Mantereelle hetkeksi

Torstaina 8.6.2017 yöllinen saderintama jätti jälkeensä auringonpaahteisen ja lämpimän (14 astetta) päivän. Tuuli oli kaakosta 5-7 m/s. Taitavat keväiset muuttolinnut hiljalleen loppua, kun näin otollinen kelikään ei tuonut enää isompaa rynnistystä (tosin acroja oli tullut lisää). Saari kompattiin ja vähän staijattiinkin. Mainittavia olivat 3 kuikkaa, 4 mustalintua, myöhäinen jouhisorsapari, valkoviklo ja edelleen naaras ruskosuohaukka. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat koiras kirjokerttu itäniityn reunalla, 4 luhtakerttusta, 2 viitakerttusta, 2 ruokokerttusta, 4 rytikerttusta, 35 mustapääkerttua, 20 lehtokerttua, edelleen laulavana tristis-tyyppinen tiltaltti ja pitkästä aikaa naaraspukuinen mustaleppälintu. Pikkukäpylintuja oli tänään ainakin 11.

MUSTAPÄÄKERTTUJA MUUTTAA EDELLEEN

MUSTAPÄÄKERTTUJA MUUTTAA EDELLEEN

Perjantai 9.6.2017 oli vähän niin kuin kevätmuuttokauden päätöspäivä. Olen ollut Utössä lähes yhtäjaksoisesti (vain 5 päivää poissa) helmikuun puolivälistä alkaen ja nähnyt koko hienon lintukevään heräämisen, huiput ja muuton hiipumisen. Nyt on aika pistäytyä pieneksi hetkeksi mantereella ja sitten taas takaisin saareen kesänviettoon ja syysmuuton odotukseen. Tämä päivä otettiin rennosti, varsinkin kun sankka sumu roikkui saaressa klo 13 saakka. Vähän kyläalueen komppailua ja kotihommia, 4 luhtakerttusta, viitakerttunen, 3 rytikerttusta ja 2 ruokokerttusta mainittavia haviksia. Tittosen Jouni lähti aamulaivalla mantereelle, Kimmo, Outi ja minä lähdetään huomenna.

PIKKULEPINKÄISIÄ ON VASTA NYT RUNSAAMMIN

PIKKULEPINKÄISIÄ ON VASTA NYT RUNSAAMMIN

Utössä on kuoriutunut tänä keväänä laskujeni mukaan noin 140 haahkanpoikasta, joista kuitenkin (lähes) kaikki ovat menehtyneet. Kolmeen päivään en ole nähnyt enää yhtään poikasta. Merilokit, harmaalokit ja merikotkat (maksimi 10 per päivä) ovat pyydystäneet ainakin pääosan. Merikotkiahan täällä on vain 30-50% siitä määrästä, joka muutama vuosi sitten keväisin saalisteli poikasia mutta määrä tietysti heijastelee ”tarjonnan” määrää. Merihanhilla on kaksi poikuetta, toisessa 2 ja toisessa 9 poikasta. Kyhmyjoutsenia on kaksi pesivää paria, toisella 4 poikasta ja toinen vielä hautoo. Toistaiseksi en ole nähnyt yhtään iso- tai tukkakoskelopoikuetta enkä yhtään sini- tai lapasorsapoikuetta muista Anas-lajeista puhumattakaan. Myöskään yhtään tukkasotkapoikuetta ei ole näkynyt, pilkkasiivet vielä hautovat. Kaiken kaikkiaan vesilintujen pesimätulos näyttää tällä hetkellä kovin heikolta mutta toki nyt kesäkuussa voi vielä ilmaantua uusia poikueita. Pesimätulokseen vaikuttavat negatiivisesti em lokkien ja merikotkien lisäksi myös saaressa liikkuvat kaksi kettua. Paikallisella varis- ja korppiparilla, sekä ihmisten liikkumisella, on tietysti myös oma osuutensa. Eniten haahkanmunien ryöstelyä suoraan pesistä ovat havaintojen mukaan tehneet muutamat merilokit.

MERIKOTKA SAALISTAA HAAHKANPOIKASIA (Kuva: Outi Sarjakoski)

MERIKOTKA SAALISTAA HAAHKANPOIKASIA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantaina 10.6.2017 laiva lähti mantereelle klo 08.45 ja aamu kului tavaroiden järjestelyssä. Pilvipoutainen sää ja heikko kaakkoistuuli voivat tuoda vielä uusia lintujakin mutta aamun mainittavin havainto oli pesäainesta kerännyt urpiainen. Ehkä yrittää pesiä Utössä. Olisi eka kerta. Laivamatkalla näkyi mm. 6 kuikkaa.

MERIHANHIA NÄKYY PÄIVITTÄIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

MERIHANHIA NÄKYY PÄIVITTÄIN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.