä vuoden ensimmäinen mustaleppälintu (ad koiras) itärannan levävalleilta.

peippo_06_Korppoo_03_16

MUUTTAVAT PEIPPO - JA JÄRRIPEIPPOKOIRAAT OVAT KOMEASSA PUVUSSA

MUUTTAVAT PEIPPO – JA JÄRRIPEIPPOKOIRAAT OVAT KOMEASSA PUVUSSA

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.