Talvi ajaa lintuja muutolle

Torstaina 3.11.2016 kova tuuli hiljalleen hellitti ja iltapäivällä oli enää koillistuulta 8-10 m/s. Päivä oli pilvinen ja lämpöä oli vain 1 aste, yöllä olivat lätäköt jäätyneet. Staijattiin kolmisen tuntia luotsiasemalla (väreily haittasi näkyvyyttä) ja kierrettiin koko saari. Mantereen lumisade ja pakkanen ajoivat jonkin verran lintuja liikkeelle ja niinpä muuttavana nähtiin mm. harmaahaikara, 35 valkoposkihanhea, 598 määrittämätöntä hanhea, 34 laulujoutsenta, sinisuohaukka, 4 piekanaa, 2 kanahaukkaa ja 3 varpushaukkaa. Saaressa nähtiin mm. helmipöllö, 12 pyrstötiaista, 100 tilheä, 160 räkättiä, 4 punakylkirastasta, 4 kiurua ja 10 peukaloista. Illalla saareen saapui Järvisen Mikko.

PIENIÄ MÄÄRIÄ ALLEJA NÄKYY PÄIVITTÄIN

PIENIÄ MÄÄRIÄ ALLEJA NÄKYY PÄIVITTÄIN

PIEKANAT MUUTTAVAT VIELÄ

PIEKANAT MUUTTAVAT VIELÄ

Perjantaina 4.11.2016 oli vaihteeksi kaunis ja heikkotuulinen (N-E 2-6 m/s) päivä, yöllä ja aamulla pakkasta, päivällä lämpöä pari astetta ja aurinkokin vielä vähän lämmitti. Staijia pari tuntia plus koko saari kompattiin. Muuttavana nähtiin mm. 42 laulujoutsenta (+42 cygnus sp, ilm kaikki laulujoutsenia), haahka ja 7 varpushaukkaa. Saaresta löytyi mm. helmipöllö, huuhkaja illalla Ormskärillä, jänkäkurppa, 2 rautiaista, 14 peukaloista, mustapääkerttu, 4 kiurua, 3 niittykirvistä, pyrstötiainen, 3 pulmusta ja hienoimpana 5 tunturikiurun parvi, joka käväisi aamupäivällä hetken aikaa Patteriniemellä, lähtivät pohjoiseen päin. Illalla saareen saapui huomisten kalakisojen takia paljon väkeä, lintuporukkaa ainakin Ismo Hyvärinen, Jarmo T Koistinen, Seppo Sällylä, Aleksi ja Matti Sarkola sekä Varesvuon Markus ja Minna.

HUUHKAJA ISTUU USEIN ILTAHÄMÄRISSÄ KOBBANILLA TAI ORMILLA

HUUHKAJA ISTUU USEIN ILTAHÄMÄRISSÄ KOBBANILLA TAI ORMILLA

Lauantaina 5.11.2016 oli kaunis syyspäivä – heikkoa koillistuulta, joka illalla voimistui 10 m/s, aurinkoista ja lämpöä 2 astetta. Staijia pitkin päivää ja saaren komppaus tuottivat muuttavana mm. 55 laulujoutsenta (+23 cygnuc sp), 7 valkoposkihanhea, 11 sepelhanhea, 300 allia, 32 mustalintua, 53 pilkkasiipeä, kuikka, kaakkuri ja 6 varpushaukkaa. Saaressa havaittiin mm. lapasotka, 7 merisirriä Hamnskärin luodoilla, jänkäkurppa, taivaanvuohi, 2 huuhkajaa, asio sp, helmipöllö GP:n männikössä ja pikkulinnuista 2 kangaskiurua, 4 kiurua, 12 niittykirvistä, 76 tilheä, 12 peukaloista, 2 rautiaista, pyrstötiainen, 4 tikliä, tundraurpiainen ja Kattrumpanilla ylilentävä tunturikiuru. Saaressa oli paljon touhua ja tohinaa vuotuisten kalakisojen merkeissä.

HELMIPÖLLÖ KILLISTELI JÄLLEEN GP:N MÄNNIKÖSSÄ

HELMIPÖLLÖ KILLISTELI JÄLLEEN GP:N MÄNNIKÖSSÄ

Sunnuntaina 6.11.2016 oli pääosin pilvistä ja ”tuttu” koillistuuli oli voimistunut 12-15 m/s. Kun lämpöä oli -1 aste niin ilma tuntui kovin raikkaalta. Luotsiaseman suojassa staijia koko aamupäivän, myöhemmin kierrettiin koko saari. Mantereen tyhjennys talven alun myötä jatkui: muuttavana nähtiin mm. 167 laulujoutsenta, 27 kanadanhanhea, valkoposkihanhi, 2 sepelhanhea, 40 määrittämätöntä hanhea, 3 haahkaa, 72 allia, 53 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, gavia ja 5 ruokkia. Pattskärin luodoilla ruokaili pitkään 6 merisirriä ja saaresta löytyi jänkäkurppa ja 2 taivaanvuohta. Pikkulintuja oli niukasti mutta mainittavia 3 kiurua, 3 niittykirvistä, västäräkki, 3 rautiaista, 3 peukaloista ja 2 tikliä. Mantereelle lähti tänään kaksi laivalastillista väkeä, lintuporukoista Sarkolat, Koistinen ja Jauhiainen. Nostettiin tänään toinenkin veneemme ylös.

LAULUJOUTSENIA MUUTTAA KIIVAASTI POIS SUOMESTA

LAULUJOUTSENIA MUUTTAA KIIVAASTI POIS SUOMESTA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.