Uusi lintulaji Utölle!

Keskiviikkona 14.6.2017 oli aika palata Utöhön, Outi jäi vielä mantereelle. Kauniina kesäaamuna ajelin Nauvoon kahville ja kauppaan ja sieltä m/s Eivorille. Laivalle kertyi kohtalaisesti turisteja, ei enää lintuporukkaa (muuttokausi ohi?). Matka taittui leppoisasti aurinkoisessa ja lämpimässä (16 astetta) kelissä sekä hyvässä luoteistuulessa. Utöhön saavuttiin klo 15.20 ja loppupäivä kului pääosin kesävieraiden parissa. Itäosan kierros tuotti kirjattaviksi havainnoiksi valkoposkihanhen, paikallisen pikkutyllin (yllättävä täällä tähän aikaan), 2 luhtakerttusta ja 2 isokäpylintua. Merihanhipoikueissa oli edelleen 9 ja 2 poikasta, jo huomattavan isoja.

ITÄRANNALLA VIIHTYY KYHMYJOUTSEN KOLMEN POIKASENSA KERA

ITÄRANNALLA VIIHTYY KYHMYJOUTSEN KOLMEN POIKASENSA KERA

Torstaina 15.6.2017 oli turistikeli – heikkoa länsituulta, pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta. Staijasin aamulla vajaa 2 tuntia luotsiasemalla, muuten kepeää kiertelyä kyläalueella ja itäosassa. Merellä näkyi vielä 3 muuttavaa kuikkaa, valkoposkihanhi, 5 allia, 34 mustalintua ja 21 ruokkia. Saaressa mainittavia olivat 2 luhtakerttusta, 2 isokäpylintua, pikkukäpylintu, urpiainen ja ekat syysmuuttavat suokukot – 5 yksilöä itärannalla. Haahkanpoikasia oli tänään 5 vastakuoriutunutta, kevään summa on nyt noin 145, joista nämä viisi ovat ainoat vielä hengissä olevat…

SUOKUKKOKOIRAAT OVAT JO SYYSMUUTOLLA

SUOKUKKOKOIRAAT OVAT JO SYYSMUUTOLLA

Perjantaina 16.6.2017 auringonporotus jatkui, aamupäivällä oli tosin vähän pilviäkin. Tuuli oli heikkoa (4-6 m/s) etelästä ja lämpöä jo 17 astetta. Staijia aamulla noin 1,5 tuntia, muuten kylän ja itäosan kiertelyä. Merellä oli aika rauhallista, mm. 3 kuikkaa, 24 ruokkia ja 112 mustalintua (5a) – mihin lienevät mustalinnut matkalla, parvet lentelivät kovin eri suuntiin. Eilisessä haahkanpoikueessa oli enää vain yksi poikanen jäljellä. Saaressa näkyi mm. koiras haapana, 4 luhtakerttusta, rytikerttunen ja 2 urpiaista. Itärannan tarkistus iltapäivällä tuotti 6 suokukkoa, syksyn ekan mustaviklon sekä lähes juhlapukuisen siperiankurmitsan – tavallaan odotettukin harvinaisuus, mutta silti tosi hieno! Samalla uusi laji Utölle. Sain linnusta kovasta lämpöväreilystä huolimatta kohtuulliset dokumenttikuvat, joista näkyy höyhenpuvun detaljien lisäksi mm. harmaat kainalot ja lennossa selkeästi pyrstön yli ulottuvat jalat. Lajityypillinen äänikin kuului muutaman kerran. Illansuussa myös Brita ja Vili kävivät katsomassa lintua, joka edelleen viihtyi paikalla suokukkojen joukossa. Outi saapui illalla saareen.

siperiankurmitsa_12_Korppoo_06_17

siperiankurmitsa_04_Korppoo_06_17

SIPERIANKURMITSA - KUVISSA NÄKYVÄT PUKUTUNTOMERKKIEN LISÄKSI MM LENNOSSA PYRSTÖN YLI ULOTTUVAT JALAT SEKÄ TUMMAT KAINALOT.

SIPERIANKURMITSA – KUVISSA NÄKYVÄT PUKUTUNTOMERKKIEN LISÄKSI MM LENNOSSA PYRSTÖN YLI ULOTTUVAT JALAT SEKÄ TUMMAT KAINALOT.

Lauantaina 17.6.2017 oli toistaiseksi vuoden lämpimin päivä, jopa 21 astetta. Tuuli oli lähes olematonta ja aurinko porotti koko päivän. Staijia aamulla runsas tunti mutta merellä oli hiljaista ja kovaa lämpöväreilyä. Itäosa saaresta kierrettiin pariin otteeseen mutta lähinnä otettiin rennosti tämä lämmin kesäpäivä. Mainittavia havaintoja olivat 18 mustalintua, luhtakerttunen, aamulla hetken aikaa huhuillut ja näyttäytynyt turkinkyyhky (vuoden 3.) ja itärannalla oleskeli edelleen koko päivän 5 suokukkoa, liro ja niiden seurassa siperiankurmitsa. Käväistiin pari kertaa toteamassa linnun paikalla olo, kunnes Tittosen Jouni ja Marita Kari saapuivat illansuussa bongaamaan kurmitsan.

MUUTAMA LUHTAKERTTUNEN LAULAA VIELÄ INNOKKAASTI

MUUTAMA LUHTAKERTTUNEN LAULAA VIELÄ INNOKKAASTI

Sunnuntaina 18.6.2017 oli vaihteeksi puolipilvistä, lämpöä 16 astetta ja tuuli oli länsilounaasta 5-7 m/s. Staijia aamulla runsas tunti majakalla plus saaren kierros eteläniemeä lukuun ottamatta. Merellä näkyi mm. 2 kuikkaa, 2 ruokkia, 22 mustalintua, valkoposkihanhi ja eteläniemen yli lensi naaras jouhisorsa. Mahtaakohan peräti pesiä jossain, kun viime viikolla näkyi jouhisorsapari? Muuttokahlaajia nähtiin 7 suokukkoa, 2 mustavikloa, valkoviklo, pikkukuovi ja töyhtöhyyppää – siperiankurmitsaa ei enää tänään löytynyt. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat 5 luhtakerttusta, nokkavarpunen ja saaressa edelleen viihtyvä tristis-tyyppinen tiltaltti, joka aamulla lauloi ahkerasti kaupan takana. Tittosen Jone ja Marita Kari lähtivät päivälaivalla mantereelle.

PIKKUVARPUSPARI PESII SAARESSA JA KÄY VÄLILLÄ JUOMA-ALTAALLA

PIKKUVARPUSPARI PESII SAARESSA JA KÄY VÄLILLÄ JUOMA-ALTAALLA

PIHAKUKKIIMME ILMESTYI TÄNÄÄN PÖRRÄÄMÄÄN JONKINLAINEN "KOLIBRI" - MIKÄHÄN LAJI? (vastaukset sähköpostiini :-)

PIHAKUKKIIMME ILMESTYI TÄNÄÄN PÖRRÄÄMÄÄN JONKINLAINEN ”KOLIBRI” – MIKÄHÄN LAJI? – vastaukset sähköpostiini jorma@uto.fi :-)

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.