Marrassadetta Utössä…

Perjantaina 10.11.2006 olin taas ryntäämässä viikonlopuksi Utöseen koska ensi viikonloppuna en pääse menemään ja mökissä on jotakin juttuja hoidettavana vielä talven varalle. Tavan mukaan ostin ruoat Nauvosta jossa taas kahvikuppikin maistui. Kyllä ihminen on tapojensa orja! Sanotaanko näitä rituaaleja myös pakkomielteiksi? No, Eivor lähti ajallaan klo 18.15 pimeälle merelle, kyydissään myös mm. Brita Willström ja Hanna Kovanen paluumatkalla Utöseen koululaisten kera. Lintuharrastajista mukana oli Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen Hallitus in corpore matkalla Jurmoon ja sinne matkasi myös Jouko Vuokko parin työkaverinsa kanssa. Koska laiva käväisi Berghamnissakin, niin Utöseen saavuttiin vasta klo 23 maissa ja laiva rantautui taas kylälaituriin torppamme eteen. Kaunis valotähti ikkunassa johdatti kotiin… Laivan rantautuessa Utön laituriin lenteli lamppujen alla sarvipöllö. Viikolla Kantonen oli käynyt tutkimassa sähköhommat ja hänen ehdotuksensa mukaisesti järjestelin patterit melkein kokonaan uudelleen ja toin sisävessaan samalla 1000 W pikkupatterin. Nyt toivottavasti sulakkeet alkavat kestää. Ketolan Johannes oli myös viikolla korjannut rantavajamme edustan uusimalla jo lahonneet lankut hienolla uudella ”terassilla”.

majakka

Vaikka illalla vielä loisti kuu, niin lauantai 11.11.2006 valkeni pilvisenä ja etelätuuli oli voimistunut navakaksi. Vesisade alkoi jo klo 11 ja tuuli nousi koko ajan ollen iltapäivällä jo taas myrskylukemissa, 18 m/s. Vähän linnut käpertyivät jonnekin suojaan ja vaikka olin ulkona likimain koko valoisan ajan, niin lajeja kertyi vain 30 kpl. Mainita kannattaa näin marraskuun puolivälin tuntumassa ainakin niittykirvinen, 3 kiurua, 3 punarintaa, pikkuvarpunen, taivaanvuohi, ad-merikotka, varpushaukka, 2 sepelkyyhkyä, punakylkirastas, laulurastas ja pari peippoa. Urpiaisia oli n. 30, vihervarpusia n. 15, punatulkkuja n. 20, tilhiä 2 ja satamalahdelle oli ilmaantunut n. 120 telkän parvi. Ketolan Johannes kävi päivällä pyynnöstäni katkaisemassa saunalle menevät vedet ja kriittisiin kohtiin laitettiin pakkasnestettäkin varmuuden vuoksi. Ilta kului kotoisan lämpimässä torpassa lukien ja kirjoitellen – oikeaa hermolepoa. Sateessa ja myrskyssä tein pienen iltakävelyn ja laskin valot yhteensä 15 talossa.
Sade oli loppunut sunnuntaiaamuksi 12.11.2006 mutta taivas oli edelleen paksussa pilvessä. Tuulikin oli heittänyt jo luoteeseen ja oli nyt heikko. Kiersin pikaisesti saarta lyhyenä valoisana aikana ennen laivan lähtöä ja joitakin mukavia marraskuun puolivälin havaintoja kertyi vihkoon: peukaloinen, punarinta, vielä 2 kangaskiurua (”vakiopaikalla” jalkapallokentällä), 2 taivaanvuohta, 3 järripeippoa, 2 peippoa, 29 räkättirastasta, 3 mustarastasta, punakylkirastas, 6 tilheä, 2 kottaraista, 2 naurulokkia ja riskilä. Urpiaisia oli tänään n. 25, punatulkkuja n.10 ja vihervarpusia n. 15. Paluumatkalla tarkkailin osan aikaa laivan kannella mutta Jurmosta alkaen tihkui taas vettä ja tuulikin oli aika reipas kaakosta – aivan eri keli kuin Utössä! Jurmon eteläpuolella lensi ad-pikkulokki itään ja Jurmon rannassa oli uimassa 4+2 laulujoutsenta kyhmyjoutsenten kera. Toivottavasti seuraavalla Utön reissulla näkyisi vaihteeksi vähän aurinkoakin… Pimeyden takia tänä viikonloppuna ei lintukuvia syntynyt.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.