Pyhäinpäivät Utössä

Perjantaina 3.11.2006 lähdin klo 05.15 taksilla Tukholman keskustan hotellista kohti Arlandaa, sieltä klo 07.00 Blue1:lla Turkuun, sitten muutamaksi tunniksi töihin ja vaatteiden vaihdon jälkeen klo 15.30 Turusta Outin kanssa kohti Utötä. Ajelimme nollakelissä Nauvoon kauppaan ja kahville ja sitten m/s Eivorille, jossa oli väkeä laivan täydeltä. Saaristo houkuttelee Pyhäinpäivänä – Jurmoonkin meni ainakin 10 lintuharrastajaa, mm. Helstolan Jari ja Sampo Laukkanen. Utössä rantauduimme taas kylälaituriin navakassa (n. 14 m/s) koillistuulessa, joka oli viikolla puhaltanut voimakkaan myrskyn voimalla. Koska viikolla oli myös yhtäkkiä iskenut kova pakkanen pohjoismyrskyn kera, olivat Willströmin Vili ja Johannes Ketola nostaneet soutuveneemme ylös ja käyneet laittamassa torppaamme lämmöt päälle. Lämmin kiitos! Niinpä oli mukavaa saapua lämpimään taloon ja pitkän päivän jälkeen uni maittoi makeasti. Vili olikin meitä vastassa laiturilla upouusien maitokärryjemme kanssa, jotka olivat viikolla tulleet rahtina suoraan Utöseen. Mainio hankinta.

joutsen

Lauantaiaamu 4.11.2006 valkeni puolipilvisenä ja tuuli oli heikentynyt huomattavasti, lämpöä +1 aste. Päivä oli täynnä touhua ja tohinaa, Outi tiivisti meren puolen kivijalkaa tuomallamme vuorivillalla ja yhdessä pesimme soutuveneen pohjan. Paikkoja laitettiin muutenkin kuntoon talvea varten mutta toki ehdin saaren kiertää. Mainittavia havaintoja olivat mm. 2 harmaahaikaraa (korkealla etelään aivan päältä), 22 muuttavaa laulujoutsenta, n. 30 haahkaa (joista 2 jp-koirasta), n. 10 allia, 3 varpushaukkaa, merikotka, taivaanvuohi, aivan vasta kuollut lehtokurppa, vielä peräti 8 kangaskiurun parvi luotsimäellä, 3 niittykirvistä, peukaloinen, 12 punarintaa, 7 mustarastasta, n. 60 räkättirastasta, naakka, 2 kottaraista, pikkuvarpunen, n. 15 peippoa, 5 järripeippoa, n. 60 vihervarpusta, n. 70 urpiaista (joukossa 1 hyvin todennäköinen turpo), n. 120 tilheä ja n. 60 punatulkkua. Ruokinnalle toin 25 kg auringonkukkaa ja kilon maapähkinöitä ja kuhina olikin melkoinen, yhtä aikaa oli mm. n. 80 viherpeippoa ja 2 peippoa tali- ja sinitiaisten lisäksi. Hylkeitä loikoili eteläpuolen luodoilla liki kymmenen. Päivän kohokohta oli kuitenkin jokavuotinen kalastuskisa, jossa voittajajoukkue sai punnituksessa todetut peräti 60 kiloa ahvenia! Outi oli mukana Willströmien joukkueessa, ihan kärkisijoja ei tullut mutta saaliina oli 3 siikaa, silakka, kampela ja elävä alli, joka päästettiin vapauteen. Kalakilvassa oli mukana n. 20 joukkuetta ja hauskaa oli niin kisassa, punnituksessa, palkintojenjaossa (kuin Formulakuskeilla) kuin sen jälkeenkin… Arpajaiset toivat koululle mukavasti rahaa, itse voitin sieltä solmion! No, voinpahan sellaisenkin nyt tarvittaessa laittaa päälle jos Utössä hienona joskus tarvitsee olla. Illalla etelästä levisi räntäsade ja eteläkaakkoinen tuuli alkoi voimistua hiljalleen.

alli

Sunnuntaiaamuna 5.11.2006 heräsimme yhä jatkuvaan räntäsateeseen ja kaakkoistuuli oli voimistunut n. 12 metriin sekunnissa. Kiertelin ennen laivan lähtöä saaren kyläaluetta ja pohjoisosaa – sade tietysti hankaloitti havainnointia. Joitakin ihan mukavia marraskuun haviksia kuitenkin: laulujoutsen 11 paikallista kalliolla luotsiaseman alla, peräti 5 lehtokurppaa (jotka varmaan yöllinen räntäsade oli pudottanut saareen), jänkäkurppa, niittykirvinen, laulurastas, 11 räkättiä, 9 mustarastasta, n. 55 tilheä, 7 punarintaa, 3 kottaraista, 3 peippoa ja n. 25 punatulkkua. Paluumatkalla märkä räntä heikensi edelleen näkyvyyttä ja mainittavimmat havainnot olivat Aspön lähellä laivan yli lennähtänyt pulmunen ja Korpoströmissä näkyneet silkkiuikku ja sepelkyyhky. Raumalta tuli tieto idänturturikyyhkystä – olisipa mukava mennä katsomaan mutta tänään ei ainakaan ehdi koska päivä on jo niin lyhyt. Saarikeikat eivät oikein sovi bongarille mutta minulle tämä Utössä käynti tuntuu sopivan paljon paremmin.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.