Juhannusaikaa

Torstaina 22.6.2017 oli jälleen auringonpaistetta koko päivän, luoteistuuli oli vähän heikentynyt (5-9 m/s) ja lämpö kipusi 16 asteeseen. Staijia aamulla kaksi tuntia luotsiasemalla, muuten puuhailin kotinurkilla koko päivän. Merellä olikin vähän liikettä aamulla, mm. 12 kuikkaa (1 jp, kaikki muut 2kv lintuja), 3 Gaviaa, 42 mustalintua, 41 ruokkia ja kauniisti kesäpukuinen etelänkiisla pintaa pitkin länsiluoteeseen klo 05.35. Muuttavana näkyi mm. 3 isokuovia ja 4 suokukkoa. Kotikulmilla ei nyt ollut muuta mainittavaa kuin pikkukäpylintu.

MERIKIHUJA PESII LÄHISAARILLA KAKSI PARIA

MERIKIHUJA PESII LÄHISAARILLA KAKSI PARIA

Juhannusaattona, perjantaina, 23.6.2017 oli edelleen pilvetöntä ja heikkoa tuulta, aluksi koillisesta ja myöhemmin lounaasta. Lämpötila oli enimmillään 15 astetta. Aamulla taas staijasin runsaan tunnin, muuten juhannuksen viettoa ja itäosakin jäi kiertämättä. Mainittavimmat havainnot olivat kuikka, 28 mustalintua, 25 ruokkia ja saaressa 2 luhtakerttusta, rytikerttunen ja 6 pikkukäpylintua. Saareen saapui paljon lisää väkeä, Outikin palasi m/s Aspöllä, ja ilta sujui Utön aina vauhdikkaissa juhannusjuhlissa. Sällylän Seppokin saapui saareen.

SAUNAPENSAASSAMME PESI VIIME VUONNA SATAKIELI JA VIITAKERTTUNEN, TÄNÄ VUONNA RYTIKERTTUNEN JA LUHTAKERTTUNEN (kuvassa)

SAUNAPENSAASSAMME PESI VIIME VUONNA SATAKIELI JA VIITAKERTTUNEN, TÄNÄ VUONNA RYTIKERTTUNEN JA LUHTAKERTTUNEN (kuvassa)

Juhannuspäivänä eli lauantaina 24.6.2017 oli ”juhannussää” – sadetta koko päivän. Tuuli kääntyi etelään ja voimistui 15 m/s, lämpöä enimmillään 12 astetta. Aika paljon tuli oltua sisätiloissa mutta pikainen kierros tehtiin sateessa itäniityn puupenkeille ja kompostorin kautta kylälle. Ainoat mainittavat linnut olivat 2 suokukkoa ja 2 luhtakerttusta. Merivesi on edelleen korkealla, kahlaajarantoja ei ole. Illalla sade loppui mutta samalla saari kietoutui paksuun sumuun.

KIVITASKU JUHANNUSSATEEN JÄLKEEN

KIVITASKU JUHANNUSSATEEN JÄLKEEN

SATAMA JUHANNUSYÖNÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

SATAMA JUHANNUSYÖNÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 25.6.2017 oli jälleen aurinkoista mutta navakkaa (14-17 m/s) etelälounaista tuulta. Lämpöä oli enimmillään 16 astetta. Aamulla staijasin 1,5 tuntia luotsiasemalla ja iltapäivällä kierrettiin saaren itäosia. Merellä näkyi 8 mustalintua, 11 ruokkia ja ympäri saarta lennellyt valkoposkihanhi. Muuttokahlaajia oli vähän liikkeellä: 16 isokuovia, 2 pikkukuovia, 3 valkovikloa ja 5 suokukkoa. Pikkulinnut olivat aika piilossa tuulen takia, pari luotokirvistä voinee mainita. Mantereelle lähti kahdella laivalla paljon juhannuksen viettäjiä (lintuväestä Sällylä) mutta toki saareen jäi myös lukuisia kesäutöläisiä.

RÄYSTÄSPÄÄSKYJÄ ON NORMAALIVUOSIA VÄHEMMÄN

RÄYSTÄSPÄÄSKYJÄ ON NORMAALIVUOSIA VÄHEMMÄN

MUUTTAVAT SUOKUKOT OVAT VIELÄ KOMEITA

MUUTTAVAT SUOKUKOT OVAT VIELÄ KOMEITA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.