Kevät etenee isoin askelin – ja Utössä liikkumisesta

Toisena pääsiäispäivänä 28.3.2016 jatkui eteläinen ilmavirtaus (6-9 m/s) ja utuinen keli, näkyvyys oli pääosin vain välttävä. Lämpöä kävisi lähellä 5 astetta. Merelle oli ajoittain sen verran näkyvyyttä, että nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, 12 metsähanhea, ristisorsa, 1700 haahkaa, 25 mustalintua ja vuoden eka muuttava (tumma) merikihu. Muuttavana olivat myös kurki, 4 harmaahaikaraa ja tuulihaukka. Kahlaajista mainittavimmat olivat meriharakka, 6 töyhtöhyyppää, 5 merisirriä ja 3 lehtokurppaa. Pikkulintuja oli tullut jälleen lisää – nyt jo mm. punarintoja 22, rautiaisia 6, peukaloisia 17, mustarastaita 60, laulurastaita 4, punakylkiä 35 ja kulorastaita 4. Muista mainittakoon 4 kangaskiurua, 2 luotokirvistä, 25 hippiäistä, puukiipijä ja 2 mustaleppälintua – +2kv koiras ja n-pukuinen. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, lintuporukasta mm. Sällylä, Rissanen ja Roponen.

PUNARINTOJA SAAPUI RYMINÄLLÄ JO MAALISKUUSSA

PUNARINTOJA SAAPUI RYMINÄLLÄ JO MAALISKUUSSA

Tiistaina 29.3.2016 tuuli vaihteeksi kaakosta, myöhemmin etelästä, 8-10 m/s. Aurinkoista mutta iltapäivällä pilvistyvää ja illansuussa alkoi heikko vesisade, lämpöä oli tänään 5 astetta. Staijia luotsiasemalla ja koko saaren kierros – tuloksena mereltä/muuttavana mm. laulujoutsen, 10 metsähanhea, ristisorsa, 9 allia, 35 mustalintua, silkkiuikku, 6 ruokkia ja jo kevään toinen merikihu. Lisäksi nähtiin kurki, varpushaukka, 2 tuulihaukkaa, muuttava suopöllö ja kahlaajia mm. 4 meriharakkaa, lehtokurppa ja Bådanilla edelleen noin 70 merisirriä. Pikkulintuja oli saareen tullut paljon – mm. pikkurastaita ja hippiäisiä jo kymmeniä, 70 punarintaa, 9 kangaskiurua, 5 luotokirvistä, 21 peukaloista, 3 rautiaista, puukiipijä, vuoden eka nokkavarpunen, 11 pajusirkkua ja peräti 8 mustaleppälintua (3 ad koirasta ja 5 naaraspukuista). Aikamoisia maaliskuisia lukemia!

MUSTALEPPÄLINTUJA ON MONTA

MUSTALEPPÄLINTUJA ON MONTA

VUODEN EKA NOKKAVARPUNEN LÖYTYI RUOKINNALTAMME

VUODEN EKA NOKKAVARPUNEN LÖYTYI RUOKINNALTAMME

Keskiviikkona 30.3.2016 tiheä sumu roikkui saaressa aina klo 18 saakka – merelle ei tietenkään nähnyt ennen iltaa mutta saaressa liikuttiin ahkerasti. Tuuli oli heikkoa lounaasta mutta lämpöä sumun takia vain 3 astetta. Mainittavimpia havaintoja olivat 11 metsähanhea, kaakkuri (tp), 2000 haahkaa lähivesillä, varpushaukka, tuulihaukka ja kahlaajista mm. lehtokurppa 5 ja kevään ekat metsäviklo sekä isokuovi. Pikkulintuja oli jälleen paljon – kymmeniä pikkurastaita, hippiäisiä ja mm. noin 115 punarintaa, 120 mustarastasta, 26 peukaloista, 3 rautiaista, 8 kangaskiurua, 3 luotokirvistä, 2 kuusitiaista, 4 puukiipijää, vuoden eka isolepinkäinen ja nokkavarpunen. Mustaleppälintuja oli jälleen 8, joista 3 +2kv koiraita ja loput naaraspukuisia. Saareen saapui lintureissulle Ismo Saarinen.

RAUTIAISIAKIN ON SAAPUNUT USEITA

RAUTIAISIAKIN ON SAAPUNUT USEITA

Utössä liikkumisesta

Muistutan tässä yhteydessä taas Utössä liikkumisesta lintujen pesimäaikaan. Eteläniemi rauhoitetaan 15.4.-31.7. väliseksi ajaksi lintujen pesimäalueeksi, asiaa koskevat opastaulut ovat jo nyt paikalla niemen tyvellä. Eteläkärjen kallioilla voi edelleen käydä kun käyttää kärkeen menevää tietä (lähtee helikopterikentän vierestä), rannat jäävät näin rauhaan. Toinen ”kriittinen” alue on itäniitty (Österäng) ja erityisesti itäranta. Se on paitsi pesimäalue myös erityisesti lukuisten muuttolintujen levähdys- ja ruokailualue ja on kaikille eduksi ja iloksi että rannalla ei lainkaan kuljeta huhti-heinäkuun aikana. Näin itärannalla on lintuporukoille jotain katsottavaakin kun pesiviä tai rannalla ruokailevia lintuja ei peloteta vähän väliä pois. Niityn reunan polkua rantaan voi toki käyttää (”puupenkeille” asti) ja palata samaa reittiä takaisin. Kiitos kaikille etukäteen ohjeiden noudattamisesta.

RISTISORSAT YRITTÄVÄT ASETTUA ITÄRANNAN TUNTUMAAN

RISTISORSAT YRITTÄVÄT ASETTUA ITÄRANNAN TUNTUMAAN

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.