Kauniita kevätpäiviä

Torstaina 16.3.2017 oli jälleen pilvetöntä (illalla pilvistyi lännestä) ja lämmintäkin (5 astetta). Tuuli oli edelleen puuskainen, nyt luoteesta 7-10 m/s. Staijasin neljä tuntia luotsiaseman suojassa ja kiersin eteläniemen, itäosat sekä kyläalueen. Muuttavana näkyi 10 laulujoutsenta, 6 merihanhea, 9 metsähanhea ja niiden mukana 3 tundrahanhea (hienosti saaren päältä, kameramies vaan liian hidas…), 161 haahkaa, 55 allia, 23 ruokkia, 6 tukkakoskeloa, 7 naakkaa ja sepelkyyhky. Luoteistuuli selvästi pidätteli edelleen muuttoa. Saaressa näkyi mm. 3 lapasotkaa (vähenevät hiljalleen), 2 tylliä, peukaloinen, 5 kiurua, 3 pajusirkkua ja vuoden eka hippiäinen. Muuttava sekin toki.

KEVÄÄN EKA HIPPIÄINEN OLI AIKA VÄSYNYT PITKÄSTÄ MERIMATKASTA

KEVÄÄN EKA HIPPIÄINEN OLI AIKA VÄSYNYT PITKÄSTÄ MERIMATKASTA

Perjantaina 17.3.2017 satoi koko yön ja aamun, selkeni vasta puolen päivän aikaan. Lounaistuuli oli kova, 12-15 m/s, mutta lämpöä oli 4 astetta iltapäivällä. Meristaiji jäi tänään sateen takia väliin mutta saari kompattiin kokonaan – sade ja lounaistuuli olivat tuoneet joitakin lajeja lisää. Mainittavia olivat harmaahaikara, kevään eka tavi, merihanhi, 3 sepelkyyhkyä, uuttukyyhky, jo peräti 6 tylliä mutta enää vain 1 lapasotka Fladanilla. Pikkulintuja näkyi saaressa mm. punarinta, peukaloinen, punatulkku, kiuru, 2 hippiäistä, 3 pajusirkkua ja kevään ensimmäinen kangaskiuru ja niittykirvinen. Willströmin Vili kertoi nähneensä aamulla 2 meriharakkaa ohilennossa Enskärillä – tosi aikaisia! Outi saapui iltalaivalla saareen kuten myös Tammeron Heidi ja Joska Laine lintuja katsomaan.

VANHA HARMAAHAIKARA VIIHTYI KOULUN LAHDELLA

VANHA HARMAAHAIKARA VIIHTYI KOULUN LAHDELLA

Lauantaina 18.3.2017 oli kaunis kevätpäivä. Aurinko paistoi, lämpöä oli 4 astetta ja länsi-, myöhemmin pohjoistuuli oli heikko. Aamustaijia luotsiasemalla vajaa kolmisen tuntia ja sittemmin kierrettiin taas koko saari. Iltapäivällä vielä staijia omalla pihalla. Merellä nähtiin mm. 15 laulujoutsenta, 33 merihanhea, kevään ekat 4 kanadanhanhea, 12 allia, 6 tukkakoskeloa, tavi, kevään eka haapana, 8 ruokkia ja viikon tauon jälkeen taas merisirrejä – nyt 18 yksilöä Bådanilla. Saaressa nähtiin mm. varpushaukka, 10 sepelkyyhkyä, 8 tylliä, 2 punarintaa, peukaloinen, ainakin 35 mustarastasta, 2 luotokirvistä (itärannalla), 2 hemppoa, 4 pajusirkkua ja keväälle uusina muuttolajeina
3 keltasirkkua ja 2 puukiipijää. Joska näki iltapäivällä meriharakan Enskärillä. Illalla pohjoistuuli vähitellen voimistui – onkohan huomenna hiljaisempaa…

PUUKIIPIJÖIDEN KEVÄTMUUTTO ALKOI

PUUKIIPIJÖIDEN KEVÄTMUUTTO ALKOI

KANADANHANHI ON UTÖSSÄ KEVÄISIN VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA

KANADANHANHI ON UTÖSSÄ KEVÄISIN VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 19.3.2017 jatkui aurinkoinen sää mutta lämpöä oli vain 3 astetta sillä tuuli oli nyt pohjoisesta 5-7 m/s. Staijailin luotsiaseman suojassa kolmisen tuntia ja kierrettiin koko saari. Pohjoistuuli oli hiljentänyt muuttoa mutta jotain sentään löytyi. Merellä näkyi mm. 2 ristisorsaa, 2 merihanhea, 2 haapanaa, 7 tukkakoskeloa, 3 töyhtöhyyppää ja yhteensä 42 ruokkia. Haahkoja oli lähivesillä jo muutama sata, riskilöitäkin muutamia kymmeniä. Hamnskärskläppeneillä piipersi koko aamun 32 merisirriä. Mereltä saapui aamulla Patteriniemeen pulmunen ja kevään eka västäräkki. Saarikierroksella nähtiin mm. 3 sepelkyyhkyä, 2 uuttukyyhkyä, 3 tylliä, kangaskiuru, hemppo, 2 keltasirkkua, 2 pajusirkkua ja kevään eka järripeippo (koiras koululla). Joska näki mm. 2 peukaloista. Tammeron Heidi lähti tänään mantereelle.

PAJUSIRKKUJA ON JO PÄIVITTÄIN

PAJUSIRKKUJA ON JO PÄIVITTÄIN

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.