Edelleen paljon merisirrejä

Maanantaina 10.4.2017 oli kovaa lounaistuulta, 13-16 m/s, ja utuista, illalla vähän sadetta. Lämpötila kävi lähes 7 asteessa. Lintuja oli tänään niukasti – merellä hiljaista liikettä ja saaressakin oli aika vähän lintuja. Mainittavia olivat kanadanhanhi ja 2 ristisorsaa paikallisina sekä merikihu, 4 ruokkia, 34 tavia, 185 mustalintua ja 32 pilkkasiipeä muutolla. Petolintuja havaittiin varpushaukka, tuulihaukka sekä illalla kevään eka ruskosuohaukka (koiras). Sepelkyyhkyjä havaittiin 44, lisäksi saaressa oli mm. 8 luotokirvistä, kuusitiainen, 9 tikliä ja 3 mustavarista. Iltapäivällä saapui paljon väkeä, lintu- ja kuvaajaporukkaa mm. Sällylän Seppo, Sven Forssell, Harri Kullberg, Petri Tanner, Eero Honkanen ja Arno Rautavaara. Myös Outi saapui saareen.

HAAHKOJA LENTELEE UTÖN EDUSTALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

HAAHKOJA LENTELEE UTÖN EDUSTALLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Tiistaina 11.4.2017 oli aluksi pitkään aurinkoista mutta iltapäivällä pilvistyi ja illalla saatiin reippaita sade- ja räntäkuurojakin. Tuuli oli aluksi länsiluoteesta 7 m/s mutta voimistui iltapäivällä 12-15 m/s. Lämpöä oli enimmillään 6 astetta. Staijattiin vajaa 5 tuntia ja koko saari kompattiin mutta saaressa oli edelleen melko niukasti lintuja. Merellä/muuttavana nähtiin mm. valkoposkihanhi, 21 tavia, 307 allia, 1823 mustalintua, 74 pilkkasiipeä, 127 tukkakoskeloa, 2 kuikkaa, kaakkuri, härkälintu, 4 harmaahaikaraa, sinisuohaukka (vuoden eka), varpushaukka, tuulihaukka, 2 kurkea, 2 isokuovia, 11 merikihua, 227 ruokkia ja aamulla parin ruokin seurassa myös 1 etelänkiisla. Saaressa havaittiin mm. 2 ristisorsaa, 2 lapasorsaa, 2 mustakurkku-uikkua (vuoden ekat), metsäviklo, suopöllö, 7 luotokirvistä, 22 rautiaista, 60 punarintaa, kuusitiainen, 3 mustavarista, nokkavarpunen ja aamupäivällä yllättäen kirjosiipikäpylintu äännellen luotsiaseman ohi. Lisäksi Harri Kullberg ja Eero Honkanen näkivät ja kuvasivat myöhään iltapäivällä itärantaa pitkin pohjoiseen lentäneen jalohaikaran – vasta 4. havainto Utöstä. Harmi kyllä puhelinnumeroiden puuttuessa tieto haviksesta tuli kaikille muille liian myöhään.

MUUTAMIA KUUSITIAISIA ON NÄKYNYT

MUUTAMIA KUUSITIAISIA ON NÄKYNYT

Mainittakoon vielä tältä päivältä: saapui tieto, että RK on hyväksynyt viime syksynä 27.9. Utössä havaitun siperianuunilinnun, josta tuli näin 302. Utössä havaittu lintulaji. Itsellänikin meni yksi rajapyykki samalla rikki eli schwarzi oli 270. näkemäni laji täällä saarella.

OUTI KUVASI KOTIMME HIENOSSA VALOSSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

OUTI KUVASI KOTIMME HIENOSSA VALOSSA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Keskiviikkona 12.4.2017 oli kaunis päivä – puolipilvistä, heikkoa tuulta (suunta vaihteli) ja lämpöä oli vajaa 5 astetta. Näkyvyys oli taas loistava eikä aamulla yhtään väreilyä. Merelle staijattiinkin 5-6 tuntia ja saari kompattiin mutta pikkulintuja oli edelleen niukasti. Muuttavana nähtiin mm. kaakkuri, Gavia sp, härkälintu, 1747 mustalintua, 34 pilkkasiipeä, 124 allia, 147 tukkakoskeloa, 41 ruokkia, 6 merikihua, 12 isokuovia, 4 töyhtöhyyppää, punajalkaviklo ja kevään eka valkoviklo. Ulkoluodoilta löytyi taas hienosti merisirrejä: noin 500 (Grimsörarna, lentelivät ”pallona” useita kertoja) + 10 (Bådan) + 9 (Pattskärin luodot) eli yhteensä noin 520 yksilöä! Saaressa nähtiin mm. 2 ristisorsaa, suopöllö, tuulihaukka, 3 mustavarista, 19 kulorastasta, punatulkku, 6 luotokirvistä ja 2 naaraspukuista mustaleppälintua. Kuvattavaa on viime päivinä ollut niukasti – vai onkohan vaan omaa huonouttani…  Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, mm. Järvisen Mikko, Hyvärisen Ismo, Kullberg, Honkanen, Tanner, Rautavaara, Partti, Martikainen ja Forssell.

JÄRRIPEIPOLLA ON JANO

JÄRRIPEIPOLLA ON JANO

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.