Kesä alkaa?

Maanantaina 29.5.2017 oli vähän ns. välipäivän fiilistä. Tuuli kääntyi taas pohjoiseen ja voimistui hiljalleen kovaksi, 12-16 m/s. Aamupäivän lämpötila 12 astetta putosi reippaasti, vaikka aurinko porotti taas koko päivän. Yölliset sateet kiersivät Utön. Staijattiin lähes tyhjää merta noin 5 tuntia plus kierrettiin tuulista saarta. Mainittavia olivat mm. 3 kuikkaa, 20 Gaviaa, 2 valkoposkihanhea, 3 ruokkia, 2 varpushaukkaa, isokuovi ja pikkukuovi. Saaresta löytyi mm. laulujoutsen, 9 suosirriä, lapinsirri, 10 jänkäsirriäistä (+1 muuttava), kulorastas, 14 pikkukäpylintua, 2 urpiaista, 3 rytikerttusta, 4 satakieltä, 12 kultarintaa, sirittäjä ja turkinkyyhky, joka huhuilikin innokkaasti. Eilinen tristis-tiltaltti lauleli edelleen aamulla saaren itäosassa. Haahkanpoikasten yhteismäärä on nyt noin 38. Kuvaajat Grönroos ja Fowlie lähtivät mantereelle ja saareen saapui uutta lintuporukkaa Sintosen Antti, Jorma Knaapi, Leena Laitinen ja Jouni Tittonen.

KOIRAS HAAHKOJA ON ENÄÄ VÄHÄN SAAREN RANTAVESISSÄ

KOIRAS HAAHKOJA ON ENÄÄ VÄHÄN SAAREN RANTAVESISSÄ

Tiistai 30.5.2017 oli puolestaan taas hyvä lintupäivä. Yöllä pohjoistuuli hellitti ja aamulla oli ajoittain jopa lähes tyventä. Tuuli kääntyi myöhemmin etelään ja voimistui 6-8 m/s. Lämpöä oli 11 astetta ja lännestä saapunut saderintama alkoi kastella klo 15 alkaen. Staijia nelisen tuntia plus saaren komppaus eteläniemeä lukuun ottamatta. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 18 kuikkaa, kaakkuri, 16 Gaviaa, 8 ruokkia, heinätavipari, vesipääsky, 2 harmaahaikaraa, 5 kurkea, nuolihaukka ja luotsiasemalta nähtiin klo 07.15 kaksi jp jääkuikkaa muutolla saaren kaakkoispuolitse itäkoilliseen. Itse olin ko aikaan itäniityllä kuvaamassa. Saaressa oleskeli edelleen huhuileva turkinkyyhky ja päivän ”kovin” oli varhain aamulla eteläniemen päältä löytynyt naaras niittysuohaukka. Pygge viihtyikin saaressa pitkään, klo 13.50 saakka, jolloin katosi pohjoiskoilliseen kohti mannerta. Kuviakin saatiin ja onnistuin näkemään linnun myös omalta pihalta (pihalaji no. 218). Utön edellisestä niittysuohaukasta olikin kulunut jo 8 vuotta.

NAARAS NIITTYSUOHAUKKA ITÄNIITYLLÄ

NAARAS NIITTYSUOHAUKKA ITÄNIITYLLÄ

Huuhkaja istuskeli aamulla Kobbanilla, käki ja varpushaukka nähtiin ja itärannalla oli 16 jänkäsirriäistä, pikkutylli, töyhtöhyyppä ja suosirrejä 21. Hyönteissyöjiä, etenkin pajulintuja, oli yöllä saapunut aika runsaasti ja pikkulinnuista mainittavimmat olivat 2 kirjokerttua, 2 luhtakerttusta, 12 kultarintaa, 2 pikkusieppoa, tristis-tiltaltti edelleen laulavana, sirittäjä ja kevään eka idänuunilintu.

KALALOKKI HAUTOO KOVASEN PERHEEN LAITURILLA

KALALOKKI HAUTOO KOVASEN PERHEEN LAITURILLA

Keskiviikko 31.5.2017 oli taas hiljaisempi päivä. Yöllä ja aamulla vähän satoi ja paksu sumu roikkui saaren yllä koko aamun. Myöhemmin selkeni ja pohjoisluoteinen tuuli voimistui 10-13 m/s, lämpöä oli 9 astetta. Staiji jäi pariin tuntiin, saarta vähän komppailtiin. Nähtiin mm. 5 kuikkaa, 27 Gaviaa, 17 ruokkia, 22 tervapääskyä, 3 nuolihaukkaa ja saaressa kahlaajia 15 suosirriä ja 10 jänkäsirriäistä. Turkinkyyhky viihtyi edelleen koululla, havaittiin myös käki ja 8 pikkukäpylintua. Muita mainittavia olivat myöhäinen järripeippo, 2 pikkusieppoa, 6 sirittäjää, luhtakerttunen ja edelleen tristis-tyyppinen tiltaltti laulavana. Haahkanpoikasia on nyt näkynyt yhteensä noin 70. Lintuporukasta mantereelle lähtivät Tittonen ja Keskinen ja saareen saapui Ville-Veikko Salonen perheineen.

Utön lajimäärä tänä vuonna on nyt toukokuun lopussa 193 lajia, täsmälleen sama kuin viime vuonnakin tähän aikaan.

MUUTAMA SATAKIELI LAULAA SAARESSA

MUUTAMA SATAKIELI LAULAA SAARESSA

LIROT OVAT JO MENNEET POHJOISEEN

LIROT OVAT JO MENNEET POHJOISEEN

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.